Skip to content

За свещенослужението. Част 2. От кога датира. На кого се служи.

ноември 27, 2016

Като гледах приликите между формата на ритуалните кладенци и символите от пещера Магура, направих една основна логическа класификация на нещата, която може да се прочете в първа част.

Естествено, че може и да не е така, но пък е логично.

Днеска зацепих нещо допълнително – рисунките от Магура са на различна възраст – старите са на около 43 000 години, а по-новите на около 15 000 години. Свещенослужението в старите и в новите рисунки е напълно различно и това позволява да се направи датиране.

Сред старите рисунки има само една фигура на шаман – в Ловната сцена:

cultivation-scene

Изобщо, в старите рисунки, съответно, в старите времена не е има точно свещенослужение, както бихме си го представяли днес. При необходимост шаманът е провеждал посланията в двете посоки – от тук към отвъдното и от отвъдното насам. Иначе хората със самата си съзнателна същност, която представлява част от Бог-Дух, чрез действията си и живота си са осъществявали Бога и това е било свещенослужението. Рядко е имало нужда от специално обръщение към Духа и тая работа са я вършели шаманите.

После, в новите рисунки, се появява Сцената на човешката история:

magura-cave-paleolithic-paintings-s1g0-numbers

В тази сцена Лентата на човешката история е прекъсната преди около 25 000 години назад от днешния ден, в предишната епоха Водолей. Един начин на живот е прекратен и след това е установен нов начин на живот. Пристига мъжко въплъщение на Бог-Слово, което подчинява жените и ги кара да служат на Словото (Т):

dscn3641

Служението се представя чрез този символ:

518

Това е нещото, което жените са принудени да извършват към Бог-Слово (Т).

Това се случило за пръв път преди около 25 000 години.

В сцената с човешкото прераждане и създаването на царете виждаме как шаман извършва ритуал/служение:

dscn5708

Това се случва отново чрез същия символ. Така разбираме, че за свещенослужението вече има специален символ, т.е. има специален обред, който при все това се извършва с помощта на материални пособия, включително ритуални кладенци.

Да го речем така: периодът от -43 000 до -25 000 години е подобен на Богомилството, където всеки сам си е връзка с Бога, а периода от -25 000 години до сега е подобен на днешните религии.

Нещо повече: сред старите рисунки символът Т и, съответно, Бог-Слово не се споменават. След катаклизма отпреди 25 000 години става такъв обрат, че нещата вече се случват само с помощта на Словото. Ето я илюстрацията:

img_3030-slovo

Човекът с лъка е символ на онзи, който се стреми да успее в нещо, да сполучи. Сполуката се случва под патронажа на Словото. За да се стигне до сполуката, трябва да се удовлетворят някакви три условия и те отново са подопечни на Словото.

Значи, от преди 25 000 години насам картинката тотално се е променила и вече човешките дела си имат господар, без който няма сполука.

В друга сцена сполуката е показана така:

slovo-dscn3533

Единият от трите аспекта на Богинята-Майка е посредник стрелата на стрелеца и неговата цел. Можеш да уцелиш, може и да не уцелиш – зависи от посредника. Затова имаме думата богат, произлизаща от бог, т.е. ако си с бог, ще си добре. Имаме и думата беден, произлизаща от беда, т.е. ако не се с бог, загазил си.

Ето го триумвиратът на аспектите на Богинята-Майка:

3-aspects

А пък един символ в Магура най-вероятно е тяхното обобщение:

iti-symbol

На една от стените е изписан символът ITI.

Изобщо, след катаклизма през предходния Водолей свещенослужението много се е променило, то вече се извършва чрез средство в това число: молитви, обреди, свещени вещи, ритуални кладенци.

От тогава трябва да датират и първите ритуални кладенци.

А ето едни интересни сведения от сравнително близко разположената пещера Козарника:

 • там е намерена работилница за украшения на възраст около 40 000 години, но не са намерени амулети;
 • намерен е следният амулет на възраст около 26 000 години:
  amilet-kozarnika
 • намерено е следното парче от най-старата статуетка на Венера (Богинята-Майка) на възраст около 25 000 години:
  venera

И така, никакви амулети няма преди катаклизма, а по време на катаклизма масово започват да се изработват амулети. Задължително има причина – причината е в самия катаклизъм и в промените, които е донесъл. От тази дата вече свещенослужението се е извършвало чрез средства. На възраст около 25 000 години трябва да са и най-старите храмове, светилища, ритуални кладенци.

Честно казано, наистина се надявам да намеря такова светилище в района на Белоградчик. Щом тук е най-старата „Венера“ на света, от тук трябва да е започнала промяната, тук трябва да е дошъл въплътеният като мъж Бог-Слово, тук трябва да е първите указания за свещенослужението и тук трябва под негово ръководство да е изградено и най-старото светилище на света, като подозирам, че това е светилището Маркашница 3.

Понеже напоследък системно обикалям скалите, за да търся останки от светилища, вече разполагам със следната информация: най-масовата концентрация на ритуални кладенци (около 70% от всички намерени досега) е в района на Маркашница-Лепеница. Значи, по някаква отдавна забравена традиция тоя ареал се е считал за най-свещен. Мисля, че причината е дето Пришлият Бог-Слово преди 25 000 години е наредил първото светилище в негова чест да се изгради там.

Advertisements
2 Коментари
 1. Galina permalink

  Здравейте, Кирил.
  От доста време Ви чета и първият път беше като шок! Толкова неща сме забравили, а други – въобще не подозираме!
  Но аз за друго…
  Вижте по Youtube филмите за археологически обект “ Гьобекли тепе“. Същите Т образни колоси , но дялани от скала. Подобна символика.
  Но мисля че Магурата е доста по-стара и там са се създавали идеи, понятия , които после са се разпространили.
  Какво блестящо откритие сте направили!
  И колко търпение и последователност!
  Продължавам да Ви чета и ако позволявате да Ви изпращам постове. Аз съм и сред Bашите последователи във Facebook. Galina Dimi

  • Здравейте, Галина 🙂
   Изпращайте. Много често намирам ценни сведения и идеи в публикациите.
   Ще гледам за Гьобеклитепе.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: