Skip to content

За светлинно сдвоените светилища

март 26, 2017

Обиколките по белоградчишките скални светилища дават добър материал за премисляне, защото броят им е немалък. Дотук намерихме 11 в местността Маркашница, едно на Чачин камък, две около Боров камък, едно на Белоградчишката крепост, едно в посока към Збегове, по самите Збегове и в района им се намират още ритуални кладенци, а все още над 50% от скалите не са обиколени с тази цел. Наличието на толкова много образци позволява да се направят сравнения и изводи още повече, че образците са в един и същи район, в един и същи „стил“, вероятно правени и използвани от една и съща група хора по една и съща технология. Това е като с рисунките от Магура, чиито брой от 1031 образеца позволява провеждането на множество сравнения и анализи помежду им.

Първото, което се набива на очи, е формата на ритуалните кладенци. По-точно е да се каже, че по Белоградчишките скали говорим за ритуални ямки, защото са плитки в сравнение с диаметъра си. При намерени дотук около 180 броя, над 80% от тях са кръгли.

Така възникна въпросът, защо тази форма е предпочитана. Може да има и други обяснение, по-верни, но правя аналогия между познанията си за рисунките от Магура и формата на кладенците, изхождайки от това, че определена форма се свързва с определен вид явления.

01-raw-of-transformation

В Магура плътният кръг е едно от всичките възможни състояния на съзнанието. Той представя онова, което е предначертано, което е записано и вложено за изпълнение, а последващият процес на неговото изпълнение довежда до разтваряне на съзнанието и постигането на просветлен ум и до дух, който осъзнава себе си и постига вечния живот.

Не ми остава много време да чета, пък и други неща са ми по-интересни, обаче подхванах книгата „Тайните познания на догоните“. Книгата е леко зле написана, преведена или редактирана, но ценните сведения в нея са безспорни.

Говори се за изначалното космическо яйце, което съдържало в себе си всички символи на онова, което изобщо е, било е и ще бъде. Казва се още, че е важна не вещта, не материалното проявление, а неговият символ, т.е. всичко произлиза от своя символ.

За чудих се в Магура кое следва да отговаря на изначалното яйце, съдържащо всички символи в себе си.

Може би това е Богинята-Майка в нейните три аспекта:

3-aspects

Тялото й има значителна прилика с яйце, обаче тя създава въплъщенията. Мисля, че не е тя.

По-вероятно изначалното яйце е Слънцето (източникът на Духа):

478

От него произлизат всички символи:

magura-cosmogony

Символите се комбинират многократно помежду си и създават всички рисунки в пещерата. Това е целият процес на сътворение и проявление на Битието и неговото начало е Слънцето. Имайте предвид не конкретно нашето слънце, а Слънцето като символ на произхода на духа и неговите състояния.

При сравнението на тези символи с химията, това са и всички химически елементи, а всеки от тях отговаря на определена честота на енергията, т.е. на определено състояние на духа. Така се създава цяла поредица от символи, които имат всевъзможни проявления – в математиката, физиката, химията, биологията, състоянията на духа и душата, поведението на човека.

Затова смятам, че Слънцето е изначалното яйце.

Но обърнете внимание на двете плътни кръгчета вътре в него – това са два зародиша.

478

Две начала на линията на развитие на развитие на духа и съзнанието:

01-raw-of-transformation

Виждате, че и главите на хората, които имат задачи за изпълнение, също са такива плътни кръгове. Празното пространство между ръцете в кръг може по избор да приютява комплект от задачи, което е описано в статията Магура йога:

idea realization

Стигаме до там, че работата, която се извършва в Битието, има своя зародиш, символизиран от плътен кръг. И тъй като важно е не самото проявление, а неговият символ, то плътният кръг е онова, което се търси.

В същата книга казват, че съдържащите се в изначалното яйце символи са зародишите. Тогава в Магура е показано, че в Слънцето като символ се съдържат два зародиша, т.е. всички зародиши.

От една страна, кръглата форма на ритуалните ямки се отнася до Слънцето, а от друга страна – до съдържащите се в него зародиши.

Какво значи да бъдеш богат? Това значи да си настроен според бога и да го осъществяваш в Битието. Най-добрият начин за това е да взимаш задачи от него. Да вземеш задачи от него ще рече да получиш зародиш от него, който зародиш да превърнеш в дела. Как да си уловиш зародиш от Слънцето? Чрез ритуална ямка с нужната форма.

55а

На следващо място в книгата се казва, че символът вода е онова, от което е изтъкано цялото Битие, като влагата е проявление на символа вода. Всички символи се съдържат в символа вода и тя е тяхната естествена среда на съществуване. Материалната вода е неин израз. Изпаренията и влагата са изричане на тези символи, изпаренията и влагата са слово.

Богинята-Майка, която е в основата си вода, изрича словата си чрез водна пара.

Тук се стига до следната особеност: всички ритуални ямки са разположени на припечни части на скалните площадки. Първо, за да имат пряка видимост към Слънцето. Второ, за да се стимулира изпарението.

Водата в ямките е точната среда за получаване на зародиш от Слънцето, тя е и идеалното средство за изричане на вложените в нея символи. Могат да се извършват да процеса – да се улавя зародиш и да се изрича поставен във водата зародиш.

На следващо място, с натрупването на данни за още и още скално светилища наоколо се забеляза една закономерност: често се срещат отвори в скалите, през който може да премине слънчев лъч и да огрее площадката на някое светилище. Това го наблюдавахме и по-рано. Новото е, че разгледахме и какво има около скалните отвори. Там също има светилища с ритуални ямки, често разположени в близост до скалните отвори.

Така имаме един първичен скален отвор, през който преминава светлина и се насочва към някое скално светилище. Светилището при първичния отвор навярно „калибрира, модулира“, преминаващата светлина, за да отсее и изяви определени нейни качества. Тази светлина се насочва към следващото светилище. При това отсяване навярно се търси отделянето на специфичен зародиш, който да се улови в ямките на вторичното светилище. Възможно е дори да се създава своеобразна дифракция, която да разпределя различни зародиши в различни ямки на вторичното светилище.

68b

Интересен пример е тази ямка. Две скали образуват скален отвор, който се вижда от пещерата Лепеница, и тази ямка се намира в самия отвор.

17а

А пък изгревът сутринта на Коледа се плъзга по отсрещните скали, където има ритуални ямки, и влиза право в Лепеница:

12

20

Самата Лепеница пък има формата на древният символ за хляб и пещ, което е свързано с Богинята-Майка и нейното оплождане от Бога-Баща – Слънцето.

Такива ми ти неща. С времето ще се наблюдава и мисли още, но и ще се експериментира, за да се провери кои предположения работят.

Advertisements
5 Коментари
 1. Lube permalink

  Според това изследване тези дупки имат доста по-практично значение http://oldeuropeanculture.blogspot.bg/2014/12/bullaun-stones.html. Според мен ако в по-големите от тях е пален огън или само е пренасяна готова жарава би се получила страхотна скара. Освен това тези „bullaun stones“ са много разпространени в цяла Европа

  • Напълно е възможно да е било именно така.

 2. Анонимен permalink

  „Гуха“ ознаава пещера на санскрит. Ма ознаава майка. Ако гуха се е превърнало в гура, може да се преведе като пещера на Майката. По принцип всички пещери могат да се свръжат с женския символ. Гуха идва от гух, което означава скривам. Друга дума на санскрит за пещера е „кухара“, което означава и дупка, кухина.
  Числото 108 е важно за индийците. Ето малко информация от интернет

  According to yogic tradition, there are 108 pithas, or sacred sites, throughout India. And there are also 108 Upanishads and 108 marma points, or sacred places of the body.

  Renowned mathematicians of Vedic culture viewed 108 as a number of the wholeness of existence. This number also connects the Sun, Moon, and Earth: The average distance of the Sun and the Moon to Earth is 108 times their respective diameters. Such phenomena have given rise to many examples of ritual significance.

  • Страхотно! 🙂

 3. Анонимен permalink

  Сега пресмятах дали информацията за диаметрите на слънцето и луната и разстоянието до Земята и връзката с числото 108 е вярна. За слънцето е почти точна. Но за луната излиза, че се получава почти числото 111. Чудя се дали причината не е в това, че луната постоянно се отдалечава от Земята и от миналите времена до днес да се е отдалечила доста.

  Чета, че в санскритската азбука има 54 букви и всяка буква има мъжко и женско символично значение. Следователно, 54 умножено по 2 прави 108. Още много информация може да се намери в интернет за важността на числото 108 според древните индийски текстове.
  Много будистки храмове имат 108 стъпала.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: