Skip to content

Продължение на разказа за циклично повтарящите се магии

юни 23, 2017

Та тъй то – избери си дати и си прави празници на тях, на които празници разигравай желани от теб постановки. В следващите години на тия дати бери плод.

Мисля, че затова се правят празниците, а не заради друго. Не, за да почетем миналото, а за да създадем бъдещето.

На 10 юли 2014 публикувах една статия за магия, която леля Анка от Рабиша ми направи, без да го е имала конкретно предвид. Искала е да ми направи подарък – един от нейните камъни, нарисувани с мотиви от магурските рисунки.

 

Изработила е камъка няколко дни предварително, но е написала на него датата 28 юни 2014 година. Така се стекоха обстоятелствата, че на същата дата учредихме Археологическо дружество Белоградчик. Това стана в късния следобед на въпросния ден, разбира се, в Белоградчик, жегата през този ден беше изключителна, работех все още във Видин и предния ден се бях прибрал в Белоградчик, както правех всеки петък.

А на камъка е пресъздадена част от сцената с прераждането и създаването на владетелите. Това е оная част, в която се извършва зачеването и износването на прераждащата се душа на бъдещия владетел. Ето я оригиналната сцена:

07

Разбирате, че тук става дума за зачеване. На камъка е пресъздадена именно тази част, а е посочена и съответна дата. Реално, точно това се случи на учредяването, което беше именно в същия ден. Но не е само това.

09

След зачеването бременната жена износва плода девет месеца, така е описано в Магура, така си е и в действителност. Доста време дружеството нямаше дейност, а просто си беше регистрирано. Но в края на март 2015 година получихме разрешение за строеж и започнахме да изграждаме реконструкцията на праисторическо жилище до пещера Лепеница. Разрешението беше с начална дата 01 април 2015 и тогава започнахме дейностите.

%d0%b4%d0%be%d0%bc

От 28 юни 2014 година до 01 април 2015 година са именно девет месеца – времето, за което нашата идея за дейност е била износена.

Не е само това, както ще се оказва отново и отново в тази статия. В края на август 2014 година къщата беше готова.

В същата сцена от Магура, след раждането на пеленачето следват именно пет месеца на кърмене. Трудът по къщата беше именно кърменето.

Яко, а?

Но и това не е всичко. В публикацията ми Врътки разказвам как тази година ми се повтарят по дати и по същество събития от 2014 година.

Е, през април 2017 започнах работа в един завод във Видин, а през 2014 също работех във Видин.

Така се подредиха нещата и то без аз да съм участвал, че утре (24 юни 2017 година) ще ходим с една много голяма езотерична група от цялата страна на Лепеница – първото място на дейност на Археологическото дружество. Инициативата е на Людмил Лозанов от Видин. Той покани Дамян Попхристов и мен, дойдоха и много други хора. И този спонтанен от моя гледна точка сбор на хора със сродни мисли се случва в невероятни горещини, пак по време на панаира в Белоградчик, пак в уикенд, пак на Лепеница, пак се прибирам от работа във Видин, три години след онзи 28 юни 2014. И пак се събираме много хора сравнително на един акъл, и пак нещо ще зачеваме.

Това потвърждава едни по-прежни мои размисли върху магията и смисълът да се правят празници.Нещата имат нужда от моден – направи един модел, разиграй ги, вкарай емоция в него и гледай как периодично се повтаря по следната причина:

09

Слънцето в този календар от Магура може да се чете и като планетата Земя със спираловидния път около нея през годината. Всяка година на същата дата Земята ще минава през същото. Каквото си оставил там, това ще намериш. Е, може да не е точно на всяка година, може да е на всеки три, а може и за всеки човек да е с различна периодичност – това предстои да се проучи в някакво бъдеще.

Та тъй то – избери си дати и си прави празници на тях, на които празници разигравай желани от теб постановки. В следващите години на тия дати бери плод.

Мисля, че затова се правят празниците, а не заради друго. Не, за да почетем миналото, а за да създадем бъдещето.

А и едва ли е нужно да казвам, че в Магура всичко си е написано 🙂

Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: