Skip to content

Богомилската история около Белоградчик

септември 17, 2016

Лично не съм търсил из записани сведения, а пък някои от историите са предавани само устно, така че не можеш и да ги намериш записани. Не разполагам с пълна достоверност, но пък с добре пасващи си части от пъзел, предоставени от различни източници.

Едната част я имам от Емил Цанков – историк. Става дума за следното: Малката Света гора на Видинското царство се намирала в района на Белоградчик и по-конкретно на около 5 км на запад от града в местността Збегове, където се намира и едноименния скален масив. Там била и крепостта Борич. Една бележка от мен: бор е стара българска дума за крепост, укрепление и същия корен произлизат думите борба, боря се.

В района на Борич и Збегове се намирали 13 манастира. На някои от тях все още личат основите. Те са сринати отдавна.

По някаква причина, която ще стане ясна по-късно, в един от тези манастири била заточена принцеса (царска дъщеря) Анна, сестра на цар Симеон Велики. И това се твърдяло в някаква местна легенда.

От начало ми се стори вятър работа това твърдение, но проверих много по-късно и във връзка със съвсем друго търсене:

 

Анна е дъщеря на цар Борис I – Покръстителя, който родоотстъпва жестоко, като налага Православието на Българите, че уж преди това българите били езичници. Напротив, най-стари и най-ранни форми на Християнството се формират именно на Балканите и именно сред траките, които по-късно са наречени българи. А отвън насила и със съдействието на родоотстъпника Борис ни налагат редактирана на църковни събори версия на вярвания и философии, които ние си имаме от хилядолетия.

Няколко десетилетия по-рано по-рано безчинства и родоотстъпникът Енравота, който е най-големия син на Омуртаг. Енравота е голям застъпник за същото това Християнство, което се стремят да ни наложат. Той казва следното:

„…Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българската земя, въпреки опитите ви да я възпрете чрез моята смърт. Кръстният знак ще бъде побит навсякъде, ще се въздигнат Божи храмове и чистите свещеници ще служат на чистия Бог, и жертвоготовно ще въздадат възхвала на жизнедаряващата Троица. Идолите, заедно със жреците и техните небогоугодни капища, ще се срутят и потънат в небитието, сякаш никога не са съществували. А единствен ти (Маламире), след много лета, ще погубиш безбожната си душа, не получавайки нищо заради жестокостта ти.“

В това изказване има много да се анализира. Вижда се за какво се бори това идеологическо котило, от което той произхожда:

– на първо място – точно тази вяра да се преумножи на българската земя (защо не е казал „сред българите“) – защото интересите са към земята;

– на второ място – да се затрият жреците и светилищата! Ето ги истинските цели – да се затрие всичко българско, старо, произхождащо от най-древни времена, което тука старателно сме предавали от поколение на поколение, и да бъде заменено с едно безпаметно Християнство, което е един истински религиозен Коминтерн.

Много важно е било за всички тия люде старата българщина да се изкорени.

А да видим сега коя е тази Живодаряща Троица. Нима това е триединството Бог Баща, Бог Син и Свети Дух? Не е, защото животът е Дух, вселен в тяло, а затова нещо трябва и женска същност. Живодарящата Троица, за която говори Енравота е едно сериозно объркване в концепциите на редактираното Християнство, което е останало още от времената на Богинята-Майка.

Прочетете допълнително следните статии:

Магурският проблем с тройното слънце

Съпоставка на Християнството (Православието) и записа от Магура

Съпоставка на концепцията от Магура с алхимията

Районът на Белоградчик е земята на Богинята-Майка

Живодарящата Троица е триединната Богиня-Майка, която е изобразена в Магура – това е най-старата концепция за триединен бог:

fig 51

Но към връзката на Богинята-Майка с цялата история ще се върнем по-късно.

И така, имаме един период от българската история, в който истинският български корен е подложен на целенасочено унищожение отвън и отвътре чрез замяна с привидно същите вярвания и концепции, но сериозно осакатени на поредица от църковни събори.

Явно е, че срещу това е имало съпротива. Петдесет и два болярски рода са изклани. В тези времена възниква и Богомилството като опит за повторно разпространение на истините на старото балканско Християнство, присъщо на траките и на българите. И защо Богомилството се разпространява толкова бързо на толкова големи територии? Защото то припомня старите истини.

Създател на Богомилството е Боян Мага с рождено име Венеамин, син на цар Симеон Велики, а негова леля е заточената в манастир до Белоградчик принцеса Анна, сестра на цар Симеон. Защо е била заточена, за какво? С какво е била неугодна?

Цели 400 години по-късно се разиграва страхотна драма. През 1396 година Видинското царство пада под турска власт. Цар Иван Срацимир е заловен и заточен в Мала Азия, а неговата съпруга – царица Анна прави опит да избяга в Сърбия с последните остатъци от войската. За целта първо се укрепяват за кратко на Белоградчишката крепост, а от там бягат към крепостта Борич в местността Збегове, където са били тринадесетте манастира, за да стигнат в Сърбия. Именно в местността Збегове царица Анна и войската са изклани.

Четири века минават и на едно и също място умират две български царици, и двете с името Анна. Когато в живота се случват такива съвпадения, те се дължат на дълго във времето подреждане на събития и обикновено това са последствията от несправедливости. Заточаването на принцеса Анна е довело до фактическия край на Видинското царство на същото място цели 400 години по-късно.

Дали Анна е била неугодна на родоотстъпния си баща с това, че се е застъпвала за старата българска вяра? Възможно е, тъй като именно внук на същия родоотстъпник е и Боян Мага, племенник на въпросната Анна.

Преди години мой приятел ми разказа, че имало легенда за местната пещера Лепеница, според които в нея живял дедо Баян, който бил маг и лечител. Я да видим: дедо, Баян, маг, лечител.

При богомилите най-висшата степен на посвещение била маг. Организационна титла при богомилите била дедец. Богомилите били много добри лечители. Името на Боян всъщност било Баян.

Съвпадението е в степен 4/4, т.е. 100%. Очевидно, легендата говори именно за същия Баян, син на цар Симеон Велики и създател и разпространител на Богомилството. Но каква работа е имал той в района на Белоградчик? Знае се, че Боян Мага е извършвал апостолски мисии – обикалял е, за да разпространява старото, истинно, българско учение. Поради това има вероятност наистина временно да е пребивавал в района на Белоградчик. Но може за това да е имало и по-съществена причина.

01

Картата показва района на Белоградчик и свързани с цялата тази история обекти.

На първо място, вижда се, че тук лежи една огромна буква Ф, създадена от самия терен. В статията Районът на Белоградчик е земята на Богинята-Майка ще разберете смисъла на всичко това. Ф е символ, производен на образа на Богинята-Майка:

fig 51

 

fig 52

На второ място, вижда се, че свързаните с богомилите обекти в този район са силно концентрирани в дясната полуокръжност на този символ. Точно такъв модел на разпространение трябва да се наблюдава, ако някъде в центъра на това множество е функционирало богомилско средище. Като си спомним, че много от богомилските средища се организирали около пещери, лесно намираме, че пещера Лепеница е най-подходящото такова.

Къщата, в която е живял Боян Мага около Белоградчик

Пещерата Лепеница е невероятен обект, мегалитна, древна астрономическа обсерватория, медитативно място с особени звукови ефекти, изкуствено оформяна, с два открити етажа – но разгледайте сами предоставената страница за нея, защото тук няма място да се разкаже напълно за нея.

Следователно е напълно реалистично легендата за пребиваването на дедо Баян в Лепеница да е истина. Още повече, че сравнително наблизо се намират богомилски обекти.

Единият такъв обект е районът на Боров камък, за който също има много какво да се разказва, но няма достатъчно място тук. Там, освен всички други обекти, има и два оброчни кръста.

05

Получих уверението на запознати с богомилските символи, че символиката по тези оброчни кръстове е богомилска, а на намиращата се в близост Червена черква се срещат същите символи. Тя е построена върху разрушена средновековна черква.

Това е настоятелно срещащ се в тази местност символ. Той е много еднакъв със следното изображение:

06

Орфей, разпънат на кръст.

Е, явно е, че на траките не им е било нужно да чакат „раждането“ на Христос, за да създадат концепцията за човек-бог, разпнат на кръст, ако се сещате на къде бия.

07

На Богомилската черква в село Търговище пък се намира това изображения и още няколко подобни, които са категорично богомилски. И те е изградена на мястото на разрушен средновековен храм.

А пък в пещерата Магура имаме показаните отгоре рисунки.

Изобщо, целта на посещението на Боян Мага в района на Белогардчик следва да е била пещерата Магура, сред чиито записи се намират най-съществените основи на Богомилството и на Прадревното Християнство. А тук вече темата заплашва да нарастне лавинообразно и я приключвам така.

Всъщност, целият този блог разказва темата по-натам и за какви именно знания е ходил Боян Мага до Магура, както и защо е пребивавал в района на Белоградчик, който е огромният символ Ф.

Важно е да се каже, че висшата степен на посвещение в Магура също е била „маг“.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: