Skip to content

3. „ТРАКТОРИ И АВТОМОБИЛИ“

януари 5, 2016

У нас имаше и още я има една книга. Казва се „Трактори и автомобили“. Това е селскостопански учебник, написан от Хр. Терзиев и Д. Средков.

В учебника се съдържат множество „уроци“, които са едни кратки, логически подредени и ясни статии относно устройството и работата на автомобилите и тракторите. Те са илюстрирани много добре с голямо графично умение. Съдържат изометрични чертежи (изглеждат триизмерни).

Когато бях много малък, на около 4-5 години, още не можех да чета, но много обичах да гледам схемите и чертежите. Удивляваше ме умението на хората да пресъздават действието и конструкцията чрез прости геометрични елементи.

Това е идеалната книга за посещение на тоалетната, понеже разглеждането на илюстрациите в една тема или нейния прочит траят точно колкото ходенето по нужда.

Това е гениално, защото толкова време трае и осенението от някаква идея. Не знам дали нарочно са я написали така, но им се е получило наистина добре. Тази книга с нейните статии е истинския жив пример за интелектуалната дисциплина на изразяването – кратко, ясно и нагледно.

В много по-късно време се оказа, че тези статии са ме формирали и точно така пишех. Надявам се и сега така да се получава, макар да имам много информация, която искам да предам. Мисля, че с времето моята интелектуална дисциплина и стремежът към този интелектуален идеал се развалиха.

В университета (завърших Индустриален мениджмънт в ТУ София в началото на 2008 година) много харесах чертането. И чертаех много добре. Даже имах идея да продавам чертежи, тъй като няколко мой колеги закупиха от мен. Не продавах, но се получи нещо друго.

Веднъж писах следпрощално писмо до моя приятелка, в което се възхищавах на изкуството да се чертае – взимаш един съвършен сам по себе си празен, бял лист и на него, по точно установени правила и разлагайки фигурата на прости елементи, пресъздаваш ясно, конкретно и нагледно действителни обекти. Първо разлагаш, за да можеш да изчертаеш, след това синтезираш елементите и на съвършения лист се появява съвършен изказ. Дори несъвършенствата на обектите като грапавост на повърхностите се пресъздават по съвършен начин чрез спазването на установените правила.

Харесвах чертането, но ненавиждах чертожинците, защото работата им ми се виждаше елементарна и обидна.

Така се получи, че сам станах чертожник при построяването на Дунав мост 2 между Видин и Калафат. Трябва да отбележа, че бях много добър в тази работа. Тогава и разбрах, че чертожниците са от най-важните деятели по пътя на осъществяването на замислите.

Замисълът си е замисъл, но той трябва да придобие ясен и окончателен образ, за може да се материализира. Технологията на магията задължително включва изобразяване! Колкото си по-умел, толкова по-добре.

Чертожникът втъкава в образ и работата му се отнася до действителността на въ-ображението, където се въ-образява или където нещата се поставят в образ.

А колко още време трябваше да мине, за да видя в Магура, че от ограничен брой прости елементи с тяхното значение се получават всевъзможни сложни, графични изкази на идеи относно същността и произхода на битието! По тая линия рисунките са ми някак сродни. И пак по тая линия ги виждам и като цели изображения, и като съставени от елементи.

Не бих могъл да видя нещо, което не познавам, когато няма кой да ми го покаже.

Минаха години от някогашното четене и разглеждане на учебника, беше вече 2009 година. От майка ми, чийто е учебникът, научих, че Д. Средков е всъщност от съседното село Долни Лом и веднага отидохме да взема автограф. Разказах му как неговият учебник и стил са ме създали.

Гледай какво нещо – майка ти е по бащина линия от едно затънтено село, отива да учи в Пловдив, съхранява един учебник, той те формира, накрая се оказва, че произходът на това формира е само на десетина километра. И след това работата, която извършвам по разчитането, е пак в същия район, отнася се до историята на тези същите хора.

 

 

 

 

 

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: