Skip to content

Някои български неща в Магура

юли 9, 2017

Да, в Магура има, които сега са характерни за българите. Все още има големи неясноти относно произхода на рисунките в пещерата. Изглежда, че са оставени от предходно човечество в края на дните му, а това човечество пък изглежда ги е получило като божествено откровение. Дали това предходно човечество е било също българско и така рисунките да са български или пък българите сме заели най-много от Магура в сравнение с всички други народи, трудно е да се каже. Но е очевидно, че ние сега живеем тук, където е и Магура, и изглежда, че най-дълго от всички сме били в контакт с нея и съхраненото вътре. Всеки може да си разсъждава колкото отдавна сме тук.

Ето нещата едно по едно.

bulgarian

Най-яркият пример е азбуката ни, която почти изцяло се състои от символи, които се намират и по стените на пещерата.

27

Друг пример е символ в Слънчевия календар. Символът за зимно слънцестоене е силно подобен по форма на сурвачката. Сурвачаката се използва на първия ден от новата година, ама имайте предвид, че използваният сега календар е от скоро, а някога първият ден на новата година е било зимното слънцестоене, защото от тогава продължителността на деня започва да се увеличава.

04 478

Изображение на слънцето от Плиска пък е идентично със слънцето от Магура.

А символ, намиращ се върху камък от черквата под крепостта в Ловеч, е идентично със символа от Магура, който значи дом, стопанство, царство, а може да значи и крепост. Интересно е, че символът от Магура изобразява плана на палеолитно жилище и е част от сцената, в която се разказва за създаването на божествени владетели. Както казах, аналогичен символ се намира до българска царска крепост.

sceni-011

Мартениците Пижо и Пенда пък приличат точно на сексуалните сцени от Магура. Да, Елин Пелин въвежда тези образи, но ние ги възприемаме с готовност. А Елин Пелин е родом от село Байлово, до което в пещера до неотдавна съществували 200 рисунки като тези от Магура. Фактът, че Елил Пелин кръщава дяволчето Фют, при положение, че богът-творец от магурския запис следва да се казва Фот, е интересно указание за част от вдъхновението на Елин Пелин.

horo

В немалка степен хореографията на хорото наподобява формите на човешките фигури от Магура.

В българската традиция стягането на пояса е задължително за благодатен и здрав живот, а в Магура поясът е много важна конструктивна и пресечна точка на човешките фигури.

781-783

В Магура се намира и символът iTi, който добре напомня за iYi.

Дори и да не изглеждат много като брой, това са символи и традиции, характерни само за българите. Други народи нямат и половината от това наследство, което е доста показателно за връзките между нас и записаното в тази пещера.

Връщам се на думите си от началото на тази кратка публикация, че никак не се знае как са възникнали тези връзки – дали просто сме заели нещо готово или сме участвали в създаването.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: