Skip to content

Великият мост

януари 7, 2016

Във Фейса се запознах с едно момче от Косово, който е албанец. Чел е публикацията ми за разпространението на името Магура.
Албанците са доста чисто старо население на Балканите, даже от най-чистото. Считат, че езикът им е близък до този на илирите, етруските и пеласгите.
В албанския MAG значело голям. Преди мислех, че това е латинска дума, ама всъщност латинският език има общи корени с езика на илирите. А URА значело мост.
Получава се Голям мост, Велик мост. Може да е мостът между Бог и хората. Може и да е мостът от предишна цивилизация и нас.

В книгата на Стефан Гайд (Гайдарски) „Тракийските хроники“ се говори в началото за изгонването на Адам и Ева от Рая заради грехопадението им.
Изглежда в началото те са били сияйни души, населяващи друга реалност, наречена Рай. Може би, защото там всичко сияе, а Ра (Ре) е светлината.
Те биват изгонени на Земята, където получават плътни, животински тела.
Но не се озовават направо на земята, а се озовават първо в пещера, която е преходът от Рая към Земята.
Описано е, че в тази пещера Бог (Словото Божие) ги спохожда при всяка нужда и им дава всичко необходимо за живота на Земята.
Тази пещера е описана на юг от голямата река (Дунав). Намира се в равнината на север от планината (Стара планина) и на запад от морето (Черно море).
Самият Цветан Гайдарски, брат на Стефан на няколко пъти ми натърти за пещерата Магура, но тогава не разбирах какво иска да ми каже, защото още не бях чел книгата.
Сега, обаче, разбирам – Магура тук може да се яви в ролята на Великия мост между Рая и Земята и да пещерата, в която е дадено и се дава всичко необходимо за земния живот, но и за завръщането в Рая.
А в Магура също така е описано, как сияйният дух, произлизащ от светилото (Ра – Слънцето, Рая) се уплътнява и става човек!
Не е ли това същият разказ? Не е ли Магура Великия мост?

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: