Skip to content

Възраст на символите от Магура. Без малко родната небрежност да ме накара да умра от яд

ноември 3, 2016

Понеже разни мои приятели във Фейсбук ме добавят към различни групи, занимаващи се с въпросите на праисторията, споделям в тези групи сурови данни, а понякога и анализи относно нещата, които съм намерил за Магура. Та в една от тия групи ми показаха следната графика от списание New scientist:

prehistoric-writing-stone-age-jottings_50290a745e4e8

Тук се прави един разбор, къде по света се намират дадени символи и колко отдавна са се появили.

Първо вижте за Европа какво са дали: Франция, Испания, Португалия, Чехия и Италия. Ами Магура, където има 1 031 рисунки – колкото във всички пещери в изброените държави, заедно? Къде е Магура?

Няма я, понеже нашите тъпоумни учени все още са на мнение, че рисунките в Магура са от границата на Медната и Желязната епохи, т.е. на около 2 500 -3 000 години и, съответно, не се отнасят към каменната епоха и към праисторията. То човек сам ако не си унижи и подцени богатството, няма кой друг да го направи.

Дайте да видим едно по едно за какво става дума:

comparison

Почти всички от изброените символи ги има и в Магура, като липсват отпечатъците от ръце, които са съвършено нетипични за Магура.

От показаното сравнение излиза, че рисунките от Магура масово трябва да са на възраст между 13 000 и 30 000 години, както и „от всички епохи“, което значи, че могат да са и много по-стари.

За да прецизираме възрастта, предлагам малко допълнителна информация.

orion

Показаната плочка е намерена в пещера в долината Ач в Германия и е датирана на възраст 32 500 – 38 000 години, като за нея се знае, че е пренесена там с миграцията на кроманьонците от изток на запад. Плочката съдържа точно копие на мъжките фигури от Магура:

mazhe-1

Според трудовете на археологическия свят, миграцията на кроманьонците се е случила ето така:

nature03103-f1-2

Те са преминали през района на Северозападна България и Магура преди 40 000 до 43 000 години и са стигнали до територията на днешна Германия преди около 37 000 до 38 000 години.

Следователно, тези хора са били в района на Магура, преди да отидат на запад и така са могли да видят модела, по който да направят изображението върху плочицата. От тук следва, че рисунките от Магура трябва да са съществували в периода преди 40 000 и 43 000 години.

Допълнителни сведения потвърждават този извод:

religiontree

Диаграмата показва историята на световните религии, като долу в левия ъгъл е показана религията Европейски Анимизъм, което е Култа към плодородието или Култа към Богинята-Майка. За символ на религията е избрана „танцуващата жена“, което е точен начин да се представят визуално рисунките от Магура. За възраст на тази религия се посочва числото от 42 000 години, с което имаме поредно попадение в същия времеви период.

Следва сравнението на рисунките в Магура по степен на изпъкналост на фона на стената и по видове рисунки сред изпъкналите и плоските:

figure-4-all-paintings-of-animals-in-magura-cave

Тук рисунките в червено са изпъкнали и са много по-стари. Тези в черно са плоски и са много по-нови. Вижда се ясно, че животинските видове са напълно различни, което говори за изминаването на толкова много време между двата етапа на рисуване, че животинските видове са се сменили напълно. Сред старите рисунки забелязване щраус, пещерна мечка, жираф и камила – все животни, които са живели на Балканите много отдавна, а сред новите – кон и елени – съвременни видове животни.

Независимо от изминаването на такъв голям период от време, стилът и смисълът на рисунките се е запазил:

Допълнително сведение за възрастта на рисунки намираме и сред самите сцени:

human-history

Тълкуванието на сцената е дълго и не просто, затова тук показвам само обобщението. Самите автори на рисунките казват, че тяхната история е започната преди 42 680 години, а са довършили рисунките преди 14 600 години – винаги в епохата Дева.

Показаните тук данни, заедно с факта, че в Магура няма никаква линейна писменост показва еднозначно, че рисунките са на повече от 6 000 – 9 000 години, когато възникват първите линейни записи.

Фактът, че рисунките от Магура са схематични и силно се различават от изображенията от Медната и Желязната епохи, където човешките и животинските фигури са изобразени с натуралистични детайли, говори за това, че в никакъв случай Рисунките от Магура не са на 3 000 до 5 000 години.

Всички събрани данни говорят за възраст от 13 000 до 30 000 и повече години. По-точно: старите рисунки са на около 42 000 – 43 000 години, а новите са на около 15 000 години.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: