Skip to content

Моите Белоградчишки турове през 2017 година

януари 17, 2017

Първо да кажа, че не съм екскурзовод 🙂 На мен някои неща са ми интересни и съм отделил време да се занимавам с тях. Поради тая причина имам какво да покажа и какво да разкажа.

Не организирам групи, не настанявам, кетъринг не предлагам. Не водя хора в други части на страната и в чужбина – не представям места и неща, които не съм проучвал лично.

И така, нарекох себе си изследовател и разказвач, но не защото това е професия, а защото за удовлетворение на собственото си любопитство изследвам интересуващите ме въпроси, а после ми идва дар слово и се получават интересни разкази.

По едно време съм се оказал подходящо подготвен и формиран и района на Белоградчик си ме прибра обратно – чрез силен повик да се върна, но нямах представа защо именно. Подчиних се, върнах се и с времето взеха да ми се разкриват безценни за мен тайни.

%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bb

Кирил Кирилов, моя милост.

От началото на 2008 година се занимавам със собствено проучване на смисъла на рисунките от пещера Магура и изучавам някои по-специфични свойства и употреба на Белоградчишките скали. От тогава до сега намерих единадесет скални светилища и три загадъчни феномена – Тръбите, Кръга и Белоградчишкия геоглиф, както и разпознах Скалата на Богинята-Майка. По-забележими моменти от работата ми по скалните светилища включва особености на взаимното разположение, разчитане на петроглифи, определяне на значението и употребата на ритуални кладенци, например в случая с Лепенишката звездна карта и скалното светилище Чачин камък, което има всички признаци на средище за създаване на владетели по древна технология, описана в сцена от пещера Магура.

Най-съществената част от работата ми са рисунките от Магура, които съм изследвал и продължавам да изследвам експериментално и аналитично. По-съществените ми достижения в тази област са аргументирането на Магура като древна библиотека и школа, откриването на световното разпространение на знания от Магура, възстановяване на съществени части от древния процес на посвещение, картографиране на всички рисунки, изясняване на съдържащите се сред тях числа и действията с тях, намирането на нови доказателства за възрастта им, разпознаването в тях на алхимичния процес на превръщането на духа и създаването на човека, намирането на основите на десетина азбуки, на основите на религии като Християнство и Будизъм. Находките ми в Магура са многобройни и не мога да ги изредя всичките. Но разбирате, че интересите ми се отнасят до езотериката, магическото изкуство, скритите познания, отчасти историята и археологията.

От началото на 2010 година започнах да публикувам анализите и находките си в блога www.kikowsky.blog.bg, а по-късно създадох и доста по-добре организирания блог Магнааура. С времето разработих и поддържам над тридесет страници за интересните обекти около Белоградчик. Мои статии и интервюта бяха публикувани в „Списание 8“, „24 часа“, „168 часа“, БНР, БНТ, в неизброими сайтове, както и до момента имам две излъчени предавания в „Новото познание“ на Стойчо Керев.

С времето и с настъпването на всички тези събития, много хора започнаха да се обръщат към мен да ги заведа, да им покажа и да им разкажа. Така и започнах да се занимавам с представяне на обектите и находките на място пред интересуващи се посетители. Знам, че извършвам представянето наистина добре, защото от 2014 година броят на моите гости се удвоява всяка следваща година. Причината е, че работата ми е много повече от туризъм и водачество – за мен тя е начин да представя лично и възможно най-нагледно находките си и да кажа това, което намирам за най-съществено. Разбирате, за мен всичко това се оказа толкова интересно, че вече девет години не мога да спра да се занимавам с него.

Вече знаете: ако искате да видите богатствата и тайните на Белоградчик в реалния им мащаб и мистика, знаете кого да търсите. Имайте предвид само едно нещо. За мен най-ценни са гостите, които имат сродни на моите интереси, защото така мога да предавам познанията си. Много по-малко ме вълнува да водя хора на пикник или просто на някакви спортни преходи, макар и да получавам възнаграждение за това.

Мога да представям родния си край на български, английски и руски.

Какво трябва да знаете, като идвате в Белоградчик?

На първо място, масовите посетители на Белоградчик знаят само три неща – крепостта „Калето“, което наричат „скалите“, имайки предвид всички скали, пещера Магура, а от по-миналата година – и пещера Венеца. Някои по-любознателни знаят и за пещера Козарника. Да, това са много хубави места и обекти, но са само четири на брой. Т.е., като дойдете да видите само тези обекти, все едно почти нищо не сте видели 🙂 Това е почти нищо на фона на реалните мащаби и богатство на района.

За да онагледя думите си, показвам „Езотеричната карта на Белоградчишките скали„, която ми отне пет дни само, за да попълня информацията в нея.

%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0

В картата:

  • червен цвят – светилище;
  • жълт цвят – исторически или друг обект;
  • зелен цвят – пътека;
  • sch отделна интересна скала;
  • eye1 място с изгледи;
  • kladenec ритуален кладенец или друго светилищно изсичане;
  • mernik система от скални отвори.

На второ място, препоръчвам по-обстойното посещение на Белоградчик, защото тук има невероятни места. Казвам го не само от пристрастие и, за да ви примамя, но тук наистина има достатъчно много, че вече от години да ходя и да го намирам, а съм обиколил дали има и половината от площта.

И така, по някое време заради публикациите ми хора започнаха да ме питат дали мога да ги заведа да видят и това взе, че ми хареса. Затова сега пиша тази статия, за да разкажа къде мога да ви заведа и какво мога да ви покажа и разкажа там.

Всъщност, всичките си знания съм ги споделил в този блог и затова не е задължително да ме наемете за разказвач, за да научите за находките ми по обектите. С „Езотеричната карта“ пък показвам и местоположението на местата и на някои по-важни пътеки. Така че, съм предоставил всичко необходимо, за да отидете и сами. Даже все по-често няма друг вариант, защото от година на година работата ми се удвоява, а в един ден не мога да водя повече от една група.

Сега да кажа за

Обектите

%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d1%83%d1%80%d0%b0

Това е най-силният обект наоколо. Праисторическа библиотека на Словото на Богинята-Майка. От Магура е бил ограмотяван целият свят.

Ако посетите Магура с мен, моята лекция в пещерата продължава 2:30 – 3:00 часа. Облечете се добре.

Да не разказвам надълго и нашироко, защото тази публикация ще стане прекалено голяма. Можете да прочетете статиите Беседата в Магура. Част 1 и Беседата в Магура. Част 2.

Можете да гледате видеото от пресконференцията на тема Магура пред БТА. Можете да гледате и двете ми предавания в „Новото познание“ на Стойчо Керев:

Новото познание E09 S02 Легендата за рептилите

EP14 S02 Орион и земята на богинята Майка, Новото познание

Темата за Магура е колосална и за тези 2:30 – 3:00 часа представям само каймака на проучванията си по добре илюстриран начин.
Най-голямата благоустроена пещера в България с дължина на галериите 2,5 км. Съдържа разнообразни пещерни образувания, както и праисторически пещерни рисунки. Продължителност на прехода от 1:00 часа до 3:00 часа според избраната беседа и екстри. Намира се 25 км от Белоградчик. Достъпна с автомобил/автобус. Неограничен размер на групите, но най-добре се получава беседата с групи до 15-20 души или по-малки.

%d0%bb%d0%b5%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0

Уникалната двуетажна пещера Лепеница с нейните гледки, изкуствено обработван свод, останките от астрономически пособия и цялостното си излъчване е бижуто на местните обекти.

Ето страницата за Лепеница, която направих. Там съм публикувал проучвания и снимки.

Намира се на 4 км от Белоградчик, в средата на Белоградчишките скали. Достъпна с 4 км пешеходен преход по местните екопътеки (8 км отиване и връщане) или 7 км път с автомобил + 1 км пешеходен преход (в едната посока). Средна трудност на преходите.
Уникална двуетажна пещера с два открити етажа. Следи от изкуствено оформяне на свода на втория етаж. Следи от използване на пещерата като обсерватория. Част от мащабен античен светилищен комплекс. Впечатляващи гледки, звукови ефекти, богата история, възможност за организиране на пикник и занимания. Размер на групите – до 50-60 души. Пещерата е плитка. Не изисква специална подготовка и екипировка.
Продължителност на посещението – според избрания вариант: минимум 2:30 часа, максимум до 8:00 часа.

%d0%bb%d0%b5%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%88%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0

Звездна карта, изсечена в скалите над пещера Лепеница. Освен разказа за начина на работа на звездната карта и Тронната колона, мога да ви покажа и как се прави заснемане на местоположението на изсечените звезди, но това трябва да заявите предварително, за да взема нужните пособия и материали.

Звездна карта, изсечена в скалите над пещера Лепеница. Тронна колона. Любопитно и приятно място с огромна и красива панорамна гледка. Част от мащабен светилищен комплекс. Древно средище на астрономическа и култова дейност.
Намира се на 4 км от Белоградчик. Достъп пеша с преход по местните екопътеки. Не изисква специална подготовка и екипировка. Ниска степен на трудност. На място се представя начина на работа на съоръжението.
Неограничен размер на групите. Продължитлеността на посещението е от 3:00 часа до 4:00 часа, ако се посещава само този обект. Ако се съчетае с други обекти, добавя още около 1:00 – 1:15 часа.

%d1%87%d0%b0%d1%87%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%8a%d0%ba

Скално светилище Чачин камък, намиращо се само на 500 метра от града. На мястото са изсечени ритуални кладенци и скални изображения.

Можете да прочетете книгата ми „Петроглифът от Белоградчик / Скалните изображения от Белоградчик„.

Уникални скални изображения, ритуални кладенци, отлично местоположение с огромна панорамна гледка. Богата история на мястото, множество тълкувания на скалните изображения. Светилището е част от огромния светилищен комплекс, в който участва и пещерата Лепеница.
Намира се на 500 метра от Белоградчик. Достъпно пеша/с автомобил. Мястото е благоустроено.
При достъп с автомобил: пътят трае около 5 мин от центъра на града и около 7-8 мин от Белоградчишката крепост. При достъп пеша: 2,5 км преход в едната посока, като трасето минава през животворния парк на Белоградчик, от където отлично се виждат най-изявените скални масиви. По този маршрут може да се посети, като съчетание, Природонаучният музей. Така преходът до Чачин камък може да трае от 1:15 часа до 2:00 часа.
Оптимален брой посетители – до 30 души. Времетраене на представянето на светилището 0:30 часа до 1:00 часа.

%d0%b4%d0%be%d0%bc

Дом на ръба на природата – реконструкция на праисторическо жилище до пещерата Лепеница, която построихме през 2015 година заедно с приятели от Археологическо дружество Белоградчик.

Тук можете да опитате как се мели брашно с хромел, като трябва предварително да заявите това, за да взема нужните материали.

Върху къщата съм написал такива знаци, че тя е много благоприятно място за оставяне на дарове. Собственоръчно смляното с хромела брашно е отличен дар. От него може да се занесе и на някои ритуални кладенци, ако в програмата ви е предвидено посещение на такива.

%d0%b1%d1%81%d0%ba

Боровишки светилищен комплекс.

Девет антични и религиозни обекта, разположени на площ от четвърт квадратен километър сред едни от най-живописните и впечатляващи скални масиви на Белоградчишките скали. Комплексът съдържа: Червения манастир, оброчни кръстове, две пещери, жречески молитвен заслон, римско укрепление, келтско слънчево светилище, антично укрепление.
Намира се на 10 км от Белоградчик. Достъп с автомобил до Червения манастир, следва пешеходна обиколка. Дължина на обиколката след манастира 4-5 км. Времетраенето е 4:00 до 6:00 часа.
Средна трудност. Не се изисква специална екипировка и подготовка. Размерът на групите е до 50-60 души.
Много възможности за устройване на пикник.

%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%86%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b0

Червената църква над село Боровица. Обикновено се посещава заедно с посещението на Боровишкия светилищен комплекс.

%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%86%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b0

Богомилската църква в село Търговище. По арките на прозорците й има богомилски символи. Построена е на мястото на разрушен средновековен храм, който е строен от майстори бошняци, т.е. от Босна – единствената държава, в която Богомилството е било официална религия.

Обектът се посещава трудно, защото църквата е затворена, но все пак посещението е възможно.

%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%8a%d0%ba

Боров камък – част от забележителностите на Боровишкия светилищен комплекс.

%d0%ba%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0

Пещера Козарника с най-древните човешки находки в Европа – 1,4 млн години, както и много други находки от различни възрасти. Археологически обект, който обаче може да се посещава на собствена отговорност.

Намира се на 7 км от Белоградчик. Достъпна с автомобил и пешеходен преход от 300 метра. Не изисква специална подготовка и екипировка. Размер на групите – до 30-40 души.

%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%be

Белоградчишката крепост „Калето“.

Масов туристически обект, намира се точно над Белоградчик, достъпен пеша или с автомобил/автобус. Съчетава антична, средновековна и съвременна история с красива природа и множество вдъхновяващи изгледи. Отлично място за фотография. Посещението трае от 1:00 до 1:30 часа. Беседата включва интересни скални форми, история на крепостта. Неограничен размер на групите. На моите гости допълнително показвам едно скално изображение и десетина ритуални кладенеца от времето, преди това място да стане крепост.

%d1%81%d1%81

Слънчевото светилище в източното подножие на Белоградчишката крепост.

%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b3

Феноменът Върбовски кръг. Мнооооого странно място. Прочетете тази статия.

Загадъчен феномен, който кара растителността да расте във формата на огромен кръг. Намира се над село Върбово, на 15 км от Белоградчик. Достига се с пешеходен преход с дължина от 2 км в
едната посока. Стръмен наклон и тежък терен. Продължителността е 3:00 часа до 4:00 часа. Неограничен размер на групите. Предлага се само при специален интерес. Повече информация – при запитване или в статията.

%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%b5

Феноменът „Тръбите“.

Най-странното явление около Белоградчик – метални вкаменелости на възраст около 250 млн. години. Вкаменелостите съдържат до 80% желязо и имат правилна форма, сякаш произходът им е техногенен.
Намират се на 1.5 км от Белоградчик. Достъпът до тях е пешеходен по най-приятната ни екопътека – „Планиница“. Ниска степен на трудност. Обща дължина на прехода около 4 км. Места за пикник. Продължителност 2:00 часа до 3:00 часа. Размер на групите – до 20-30 души.

%d1%81%d0%b1%d0%bc

Скалата на Богинята-Майка.

%d1%81%d0%bc1

Скално светилище Маркашница 1.

%d1%81%d0%bc2

Скално светилище Маркашница 2.

%d1%81%d0%b1%d1%81

Скалата Богът на секса. Намира се до скалното светилище Маркашница 3.

%d1%81%d0%bc3

Скално светилище Маркашница 3.

%d1%81%d0%bc4

Скално светилище Маркашница 4.

%d1%81%d0%bc5

Скално светилище Маркашница 5.

%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8

Резонаторите на Маркашница.

Някои ориентировъчни беседи

Описаните тук беседи са ориентировъчни. Всъщност, никога не се случват именно така, защото всяка група гости е специфична. Имам една част информация, която обезателно представям за всеки обект, а останалата информация се предава в разговора. Когато водя гости, се получава именно разговор, а него не можеш да контролираш в коя точно посока ще тръгне. Така че, описаните тук беседи дават само обща представа за какво ще се говори.

Беседа 01

Скално светилище Чачин камък, разположено на изток над града. Извисена скална площадка с огромен паноранмен изглед – един от най-хубавите наоколо. В скалите са изсечени ритуални кладенци, единият от които с утробна форма, както и различни петроглифи. Лесен достъп с автомобил. Представянето включва беседа на място относно историята на мястото и значението на символите, както и връзките на Чачин камък с други светилища от района. Продължителността е около 1:00 часа. Цената с Ваш транспорт до мястото е 5 лв. на човек. Цената с наш транспорт е 6 лв. на човек.

Беседа 02

Включва горното + посещение на ритуалния гроб, намиращ се на 2 км от Чачин камък. Гробът е символно и обредно свързан със светилището. Продължителността е около 3:00 часа.

Беседа 03

Символите на живота и смъртта Беседата се провежда на скалното светилище Чачин камък, намиращо се на изток над града. До мястото има удобен достъп с автомобил. Там се намират скални изображения и ритуални кладенци, включително такъв с утробна форма. Беседата се занимава с еднаквостта на ред символи от Чачин камък и Магура, както и на нарочната форма на стар обреден гроб. Представя се значението на символите и тяхната употреба в светилището и в Магура. Анализират се ред сцени от Магура, сред които особено внимание се обръща на сцената с прераждането, която разкрива технологията за създаване на цар, а след това се прави аналогия с по-късните тракийски обреди за посвещаване на царете. Разяснява се нагледно как са използвани утробната щерна и обредният гроб, както и за какво е служело светилището Чачин камък.
Продължителността е около 2:00 часа.

Беседа 04

Включва горното + посещение на намиращия се на 2 км от мястото обреден гроб. Продължителността е около 4:00 часа.

Беседа 05

Земята на Богинята-Майка

Мястото на беседата е Скалата на Богинята-Майка, намираща се на 1 км на юг от Белоградчик. Място с великолепни гледки и интересни скали. Пътуването се извършва лесно с автомобил и 600 метра ходене в едната посока.
Беседата разглежда произхода и смисъла на специфичен ред символи от използваното в Магура изображение на Богинята-Майка. Посочват се местата, където се намират символите, и се обосновава значението на Белоградчишкия район като Земята на Богинята-Майка. Обосновава се произходът на сурвакането и на сурвачката. Продължителността е около 2:00 часа.

След като сте гледали предаванията ми при Стойчо Керев, представянето на тази беседа на място май губи смисъл, но пък може да коментираме различни свързани въпроси.

Беседа 06

Белоградчишки пещери и култови средища

Един уикенд в Белоградчик: 4 пещери + 1 скално светилище + къщата на Боян Мага. Програма Ден първи – пристигане на касата на Магура
– специалната беседа „Посвещение в Магура“- около 2:00 часа

– пътуване до Венеца (40 км) и пристигане – посещение на пещерата Венеца – 40 мин

– пътуване до пещерата Козарника (8 км) – посещение на пещерата Козарника и беседа „Началото на човечеството“ – около 1:00 час

– настаняване (ако не е направено преди това)

– вечерни разговори – по желание

Ден втори – посещение на скалното светилище Чачин камък с беседа относно скалните изображения – около 1:30 часа

– пътуване до пещерата Лепеница (5 км с кола + 1 км пеша) и пристигане – около 1:00 час

– посещение на Лепеница и Къщата на Боян Мага + въведение в техните тайни – около 2:00 часа

Продължителност: 2 дни

Беседа 07

Специалитет „Три пещери“

Създаден по идея от една случила се разходка, оказала се особено удовлетворителна за посетителите. Представлява еднодневна познавателна обиколка на пещерите „Венеца“, „Козарника“ и „Магура“ в същия ред. Започва сутрин и трае около 7-8 часа.

– в Козарника – разказ за находките, за първия човек в Европа и за първата абстрактна мисъл.

– в Магура – специалната беседа „Посвещение в Магура“, основаваща се на похвати от древните практики на посвещение. Впечатляващо количество сведения – от прочита на първата документирана човешка философия.

– във Венеца – огромно количество красота – най-красивата пещера в Европа. По собствено желание можете да я комбинирате с посещение на Белоградчишката крепост привечер. Идеална за зимния сезон, но много хубава и за лятото.

Беседа 08

Посвещение в Магура: Какво значат рисунките

Провежда се на място в Магура, докато има достъп до Галерията с рисунките. Трае от 2 до 3-4 часа според издържливостта и любопитството на „посвещаваните“. Включва следните теми:

– образуване на пещерата

– местни легенди за нея

– човешки поселения и находки

– защо хората бяха принудени да живеят в пещерата, щом умееха да строят жилища

– Змеят от Магура и човекът-гущер Магуар от Австралия

– Тронът, древен обред за начало на посвещението, произход на думата маг от името на Богинята-Майка Ма – произход на името Магура
– разпространението на името Магура по света

– древни просветителски мисии, тръгвали от Балканите – защо рисунките са направени именно в Галерията с рисунките

– обяснение на основни елементи на рисунките и начин на изграждане на изображенията, смисъл

– трите начала на битието и процеса на изграждане на всички изображения от три основни, който описва създаването на света

– подобия с Християнството и с Богомислтвото, подобия с Будизма

– произход на съвременните символи

– трите пътя на посвещение

– на тялото, на душата и на духа

– процес на разграждане към изначалните съставки по пътя навътре и процес на повторно изграждане по пътя навън

– осемте сексуални сцени

– Слънчево-земно-лунен календар, седмица и месец

– Сцената на човешката история

– Сцената с прераждането и създаването на царе

– Триединната Богиня-Майка и смислити на аспектите й

– създаването на жената от реброто на мъжа – магурската молитва Беседата е създадена на основата на собствени проучвания, извършвани вече осем години. Тя постоянно се обогатява с нови находки. За пръв път цялостен прочит, тръгващ от разбирането на смисъла на отделните елементи на рисунките – равнища над смисловата цялост на академичните, стандартни обяснения. Ваш „гуру“ ще бъде Кирил Кирилов – Изследовател и разказвач с биография на изследванията в блоговете http://www.kikowsky.blog.bg/ иwww.magnaaura.wordpress.com.

Беседа 10

Мегалитната двуетажна пещера Лепеница

Пещерата Лепеница е уникална със своите два открити етажа. Това се дължи на изкуственото й оформяне. Така е придадена удивително правилната форма на свода на втория етаж. Беседата включва представяне на особености на пещерата, звукови ефекти, астрономически наблюдения, медитативни качества, история и находки, легендата за пребиваването на основателя на Богомилството, Боян Мага, както и връзки с други скални светилища от района. До мястото може да се стигне пеша от градския парк на Белоградчик с 4 км преход в едната посока или с автомобил на 1 км от пещерата и след това – с пешеходен преход. Силно препоръчваме походът до Лепеница да се прави рано сутрин, по изгрев по пътеките тръгващи от градския парк. Продължителността е около 5 часа при този вариант и около 3 часа с автомобил.

Беседа 11

Лепенишка звездна карта Древно скално светилище и обсерватория, разположено върху скалния масив над мегалитната пещера Лепеница. Съдържа изсечена в скалите звездна карта, ритуален кладенец, висока колона с изсечен в нея жречески трон. Великолепни панорамни гледки от мястото. Беседата разказва за светилището и неговите връзки с околни обекти. До мястото може да се стигне пеша от градскияпарк на Белоградчик с 3,5 км преход в едната посока. Силно препоръчваме походът до звездната карта да се прави рано сутрин, по изгрев по пътеките тръгващи от градския парк. Продължителността е около 4 часа.

Беседа 12

Поход „Върбовската глама“

Един от най-загадъчните обекти в района на Белоградчик. Съдържа голям брой интересни места, сред които Върбовския кръг, Третия дол, по който става възнесението на душите и в чийто горен край се намира отвъдното, Градището, Портата, която гледа право към Бабу и някога е била вход на пещера водеща под Кръга, Големи печ и Малки печ, представляващ светилище на Ма (праобраз на Хеката), Плочата-карта и Върбовската черква от 1381 година – най-старата в района. Беседата разкрива всичко това заедно с интересни местни разкази и легенди. Включва и изкачване до Студени връх.
Изходна точка за похода е Кръстът на село Върбово с местността Миленков кръст. Продължителността е около 6-7 часа. Дължината на прехода е около 6 км. Теренът е труден.

Беседа 13

Белоградчишка крепост „Калето“ – светилището на Бога-Слънце Бел (Бал)

Беседата включва история на крепостта + военна история, местоположение в центъра на Балканите + Белоградчишки геоглиф, Бел,
Белоградчик и Балкани, ритуални кладенци и скални изображения.

Места с гледки

Отделно, а често и на изброените тук обекти, се разкриват страхотни пейзажи от Белоградчишките скали, Предбалкана, Белоградчишкия разлом и Стара планина – всичко това на едно място и в много пластове на пейзажите. Могат да се направят и походи, целта на които са единствено гледките. В предоставената „Езотерична карта“ ще видите множество места с изгледи, както и примери какви гледки се разкриват от там.

Палеоастрономически пособия

В района има някои интересни системи от скални отвори, които предстои да бъдат проучени в бъдеще. За сега още не мога да ви кажа дали и на кои дати работят, но мога да ви ги покажа.

По-специфични теми и занимания

Обектите са си обекти – те не са главната причина да се свържете с мен, на тях можете да отидете и сами. Обектите са един качествен и интересен декор, на фона на който се случват разговори. Именно те са съществената причина.

Занимавал съм се много дълго време с окултни и езотерични теми, експериментирал съм с духове, медитация, магия. Мога да ви разкажа за сексуалните познания от Магура, за правенето на магии и много други неща. Това се случва в разговора.

Има неща, които не могат да се купят с пари. Например, винаги преценявам какъв човек стои срещу мен. С едни хора си говоря за едни неща, а с други – за други неща. Понякога темите сами си идват според събеседника, друг път нямам желание да говоря по определени въпроси и в това отношение няма никакво значение дали и колко е готов да заплати събеседникът.

15626056_10212198968917832_7301642547772306434_o

Мога да ви покажа и как се работи със секстант, как с негова помощ се определя дата и час на работа на светлинни скални отвори, как се измерва разстояние и до обект и т.н.

Имате възможност да се докоснете до реални изследвания и истинска работа.

Разбирате ситуацията. Не е да чета нечии трудове и после да преразказвам прочетеното или чутото на място. Напротив, показвам, разказвам и даже демонстрирам неща, които лично проучвам и правя и на мен лично са ми интересни и ги считам за готини 🙂 Затова от година на година възможностите ми да показвам на гостите си нови обекти и находки се увеличават все повече. Например, през 2016 година не знаех нито едно от светилищата в Маркашница, защото никога не бях обикалял района. В края на годината направих няколко експедиции и през 2017 година мога да покажа цели шест нови обекта 🙂

Такива постоянни находки ми позволяват да правя подобрения и нови варианти на изживяването като

Двудневната обиколка Tour de Belogradchik 2017

Действителни програми на туровете

Виждате, че разполагам с множество обекти, които мога да представя. Не само са много, но и могат да се съчетават по разнообразни начини. Така се получават навярно стотина различни програми, които мога да съставя според условията. Точно така и работя.

Бъдещият ми гост ми казва с колко време разполага и какво би му било интересно. Правя му 2 или 3 варианта, представям му ги и той си избира.

Но най-вече хората идват, оставяйки ми да съставя програмата на момента. Така винаги се получава най-добре.

Цена

Цената на ден за един или за 3-5 души е 50 лева на ден, като в един ден се посещават 3-4 обекта и това трае 8-10 часа. Така че, това е минималната цена.

За 6 до 10 души цената е по 10 лева на ден на човек. Сега, ако в групата има деца под 13-14 години, не ги броим.

За групи над 10 души ще ви кажа цена, която отговаря на конкретните условия – броя на гостите, предвиденото време и работа.

И това е – посещавайте Белоградчик, не се ограничавайте само с масово известните обекти, а отидете да видите и другите места наоколо. Можете да наемете моята компетентност за обектите из района или пък можете да отидете и сами.

Advertisements
One Comment
  1. Петър Цанков permalink

    Роден съм там .Детството ми премина между скалите .Сега научих много нови неща .Иска ми се отново да преоткрия този свят .Обещавам си да го направя !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: