Skip to content

Какво е държавата, от къде идва и как се ползва?

декември 8, 2015

Darzhava

Какво е държавата, от къде идва и как се ползва?
Наричаме „държава“ обединението от хора на някаква територия. Според нас държавите са страните.
Ама от къде идва тая дума? – очевидно е, че идва от глагола „държа“, следователно държавата е нещо, което се държи – буквално или в преносен смисъл.
Преносният смисъл е лесно разбираем, защото има в държавата една централизирана власт, която държи общността и територията като едно цяло чрез различни действия.
Обаче, държането има и един съвсем буквален смисъл.
Вижда се добре, че три важни символа на царската (държавна) власт са короната, скиптъра и онова сферично нещо с кръст отгоре, което се нарича ДЪРЖАВА.
От къде идва то?
На Фигура 1 е показано как различните символи на духа (онези с кръг или дъга отгоре и краче надолу) произлизат от ядрото на „Слънцето“ и неговите лъчи. Това са мъжките символи на духа или това са различните състояния на действения, оплождащ дух.
На Фигура 2 е показан един конкретен символ на духа. На Фигура 3 кръгчето е направено плътно, което значи, че духът има съдба, краен е, изчерпаем е и е смъртен. Така създаденият символ значи „пеленаче“ или дух, който е поел към живот със съдба.
Ако обърнем един символ наобратно, получаваме противоположно значение. Фигура 4 показва дух с построение (съдба), който приема плът. Ако добавим личностни атрибути на духа със съдба, който приема плът (Фигура 5), ще получим същност, която въплъщава, творящ дух – Богинята-Майка.
На Фигура 7 са показани трите аспекта на Богинята-Майка в Магура – те се формират по описания начин.
Ако към символа на Богинята (творяща дух) добавим символа от Фигура 6 (кръг с кръст в него), се получава Фигура 8 – ДЪРЖАВАТА.
Защо?
Защото кръгът значи място, обем – там, където се съдържат нещата. Кръстът вътре значи, че има структура, че има подредба. Кръгът с кръст значи място, където нещата се случват. Кръгът с кръст значи град, държава, място, средище, планетата Земя. В Магура кръгът с кръст се отнася към Богинята-Майка.
ДЪРЖАВАТА съчетава въплъщението на духа и мястото, където да се случи това.
Когато наподобяваме образа на едно явление, то ние правим магия във връзка с това явление.
Ако този символ се изработи от някакъв материал, ще се получи магическо пособие, което ще извършва въпросната функция.
Това е най-важната вещ в държавата, защото посветеният цар-жрец я използва, за да влага вътре въображението си (визията си) за развитието на държавата, а тя (вещта, ДЪРЖАВАТА) на свой ред да предизвика материализация.
Така бива призоваван творящият дух (Богинята-Майка) да материализира управленския план на царя-жрец.
В Магура има и други сцени и символи, които описват как се създава цар-жрец (Фигура 12). Интересно е, че българската царска традиция е наследила от Магура (Фигура 11) символ на царската власт – крепост, дом (Фигура 10).
Не е само това, но единствено с магурски символи и познания може пълноценно да се обясни формата и функцията на ДЪРЖАВАТА.
В същото време се вижда, че неизменно ДЪРЖАВАТА е средство за управление при българските царе.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: