Skip to content

Двудневната обиколка Tour de Belogradchik 2017

ноември 18, 2016

Като обикалям скалите, премислям кое как мога да направя, за стане още по-добре. Досега ми се губеше една връзка между по-близката околност на Белоградчик и малко по-отдалечените обекти като пещера Лепеница и Боровишкия светилищен комплекс.

Обаче животът си има някакъв план и нещата стават едно по едно. И обикновено те пробва дали си достатъчно човечен, за да ти даде допълнителни възможности.

Така мой приятел, собственика на хотела на Фалковец, ме помоли да му помогна за проучването и почистването на една пътека от Червената църка над Боровица до пещера Лепеница, с което се запознах с този маршрут и вече ми беше ясна връзката между двата обекта.

Разбирате ли, става дума не за връзка по шосето. Тази връзка я знам и през цялата 2015 и 2016 година я ползвах – идват ми гости и посещаваме отделните обекти, като от единия до другия обект се придвижваме с автомобили по шосето, което позволява за един ден да се видят много места. Този начин го отработих, върши чудесна работа, ако човек иска за един или два дни да види голям брой обекти. Обаче, съществува неприятният факт, че така или иначе все се връщаш към шосето, 1/3 от времето е в колата.

И тази година ми се даде да разуча и осъзная другата връзка между обектите – през гората и през скалите.

Едно, дето научих връзката между Лепеница и Боров камък. Друго, дето започнах да разучавам района на Маркашница – това са всички онези скали и гори между Белоградчик и съседното село Извос. Започнах разучаването с намерението просто да видя и тези скали и да проверя дали и там има останки от светилища. И се стигна до осъзнаването, че мога да направя голям преход с много обекти, само по екопътеки и по скални масиви.

И ето как ще изглежда новосъставеният двудневен Tour de Belogradchik (Обиколката на Белоградчик):

 1. Белоградчишката крепост Калето

Крепостта ще е стартовата точка. Обиколката ще започне с посещение на крепостта, което ще трае около 1 час. Работното време на крепостта е от 9:00 сутринта. Там ще разкажа някои по-интересни неща, ще се видят гледките, ще се направят селфита и се продължава нататък. Ето някои снимки от крепостта:

This slideshow requires JavaScript.

Крепостта е хубава, с чудесни гледки и много предразполага.

2. Преход по екопътеките до Панаирището

Зад крепостта тръгва една екопътека, която може да заведе човек на няколко място. Конкретната цел е да се стигне до местността Панаирището. Този преход през гора и под скали отнема около половин час.

3. Панаирището

Панаирището е една обширна поляна между високи скали – много живописно място. Там ежегодно се провежда градския панаир. Намира се точно под площада на Белоградчик. Ето как изглежда:

This slideshow requires JavaScript.

Тук ще видим скалите Адам и Ева, Мечката, Бендида, Ученичката. След това ще се продължи към чешмата Субашин.

4. Малък преход през гората и под скалите до чешмата Субашин. По пътя ще се мине под фрапиращата Червена скала, която още се нарича Стената:

45

След Субашин ще се отправим към Скалата на Богинята-Майка. Този преход ще отнеме към 40 минути.

5. Скалата на Богинята-Майка

След Панаирището и Субашин се излиза на Ханчето – едно емблематично местно заведение, което от години не работи. От там се подхваща една пътека към Скалата на Богинята-Майка.

Първо се минава покрай този счупен на две кръгъл камък със странна история:

%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%8a%d0%ba

След това се продължава по една пътечка и се излиза на място с покъртителна гледка:

Жалко, че сега не мога да намеря повече снимки от мястото, но имам прекалено много папки и албуми и вече не помня от коя дата и с какво име следва да е. Но вие ще го видите лично. Въздействието винаги е едно и също – възклицания.

После се продължава още 200 метра по една хубава козя пътечка и се стига до гвоздея на местността – самата Скала на Богинята-Майка:

Много впечатляваща скала, а до нея са още Вечната любов и едно скално око, а и много добри гледки.

6. Маркашница 3

Следва преход през местната гора, 1-2 пресичания на шосето и след около 30 минути се стига до началото на местността Маркашница. Тук първо ще посетим района Маркашница 3 (по моята си класификация). Там ще ви покажа десетина ритуални кладенчета и изсичания по скалите, много гледки и новооткритото и прастаро светилище Маркашница 3. Ето снимки от района:

This slideshow requires JavaScript.

Тук ще видим и скалата Богът на Секса 😉

След това ще трябва да се върнем малко назад, ама няма какво да се направи, не мога да измисля друг начин.

7. Маркашница 1 и 2

Тука ходенето си е доста, но и има наистина много какво да се види:

This slideshow requires JavaScript.

Все пак за никъде няма да се бърза. Ще се ходи умерено, ще се спира за гледки, разговори и почивки. Ще се избере летен ден, за да има много време до вечерта.

Следва около 30 минутен преход през гората и се стига до

8. Лепенишка звездна карта

Това е една извисена скална площадка с най-голямата панорама към скалите, с изсечени на нея съзвездия, с ритуален кладенец и с Тронна колона:

9. Спускане към пещера Лепеница

Минава се през интересен проход и място с много яки гледки от високо. Преходът трае около половин час.

10. Пещера Лепеница

Уникалната, двуетажна, сечена, мегалитна, храмова, астрономическа, медитативна, супер, хипер, мега, ултра пещера Лепеница, невиждана и нечувана, Дами и Господа:

 

Тук ще се нощува – в пещерата, в къщата – кой където иска.

Ако имаме късмет или така го измисля, да е пълнолуние, ще е още по-яко, защото пълната луна изгрява право срещу Лепеница:

11

Осветлението си зависи от нас – могат да се запалят множество чаени свещи или нещо друго да се измисли.

По принцип имам идея за разказване на страшни приказки от Белоградчишко в Лепеница, нощем, но това е – ако искате 😉

11. Преход до Червената църква

Тоя преход ще се случи на другия ден, сутринта. Дължината му е около 7 км по горски път.

12. Боровишки светилищен комплекс

01

Тука има посещения за 4-5 часа общо с лежерно темпо. Започва се с Червената църква:

1074734_10202386760898764_1174602774_o

Тука ще се постарая да се обадя на йерофанта и да го помоля да отключи църквата за нас.

Следват оброчни кръстове, жречески молитвен заслон, едно слънчево светилище и самият Боров камък – Кулата на смъртта:

1404788_10202386621135270_882957752_o

Следва малко разходка по красотите над Боров камък и с това приключва програмата. Останалото е слизане до село Боровица и от там някакъв транспорт до Белоградчик, където би трябвало да са автомобилите ни или другите средства за пътуване.

Не съм го измислил докрай, различни мнения се изказват, но мисля, че е добре да се наеме човек с джип да транспортира част от багажите направо на Лепеница, а на другата сутрин да дойде и да ги прибере. По цялото трасе почти няма вода, значи трябват допълнителни количества. Защо да я мъкнем всичката през цялото време? По-добре една част да се достави на Лепеница. Да се достави достави храната за вечерта, закуската и обяда на другия ден. Да се докарат разни спални принадлежности – не е ли по-добре, отколкото всичко това да се мъкне на гръб навсякъде, без да е необходимо в момента?

Още не знам за коя дата ще я правя тази обиколка, дали ще е само една и т.н. Но ще ми е добра тренировка за две много по-мащабни, ни отдавна премисляни обиколки.

Първата е Збегове – Белоградчишка крепост – Лепеница – Боров камък, а втората е същото, но с продължение до митичния връх Бабу, където смъртта е обещана на всеки.

Настоящата обиколка ще трае два дни. Тази, която включва и Збегове, ще трае навярно 4 дни. А най-голямата – може би 6, но поетапно и малко по малко ще се стигне и до нея – пълната обиколка на Белоградчиките скали.

Advertisements
5 Коментари
 1. Възхитителни кадри ! Уникални места ! С удоволствие бих се включила в това пътешествие в древността !!! Адмирации за невероятния труд и ентусиазъм !!! Благодаря от цялото си сърце!!!

  • Благодаря ти и заповядай! 🙂

 2. Ирина permalink

  Много магично и примамливо! Ще следя за датите😀

 3. Елена Пенишева permalink

  И аз съм ,,ЗА“. Моля, когато има определена дата някой да пише на моя профил. Иначе не се знае кой, кога ще го види.

  • Добре, така ще направя 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: