Skip to content

Кръглите каменни плочи по белоградчишките скални светилища

март 18, 2017

Белоградчишките скали са една огромна територия, която по различни оценки варира между 50 и 80 квадратни километра. Сред тях има няколкостотин скални масива с различни размери, както и няколко хиляди скални образувания. Да огледаш цялото това място изглежда непостижимо особено, ако подхождаш по случайност.

Именно така подхождахме в началото – просто правехме разходки в някаква посока и се случваше там да намерим нещо.

По такъв начин, през февруари 2014 година десетина души се разхождахме до Скалата на Богинята-Майка, която тогава все още наричахме Главата, защото още не беше забелязана приликата с рисунката на Богинята-Майка от Магура.

По пътя ни моят приятел Ивайло Крумов, палеоархеолог, забеляза два камъка, които бяха части на някогашна каменна пита. Историята не е дълга и можете да я прочетете ТУК: Историята на една енергийна точка до Белоградчик.

05a

Така се събраха някои данни, че този кръгъл камък е обозначавал специална енергийна точка. Че счупването му е нарушило протичането на енергията и, че повторното му съединяване е възстановило енергийния поток.

В края на 2016 година вече запознах да правя преднамерени и систематични експедиции, с които да търся следи от човешка дейност по скалите. Направих си карта, по която да знам къде съм бил, какво съм намерил там и къде остава да отида. Това създаде множество нови находки, особено на ритуални ямки, изсечени в скалите.

Картата:

На 15.03.2017 с Марта и Филип, двама приятели от Видин, направихме обиколка из нов район – по скалите на изток от пещера Лепеница. Там намерихме около 15 ритуални ямки на три светилищни площадки. Но, за голяма изненада, намерихме и още една счупена на две каменна пита:

Понеже и Марта, и Филип знаеха за работата по предишната каменна и пита и за последствията от събирането на частите й, то веднага се заехме да съберем и тези две части. 

Тази кръгла каменна плоча е 2-3 пъти по-тънка от предишната и затова можахме лесно да съберем частите.

С тази находка нещата станаха по-интересни, защото се оказа, че първата плоча не е единствена и не е изключение. Освен това, и двете са счупени еднакво:

01а

Първата плоча е с диаметър около 1,20 метра, а втората с диаметър около 1,10 метра, т.е. те са почти еднакви. Дотук нещата вървят към някаква закономерност.

Продължихме разходката си в търсене на ритуални ямки и намерихме още такива, като за целта преминавахме скални площадки една по една. На една от площадките намерихме една половинка от такава плоча, а на друга намерихме четвъртинка. Не ги измерихме, защото не можахме да открием пасващите им части, но на око имаха диаметър също около един метър.

Тогава се замислихме за варианта, че скалните светилища в района на Белоградчик са имали не само кръгли ритуални ямки, но и кръгли ритуални плочи. По еднаквото им счупване допуснахме, че навярно е съществувал такъв ритуал за прекратяване на работата на светилищата – като кръглата плоча на едно светилище се строши по този начин.

В допълнение към това разбиране е и фактът, че и при двете плочи по-малките половинки се намираха значително в страни от по-големите, бяха обърнати наопаки (с горната повърхност надолу) и завъртени наобратно – с правата отчупена страна навън. Това не трябвало да се дължи на природни фактори, защото те би трябвало само да строшат плочите, но не и да ги завъртат, обръщат и преместват.

Минаха само два дни и на 17.03.2017 година подхванах поредната обиколка до няколко скални масива на север от Лепеница. Там попаднах на следното:

Една голяма кръгла каменна маса с диаметър около 2,5 метра.

Ето и съвсем кратко видео за нея.

На първо място, кръглите форми не възникват от само себе си. Има множество „скални гъби“ и „маси“ по скалите, но техните плочи далеч не са кръгли:

07b

Те са с някакви неправилни форми. Кръглата форма говори за това, че на плочата й е помогнато малко с формата.

Отново виждаме същата пропорция на счупване. И тук имаме два варианта – това да става по естествен начин или да се прави нарочно.

Ако се чупят така по естествен път, то трябва да се търси закономерност в разпределението на силите и напреженията вътре в тези пъти. Разбираемо е да не се трошат по диаметъра, защото там линията на строшаването е най-дълга, там се намира най-много материал и там питата е най-здрава. Разбираемо е да не се троши близо до периферията, защото там получаващият се лост, върху който се прилага усилието, е най-къс и натоварването е най-малко. Тогава остава такава пита да се чупи на някакво друго място – горе-долу както ги виждаме, че са се счупили.

Ако това не е естествен процес, тогава тази устойчива повтараемост на модела следва да се дължи на специфична технология и предписание как да се трошат тези каменни кръгове, а това вече е специален обред.

Естественото строшаване не може да обясни завъртането и обръщането, които наблюдавахме при по-малките отчупени парчета.

Нанесох местоположенията на трите кръгли каменни плочи на карта и се получи следното:

krug kamani

Линията не е права, което в началото породи известно разочарование у мен. Но двете отсечки в нея са с еднаква дължина от по един километър. Ъгълът между двете отсечки е 168º, което пък точно съответства на връх на правилен многоъгълник с 30 страни:

krug kamani 3

Тук начертаната фигура не е кръг! Това е правилен многоъгълник с 30 страни и поради големия брой на страните вече започва да прилича на окръжност, но не е.

За сега разполагаме само с три точки. В бъдеще може да се провери какво има по другите върхове на многоъгълника. Ако и там се намери нещо специфично, значи такъв многоъгълник наистина съществува и е направен нарочно, за да огради някакво особено място или да проследи движението на някаква кръгова линия на силата. Ако в другите върхове на фигурата не се намери нищо, то пак не е сигурно, че става дума за случайност. Все пак да се получи такова взаимно разположение на три еднакви едно с друго неща по три съседни върха на правилен многоъгълник е твърде голямо съвпадение и е почти невероятно да е плод на случайност.

 

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: