Skip to content

Бал, Баал, Бел. Версия 2.0. За злонамерената трансформация на един слънчев бог до рогат дявол с течение на вековете и за пътя към изчистването на името му.

октомври 9, 2016

За злонамерената трансформация на един слънчев бог до рогат дявол с течение на вековете и за пътя към изчистването на името му.

Препрочетох старата си статия за бога Бал и видях, че мога, а и че трябва да я напиша отново, за да подобря някои части от нея, които могат да звучат объркани. Статията си беше добра за онова време, в което имах по-малко данни и повече интуиция, но сега искам да я представя по-добре и да я допълня.

По онова време изчетох няколко форума, в които се намира информация за Бал. До това име стигнах сам две години преди да прочета, че изобщо съществува и, че наистина е бил почитан бог с такова име в миналото. Не бях чел нищо по въпроса преди, а по-късно намерих изключително много информация за него. Така се движи информацията понякога и затова е добре да се доверяваме на идеите си, дори да изглеждат налудничави. В настоящия момент може да нямаме потвърждение, но след време да намерим.

Името Бал изведох от името Магребал, което всъщност е по-скоро титла и се отнася за хора, който са постигнали голямо умение в осъществяването. Знаех, че МАГ значи умел, способен. Това научих, когато търсех смислено обяснение за произхода на името Магура и ми се наложи да стигна чак до шумерския език, за да намеря нужните корени. Там думата УР значи място, средище и град. В древния персийски пък МАГ е обучен и способен човек и така МАГ-УР е средището на обрзаованите или това е Училището.

От къде идва магът и как се става маг? fig 51

Триединната (проявена чрез три аспекта) Богиня-Майка от Магура.

В древността се считало, че всички познания и умения идват от Богинята-Майка и, че всеки, който иска да се научи, трябва да се обърне към нея. Това беше лесно да се проследи, като се има предвид пълното сходство на елинистичната богиня Хеката с Богинята-Майка от Магура:

hekate

Съпоставка на Богинята-Майка от Магура и елинистичната (и по-късна) богиня Хекате.

BM

Аспектът на Учител и Просветител на Богинята-Майка от Магура.

И така, най-левият от аспектите е Учителят. Самото име на Богинята-Майка е Ма. В шумерския Богинята на Ума се казвала Умма = Ум и Ма. Та, нейното име е Ма. Ма, която е Учител, е Ма, която е Майстор, а това значи наставник или Уста по стара българска традиция. В румънския пък пък думата за уста е gura, а там по някаква причина някои познания за думата Магура са се съхранили много по-добре отколкото при нас. Затова Майката-Учителка може да се прочете и като Ма-Гура. Така и така в индийските традиции гуру е учител в устна познавателна традиция, у нас пък уста е наставникът – очевидно, отново в устна традиция.

Важното е, че посвещението в някакви познания идва само от Ма. Ученикът на Ма се нарича Маг, защото буквата Г значи целенасоченото, преднамереното, търсеното да се прояви построение на нещата. Това е култивираната част от описанието на явленията. Затова Г в маг значи, че същността на мага е целенасочено формирана и той е култивиран в следствие на посещението си.

От думата маг пък произлизат думите магистър (учител, наставник) и магистрат.

magister

Магистрите и магистратите наследяват дори и шапките си от символа Т, който значи Слово, Промисъл.

И така, в титлата Магребал разгледахме първата част – МАГ.

Магребалът е човек, който владее, умее РЕ като БАЛ, а РЕ е въплъщаването на образа в съществуване. От това следваше, че Бал умее това най-добре и навярно въплъщаването на образа в съществуване е самата му природа. Следователно, Бал трябва да е самият бог. Така разсъждавах, но то беше по-скоро интуитивно. Едва сега, като познавам донякъде значението на буквите мога да го изкажа по-аргументирано.

Ето, че българските букви произлизат директно от рисунките от Магура:

bukvite ni

В следната редица на трансформации на рисунките:

fig 52

се вижда, че символът Б е производен на рисунките на Богинята-Майка, която пък въплъщава светлината в образ. Това става така:

Един дух или един светлинен лъч получава запълненост, което значи, че в него се влага задача за изпълнение, но като е обърнат с кръгчето нагоре, това значи, че той действа. Като обърнем тоя плътен символ наобратно, това значи, че духът се материализира според вложената в него задача или построение. От този символ лесно се създават рисунките на трите аспекта на Богинята-Майка, която очевидно въплъщава духа в материя. Следователно, буквата Б и производна на тази вселенска функция и се отнася до втъкаването на светлината в образ, защото всички символи на духа произлизат от Слънцето:

origin-nad-nature-of-gm

Буквата А пък значи „задействам“, „задвижвам“. Буквата Л се отнася до телесното равнище на осъществяване на битието. Тогава БАЛ трябва да значи онова култивирано въплъщение (оформление) на светлината, което задейства, задвижва тялото. Или това е онзи механизъм зад всичко проявено, който го кара да се проявява. Тук може да си спомните за Бофомет, който карал цветовете да цъфтят, плодовете да зреят и пчелите да летят. Но по-късно ще говорим отново да Бафомет.

Дотук титлата МАГРЕБАЛ беше разтълкувана като умеещият (наученият) така да задава образ на нещата, че като бог да предизвиква проявленията на битието.

Думата Магребал ми стана известна в близките няколко дни, след като сънувах един от най-впечатляващите си сънища – този за Звездата на Магребал. Ползвах отдавна една техника за намиране на отговори – това е целият да се превърна във въпрос и да се отнеса към това, което ме интересува. Това е един вид вглъбяване, медитация. След това идва период, в който отговорът идва като усет и като подсказки чрез привидно случайни събития. Отговорът никога не е натрапчив. Нужно е човек да има нагласата да обръща внимание на дребни неща, за да може да го чуе и види.

Конкретно за Звездата се питах от къде е, но усещах, че по-правилният въпрос е на кого е и започнах да се питам. Бях се занимавал с подобни неща и преди и затова имах опит и развито донякъде умение. Мислено минавах през буквите от азбуката и търсех първата. При тази техника, когато попаднем на вярната буква, можем да почувстваме, че тя има различно отношение към темата в сравнение с останалите букви. Това се усеща като повишено вълнение във връзка с буквата. Така търсих първата буква и на буквата М вълнението ми показа, че е тя. За втората буква се определи А. След това – Г. Последваха Р и Е. И тогава, изведнъж се появи цялото име – Магребал. Така изясних името Магребал, което се заех да търся в интернет. Оказа се, че това име изобщо не съществува. Единственото най-близко е планината Магреб в Северна Африка. Тогава още нищо не знаех, но по-късно се оказа, че Северна Африка има отношение към магурските въпроси. От името Магребал установих, че най-висшата същност следва да е Бал. Знаех, че е свързан с рисунките от Магура, но не ми беше много ясно как, даже минаха години, преди да намеря няколко връзки между тях.

Можах да видя връзките благодарение на тази снимка от форума Ти си това:

baal-koloni

Баал (Бал)

В статията се уточнява, че този мъж е заел позата на Бал и носи типична за него шапка. Разбира се, това не е Бал, защото бал е фундаментален бог, а не човек, който може да се изобрази. Това вероятно е Магребал – някой човек, който е могъл да сподели с останалите мъдростта и умението.

Беше много полезно да науча, че тази поза е характерна на Бал, защото вече я бях виждал и веднага можах да я позная.

cilindar

Рисунка от Магура – в ляво. Картагенски статуи на Баал – в дясно. Цилиндричната шапка – един от признаците на Бал. Ръцете около главата – друг признак на Бал.

Изобщо, прочетете и кратката статия за произхода на шапките като начин за наподобяване на съответните състояния на духа и душата.

Ето го Баал, нарисуван в Магура преди около 43 000 години (по последни данни).

А ето и сродно на него изображение, създадено преди между 32 500 и 38 000 години върху плочица от слонова кост:

orion

Прочетох също, че символи на Баал били кръгът с точка в средата му и шестоъгълникът. Звездата на Магребал определено съдържа и двете. Освен това, четири години след съня я намерих издялана на скала до Белоградчик, но почти напълно разрушена.

mandala-1

Звездата на Магребал от съня ми.

zvezda-real-1

Останката от Звезда на Магребал на скално светилище Чачин камък над Белоградчик.

Друг символ на Бал (Бел) и силата му Кибела (Ки – ци – чи + бел) били „бичите“ рога. Аз си мисля, че става дума най-вече за рогата изобщо, отколкото конкретно за тези на бик. Наскоро установих, че рогата като символ на мощ и сила са представени отново в Магура. Това са архетипове, които представляват най-древни и изначални образи. Поради това те са вплетени в осъществяването на света, както като рога на животни, така и като вдигнати в полукръг около главата ръце – както това е в Магура.

Ето от къде мисля, че произхождат рогата:

SPIRIT.png

Тук са показани множество символи на духа на Магура, които могат да се нарекат и светлинни лъчи или енергия заради това, че произхождат от лъчите, които Слънцето разпръсва. Разбира се, трябва да се мисли за Слънцето не само като за нашето Слънце, а за някакъв източник на светлина и енергия изобщо – за някакъв вселенски принцип.

Понеже цивилизациите Шумер, Вавилон, Асирия възникват от началото до края на епохата Телец, то това има своето отражение върху възприятието на света, а съответно и на бог. Така темата за бика като върховно божество и за неговите рога тогава изглежда е била актуална, но отдавна вече не е. От края на Телец са изминали вече цели две епохи – Овен и Риби и понятията за бог са се изменили много силно в тон с духа на епохите.

Много е лесно от тези символи на духа от Магура, които сами по себе си са просто символи, отразяващи функционалната същност на духа, светлината и енергията, да се произведе бик с рога чрез художествено доукрасяване – просто дъгата в горната част се представя като два рога и това е. И, понеже двата рога ще са завити един към друг, за да се запази все пак конфигурацията на символите, то това най-добре съответства на формата на рогата на някои породи бикове.

Връщайки се отново към името Бал, лесно го разпознаваме в дума като балкан, както и в имена като Балкани, българи, Балчик, Белоградчик, Бяла и т.н. – общо малко над 70 села и градове с това име в България.

Самата дума балкан може да се разложи на корените си БАЛ и КАН и да се прочете като домът на бог или като царството на бог. В днешните северозападни части на България пък е живяло тракийското племе трибали, което чета като хората на триединния бог. Според книгите на Стефан Гайд от поредицата „Тракийското писмо декодирано“, траките считали Тракия за дома на триединния бог, като глифът за Тракия бил ТТТ.

А не каза ли Ванга, че откъдето са минели българите, все са оставяли Бел град след себе си?

Името българи пък може да се прочете много лесно с шумерската дума gur, която значи род, потомство. Тогава балгур е потомството на бог, по-конкретно на Бал.

А пък Белоградчик, част от земите на трибалите, се намира в центъра на Балканите:

05

Не, че това е достатъчно само по себе си, но цялата околност на Белоградчик представлява една огромна буква Ф, изобразена чрез самия терен:

07

В центъра на този геоглиф пък се намира друг, 216 пъти по-малък:

09

Най-сетне, точно този символ е изобразен и в Магура:

10

Там символът Ф е производен от рисунките на Богинята-Майка:

fig 52

от които произхожда и символът Б. Ф значи въплъщаване и това е именно функция на Богинята-Майка. Можете да прочетете следната статия.

Имаме центъра на Балканите, където живели трибалите, където има символи на бог, където живеят българите. Там, сред Белоградчишките скали имало старо тракийско светилище, което после било направено на римско укрепление, после на българска крепост и накрая на турска крепост – това е Белоградчишката крепост. В най-високите й скали още личат 5-6 малки ритуални кладенеца от времето, когато е била светилище, както и едно изображение на човек в скална стена:

73%d0%b0

По странно съвпадение изображението е с вдигнати около главата си ръце – точно като рисунките от Магура и като „позата на Бал“. Е, името Белоградчик все от някъде идва. Оригиналното име на града е Белград. Очевидно става дума за града, формирал се около старото светилище на Бел/Бал, на което била построена крепост.

И така имаме няколко връзки на бог с името Бал/Бел с Белоградчик и неговия район. Тук, сравнително наблизо са и селата Бела, Белотинци, Бело поле, Белимел. В близкия район е и пещерата Магура, където са изобразени множество рисунки с атрибути, подобни на тези на Бал.

Съществува някаква възможност богът Бал/Бел да е обитавал района чрез свое проявление – чрез някой Магребал.

Става ясно от многото общи признаци между Магура и Богомилството, че богомилите са опит да се възстанови древната философия, която е била силно изкривена и манипулирана от Църквата. „Основателят“ й не се казва Богомил. Това в действителност е съществително, което означава деец по отношение на бога. След това се превръща в име. Истинското му име е било Боян и има сведения, че в действителност това е княз Боян, внук на Борис Покръстителя. За пещерата Лепеница до Белоградчик се говори, че там е живял Боян Мага – вторият след поп Богомил. Дали не е един и същи човек, а това да е само игра на думи? Защото Богомилството е изключително сродно на записаното в Магура, която също като него е създавала магове.

За общото между Белоградчик и Богомилството можете да прочетете тук.

А за общото между рисунките от Магура и Богомилството ще разкажа сега накратко. По принцип мисля някога да напиша една по-подробна статия за тези връзки.

В Богомилството се счита, че човешкият дух идва от бог чрез Слънцето. В Магура е същото – източникът на духа в различните му състояние е нарисуваното там Слънце.

В Богомилството се счита, че Дяволът е създал човешкото тяло и е помолил бог да постави духа в него. В Магура е същото – духът бива поставен в плътно тяло:

construction

В Богомилството се твърди, че материалният свят е създаден от Дявола. Магура казва, че материалните проявления се създават от Богинята-Майка, която втъкава светлината в образи. Действително, думата материя произлиза от думата матер, което значи майка. Но да не бързаме с изводите, че Богинята-Майка еднозначно е Дявола. Това зависи от гледната точка. Но да, действително в Магура тя е посочена като Архитекта на света и като Великия Учител, който при масоните стои на върха на пирамидата и се нарича Велик Магистър.

В Богомилството най-висшата степен на посвещение е маг, в Магура – магът е висша степен на посвещение, но изглежда, че Магребалът е най-висшата, в която се проявява като съвършен. Най-висшите посветени в Богомилството са също съвършени.

Светът и човекът са създадени от Дявола, според Богомилството. В Магура началото на човешката история и на света е посочено преди 42 680 години с началото на епохата Дева (което значи богиня).

human-history

Според притча на Богомилството, бог е дал на Дявола да управлява света за седем „века“ и после щял да дойде да си вземе света. В Магура лентата на световната история започва в Дева (богиня) и в продължение на седем квадратчета нещата остават непроменени. В осното квадратче идва мъжки бог, който радикално променя нещата.

Освен това, Богомилството води цяла Западна Европа до подем и до Ренесанса. Както преди това десетки пъти е правела Магура за цялото човечество чрез своите Магребал. Дали наистина Магребал са съществували и дали наистина са били обучавани в Магура и околността на Белоградчик? Близо до пещерата Магура се намира село Макреш, там изобщо всичките села имат особени имена, които изглеждат да са много древни. Възможно е в далечното минало Макреш да се е казвало Магреш или Магреж, като това да значи, че там е била и школата на Магребал.

Магура е дала на света десетина азбуки, както и алхимията.

alchemy

Добро ли е разпространението на просвета или е лошо? То е дело на Богинята-Майка и нейните магове, тъй като всички знания и умения идват от нея. Но това е и свойство на Дявола – той знае и умее. Богът според богомилите нищо не знае и не умее и затова е имал нужда от Сатаната, за да създаде битието.

Намирам поради много причини, че Богомилството е продължение на Магурската философия и познание и, че всъщност води началото си от Бал, от когото водят началото си и българите. То е било опит да се запази първохристиянството (вижте съпоставка на Християнството с рисунките от Магура), т.е. действителното християнство  идващото от Бал, а не измисленото на църковните събори.

Търсенето ми продължи с голям успех. Попаднах на тази статуетка на бога на етруските:

etrus

Няколко години по-късно видях тракийска чиния със същия мотив в офиса на един приятел в София, когото не искам да назовавам, но е много силно свързан с разпространението на нови знания за траките и тяхната писменост.

Следователно, такъв тип изображения не са били някаква рядкост и тази статуетка на етруските не е изключение в тракийския свят, част от който са и самите етруски. А пък азбуката на етруските си е на 80% магурски символи.

Обърнете внимание на дантелата около главата му. Това по принцип е ореол и, както виждаме, такъв има изобразен много преди светците на църковното Християнство. Смятам, че цветята са разположени именно според конфигурацията на Звездата на Магребал. Това е указание, че той е свързан с Баал и най-вече с подобните му Магребал. Цветята са едно художествено представяне на самата геометрична постановка, както и ореолите са графично представяне на духовното извисяване на човека.

Изобщо, много пъти виждаме, че един принцип и един символ могат да се представят художествено с различни орнаменти, разположени по конфигурацията на символа.

Най-вероятно етруският бог е бил Магребал – много развит в способностите и разбирането си ЧОВЕК, който е бил обожествен поради огромните си заслуги към този народ. Етруският бог има рога (уши), които са завити като дъга нагоре. Това също е магурско. То се среща първо там и произлиза от вдигнатите в полукръг ръце над главата – те са представяне на изначален праобраз.

Друго изображение отново на Баал:

baal1-1

Обърнете внимание на цилиндричната шапка на бога Бал.

Има цилиндрична шапка точно като човека с вдигнатите ръце над главата от Магура. Предположението ми е, че това също е Магребал, защото самият Бал не е човек, а сияен равностранен триъгълник, от който излизат всепроявяващите трептения. Но един Магребал е много лесно да бъде наречен Бал, защото Магребал е надраснал личността си и фактически няма такава, защото тя не се проявява в мислите и делата му. Той се превръща в съвършен проводник на Бал. Ясно е, че определяме цвета на стъклото по това кой цвят пропуска, а не по цветовете, които поглъща, защото тях не виждаме. По същата причина Магребал се явява на човека като Бал, защото това нещо провежда и Бал е този, който се вижда от всеки Магребал. Това обяснява защо са смятали, че изобразяват Баал, когато всъщност са изобразили човек, а не абстрактната идея, която създава лъченията.

baal4

Друго изображение на Баал. Държи предмет, който много прилича на магурска рисунка. Вижда се колко са малки човекът и лъвът в сравнение с него. Това е указание за изключителната му мощ и способност.

zhenski-duhove-1

Подобия на скиптъра на Баал.

Дотук видяхме доста препратки и причини за връзката на Бал, Баал, Бел с рисунките от Магура и с тяхното огромно влияние върху целия просветен свят, доказателство за което е разпространението на името Магура по света:

magura name map

Разпространение на името Магура по света.

Сега да видим нещата, пак свързани с Магура, но и в един допълнителен ракурс.

baal5

Баал като символ на силата и нейното призоваване.

Ето древно изображение на Баал, на което богът е представен особено схематично – като символ. А това съответства на някакъв вселенски принцип, на нещо фундаментално. Тук се получава и едно странно „объркване“, което се прокрадва през цялото изложение – този символ и неговите подобни в множество изследвания се възприемат като символ на Богинята-Майка! Е, как така ще е хем на мъжкия бог Бал, хем на Богинята-Майка, какви са тези безобразия?

baal2

Баал като художествено представен символ.

Тук вече виждаме Баал представен като бик. Но това е изображение от Месопотамия и то от времето на епохата Телец. Вижда се как по-горният, по-прост и схематичен символ вече е придобил крака, рога и уши и вече прилича на говедо.

Ама да видим от къде идва всичко това:

magura12

Символи на духа/лъчите светлина от Магура.

В Магура има огромно множество такива символи, които не значат бог, но значат порции от бог, лъчи от него. Естествено, когато гледаме към бог, самият той не се вижда, защото е отвъд възприятията ни, но ние виждаме онова, което той излъчва. Затова е разбираемо вместо бога да виждаме излъчващата се от него светлина, което по никакъв начин не значи, че бог е светлина или дух. Но пък определено е някакъв вид излъчвател.

fig 23

Слънцето. Богът-Баща в Магура.

Ето го излъчвателят на различните състояния на духа в Магура – нарисуваното там Слънце. Това е Богът-Баща, защото той може да задвижва и да опложда. И, като имаме предвид, че Бал и Бел са български диалектни форми на думата бял, която пък значи светъл, сияен, то лесно можем да заключим, че Бал е Богът-Слънце.

Понеже най-старите символи за Бал са еднакви със символите на духа от Магура, не е чудно, че Баал се превръща в бога на гръмотевиците и бурите (като е възможно да е праобраз на Зевс) за народите от Месопотамия. Ушите под рогата са пълна глупост според мен. Те идват от оприличаването му с бик заради „рогата” и потентността – способността да прави. Важни са „рогата“ и правото тяло. Това е символ на призоваването на силата и самата сила в същото време, а рогата са свързани с мълниите. От личния си опит мога да потвърдя, че магурските фигури с „рога”, които направих от тел, действително предизвикваха мълнии.

За по-подробни сведения относно предизвикването на мълнии с помощта на магурски фигури, прочетете тази статия.

elektromagiosnik

В Индия, в област с множество имена Магура съществува скален заслон с разнообразни рисунки. Част от тях са представените отгоре, където най-вероятно виждаме тракийския военен поход на цар Дионисии, обожествен за заслугите си към човечеството чрез просвещаване, включително и на индийците. Става дума за събития от преди около 5 000 години.

Зад тракийската войска върви много голям маг. Това, че е голям значи, че въздействието му върху сцената е огромно – повече от на цялата останала войска. Този магурски по конфигурацията си маг може да призовава огън и/или мълнии. Значи, моят опит с мълниите намери по-късно потвърждение в скални рисунки и в разпространението на името Магура чак в Индия.

Затова е лесно да се предположи, че този месопотамски Магребал е впечатлил местните с умението си да създава бури и мълнии, а това умение той имал, защото произходът му е магурски.

Възможно е на някакъв етап народите от Близкия Изток да са влезли в тежък конфликт с някой Магребал, който силно е злоупотребил със знанията си в опит да потуши конфликт със сила. Това може да е причината за ненавистта на тамошните народи към него, но то си остава само предположение. Най-вероятната, според мен, възможност е да е опитал да унищожи в зародиш тамошния стремеж към създаване на властови центрове, защото е можел да предугади далечното бъдеще, в което стремежите за запазване и увеличение на властта и богатството ще доведат до гибелта на собствената му Балканска цивилизация. Логично е да е направил опит да постигне това чрез обучение и просветление, но идеите му да не са били възприети и дори към него да е подходено с жестокост.

Най-накрая пресметливи хора като юдеите и сродните им народи го обявяват за дявол, за да проправят пътя за лъжебоговете си и да изкопаят гроб за народите от Балканите. Те вече трайно го изобразяват като животно, което иска жертвоприношение. Но нека си спомним, че жертвоприношението не е било на почит на Балканите, а продължава да не е и до днес, освен за поислямченото население. От това можем да си представим колко дълбоко в психологията ни е залегнало това разбиране, че животът е свещен и не трябва да се отнема. Затова е много трудно да си представим, че един най-изявен представител на древната ни култура би поискал да му се принесе жертва. А от друга страна знаем, че жертвоприношението е начинът на народите от Близкия Изток да измолват облаги от боговете си. И, разбира се, че те виждат като зъл всеки, който не играе по техните правила. От Магребала вероятно се е искало да овласти някого за сметка на останалите, като е бил въвлечен в жестоки сплетни и коварства. Но понеже не се е поддал, местните са започнали да го хулят.

baal3

Баал, представен като демон, искащ най-съкровена жертва.

Видяхме една плавна трансформация на представянето на Бал от фундаментален символ, през рогат бик, до бик-демон.

Баал, обаче е толкова смислен във философията си и толкова незаменим за развитието, че се завръща като Бафомет – вече силно преиначен от тамплиерите и масоните. За него те научават от богомилите, но са чули-недочули. Заслепени от алчността си, те успяват да го разберат само като изпълнител на желанията им да се обогатяват и да властват.

Богомилите са най-пряк път към философията от Магура. Така нещата отново се връщат там. Затова Баал е в основата на всички днешни богове, дяволи и ангели. Така да се каже, той е „разчленен“ на различните си аспекти и по този начин са направени те. Дори боговете на монотеистите са само бледи сенки на пълнотата и завършеността на Баал в неговия оригинален смисъл от Магура.

moloh

Молох (Баал).

Молох (Баал) – 18 век н.е. Вече трайно насаден в представите като дявол. Отново магурски атрибути. Вдигнатите ръце от Магура са преживели дълъг път на изопачаване, докато накрая биват представяни като рога на дявол. Възможно е това да се дължи на системни злоупотреби със силата от владеещите я и затова с времето те да са придобили образа на демони в очите на хората. Дори и така да е, по-вероятно е да са били провокирани да се държат така от набезите на народи, изкушени от богатството на балканските култури, а също и от тяхната дружелюбност. Всички знаем, че недоразвитите общности не проявяват никаква толерантност, а искат сега и веднага да се облагодетелстват. Те навярно са били истинско бедствие за населението на Балканите и накрая са го довели до поголовно погиване.

За себе си съм убеден вече, че Баал е магурски в основите си.
Представете си само какво могъщо въздействие върху съзнанието на хората – образ и философия, които не са заглъхнали напълно вече поне 14 000 години. Само най-великите неща имат такава жизненост.

Той е математика, геометрия. Цялото това доукрасяване само е изкривило нещата – придаване на животински, човешки и демоничен образ и по всяка вероятност показва какви хора са го представили по този начин, защото всеки вижда света наспоред себе си.

На земята може да има само Магребали – способните като Бал хора, еднаквите с него. А самият Бал е всичкото, което изобщо някога е било, е и ще бъде възможно. Той е над Триединството, защото то е само негово вторично сияние. Най-вярното изображение на Бал, което може да се направи, е сияещ равностранен триъгълник, защото това е единственото, което може да се съзре и то е чак на етапа на вторичното сияние, когато едното взаимодейства със себе си и става три. Преди това за никакъв образ изобщо не може да става дума, да не говорим за бог-дявол, на когото се принася жертва. Това са невероятни измислици, които най-често са плод на злонамереност.

Справедливо е образът му да бъде изчистен.

А сега на въпроса с непрестанното преплитане на две „непримирими“ крайности – как така Бал е едновременно свързал с Богинята-Майка и с Бога-Баща?

Светът не може да се сътвори нито само от едната крайност, нито само от другата.

Богинята-Майка в Магура е триединна – проявена чрез три нейни аспекта, но всеки от тях значи именно Богинята-Майка, а не нещо друго.

Слънцето (Богът-Баща) в Магура също е тройно:

sl-tr-03

Лъчите от това Слънце само се движат, но не създават. А Богинята-Майка е лъч, който е изпълнен със задача и е обърнат наобратно, т.е. да материализира задачата.

Освен това, Богинята-Майка и Богът-Слънце в Магура са нарисувани диаметрално едно срещу друго:

zala-small

Това значи, че са диаметрално противоположни проявления на едно и също. Т.е., те не са различни, не. Те са едно и също, което се проявява в две крайности.

Но обърнете внимание на нещо допълнително:

zala-small-novo

Нещата са с малко по-сложни. Разположени в върховете на триъгълник са рисунките представящи Бога-Баща, Богинята-Майка и Пространството.

Това точно съответства на няколко неща:

Според магурската математика, която описва развитието на идейните зародиши, в началото има един елемент, който се отнася сам към себе си и поражда три нови.

Според Будизма изначалната същност на битието е единна, но непознаваема, защото не е проявена чрез качества. Едва на второ равнище, като вторично сияние, тя се проявява като трисъщностна.

Според Богомилството, първоначално бог бил едноличностен, едносъщностен и непроявен. Той извършил първото си действие и се завършил към себе си. Тогава станал триличностен, трисъщностен и проявен.

Това виждаме изсечено и на Чачин камък, където пък е и предполагаемата останка от Звездата на Магребал.

Е, имаме един изначален бог, който е непознаваем, защото не е проявен по никакъв начин. Той се проявява като три същности – дух (задвижваща енергия), душа (описание на построението на нещата) и тяло (пространството, в което се осъществяват проявленията). Макар да изглеждат отделни и даже противоположни, тези три начала на проявеното битие са един и същи изначален бог и са едно и също, представило се по три начина. И тези съставки взаимодействат една с друга.

И, сега, окончателната ми теза на този етап от живота ми – какво е БАЛ.

Буквата Б се отнася до построението на нещата. Буквата А се отнася до духа. Буквата Л се отнася до телесното равнище на осъществяване.

Мисля, че БАЛ значи съвкупното действие на трите начала, на трите проявления на изначалния бог. Затова БАЛ трансцедира, преминава отвъд мъжкото и отвъд женското. Там няма конфликт. Всеки от пръстите на ръката ми може да изглежда самостоятелен и в противовес на останалите, но те са проявления на ръката ми и тя управлява техните взаимодейства, затова те са едно и също, а ръката ми и съществото ми ги трансцедират.

Това е моята концепция за Бал, който веднъж е Бог-Слънце, друг път е Богиня-майка.

Благодаря за отделеното време и внимание!

Advertisements
3 Коментари
  1. Здравейте, чета с огромен интерес статиите Ви! Невероятно !!! Поздравления за сизифовския труд! Както и за изключително увлекателно написаните статии ! Успех и Светлина по Пътя желая от все сърце!

  2. Анонимен permalink

    Браво човек

  3. драго ми е , че не съм единствената , която се опитва да ИЗЧИСТИ името на Баал

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: