Skip to content

Пълна карта на рисунките от Магура – за първи път шанс да държим цяла праисторическа библиотека в ръцете си

февруари 13, 2016

Вяло публикувам напоследък, ама е защото работя по страхотни начинания.
Първо, от края на 2014 година ми се дощя да обоснова тезите си научно. За целта трябва да се действа научно – да се дадат проверими сурови данни, данните да се систематизират, да се анализират, да се сравняват. Да се изказват хипотези и да се проверява имат ли смисъл или достигат до противоречия.
Започнах с изследване за разпространението на името Магура по света и неговия смисъл. В блог.бг не може да се публикува толкова дълга статия, затова давам връзка към нея на друго място.
След това беше ясно, че ще ми трябва каталог на всички рисунки в пещерата. Трябва ми, за да мога да не изпусна нито една, нито пък да повтарям някоя. Каталогът е документ, паспорт на рисунките и прекратява възможностите за грешки – трябва да се стъпва на точна фактологична база. Много дълго пречертавах и номерирах рисунките, ама видях, че така няма да стане, понеже от отделни снимки не мога да следя добре докъде съм стигнал.
Така че се наложи първо да направя карта на всички рисунки в техния истински ред.
Първо сглобих групи от близки рисунки – получиха се големи отрязъци, съдържащи съответните части от стените на пещерата. На програмите за сглобяване на панорамни снимки се оказа, че не може да се разчита, защото или дублират елементи при тия условия, или на места губят информация. Та почна едно дълго сглобяване на фрагменти на ръка.

 

Това е един пример какви отрязъци се получиха.
След това дойде пречертаването.

 

 

На второто изображение виждате какво се получава като краен продукт на тоя етап. Така изработих няколко десетки сегмента.
Следващата стъпка беше да сглобя сегментите в техния истински ред в пещерата. Да не описвам как протече работата, ама в крайна сметка разполагах с цялата карта на рисунките, която ми позволяваше да ги номерирам, да не пропускам и да не ги повтарям! 🙂
Това пък ми трябваше за каталога – толкова работа, само докато се стигне до каталога!
Ама зацепих, че от тая карта всъщност става добър туристически продукт  – сувенир, а е идеална и за изследватели. Трябваше само да й се направи и гръб. Та временно прекратих научната работа и се заех с картата като сувенир.

Всички рисунки създадоха една лента с дължина 160 сантиметра при височина от само 2 сантиметра! Такава карта не можеше да се тиражира, защото е ужасно неудобна. Затова я преправих на четири реда, както виждате на по-горното изображение. На гърба добавих интересни и съществени сведения за пещерата и рисунките. Оставих един раздел за реклама на спонсорите.
Последва търсене на пари за тираж. Тук работата протече така: поръчахме няколко мостри, за да ги показваме на потенциалните спонсори и по-лесно да ги склоним да дават пари. Междувременно чакахме оферта от печатницата. Дойде офертата и за 2000 броя карти ни искат 1500 лева. Ние мислим да продаваме картите по 5 лева.
Заех се да търся 1500 лева и започнах да обикалям при местните къщи за гости, хотели и други с мострите. За сега парите са намерени, обещани, като остава да ни бъдат дадени до 10-и март. Значи, на 15-16 март ще имаме 2000 карти.
Картата е двуезична – български и английски. Ще се сгъва като пътна карта.

Тук съм в дясно. С колегата ми от „Археологическо дружество Белоградчик“, Председателя и палеоархеолог Ивайло Крумов – позираме с една мостра.
После се ходи до директора на Музея за разрешение за продажба на картата на обектите, той пък поиска да имаме споразумение с Общината за правото да ползваме образите на рисунките за търговски цели. Чакаме отговор. И са си 300 зора.
Та сега работя по каталога на рисунките.

 

Ето пример как върви работата по каталога, ама това е само един негов раздел – всеки символ с неговия номер. Ще има и други раздели.
Докато работя това, имам възможността много добре да разгледам всички символи един по един и ми идват разни идеи.
Например, в Магура има много видове числа. Вижте.

Хиперсложна математика – не от нашия клас и понятие.

В Магура съществува много сложна система за представяне на числа – поне 9 начина, а съществуват и специални белези – точки под или над отделни черти, черти под и над, обединение на няколко знака вътре в един запис и т.н.
Навярно става дума за някаква форма на идеограмна математика, като всеки вид запис се отнася за различен вид на онова, което се представя.
Задачата да се разберат правилата на тези числови записи е колосална по трудността си. Имайте предвид, че ние като цивилизация работим само с един вид числа и ги прилагаме за всички случаи. Възможно е да е непонятно за нас такова нещо като число за определени явления.
При всички положения ще търсим помощта на БАН. Първо ще подготвя добре документа с всички случаи, които се срещат в Магура, като ще посоча ясно особености при записите.
Ще търсим помощта и на математици от други места.
Ние не познаваме и не признаваме по-важен признак за степента на развитие на една култура от математическите й способности. В същото време не можем да разчетем вярно записа в пещерата, преди да разберем числовите му аспекти, тъй като половината от рисунките представляват именно числа.

Твърде сложно! Кое в кой случай се използва? Какво показват белезите?
Та ясно ми стана, че сам трудно ще се справя, освен ако не получа някакво вдъхновение. Но пък ще опиша добре въпроса, ще приложа всички числа от различни видове, ще ги групирам по подобия, както и по сходни белези. Това ще изпратя с въпрос за правилата ан работа в тази математика към БАН, РАН и разни технически университети.
Да видя какво ще кажат.
Освен другото, бях и на туристическата борса в София, ама за това друг път ще разказвам.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: