Skip to content

Какво още да видим около Белоградчик?

октомври 21, 2015
Още обекти около Белоградчик

Още обекти около Белоградчик

Какво още да видим около Белоградчик?

Достатъчно ли е това, че сме били веднъж в Белоградчик и сме видели Белоградчишката крепост „Калето“, която наричаме „Скалите“ и пещерата Магура?

Мисля, че това съвсем не е достатъчно, тъй като районът на Белоградчик е огромен и съдържа множество наистина интересни обекти. Например, само Белоградчишките скали се разпростират на около 100 кв, км, – на 30 км по протежение и на до 5 км в ширина. Тук се намират буквално хиляди скали и скални масиви, отрупани с останките на антични укрепления и древни култови средища.

За съжаление на всички, наложило се е с времето поради недобра информация, че Калето е скалите и гостите си мислят, че като са видели Калето, са видели скалите. Да, действително са видели част от скалите, но това далеч не е всичко.

Така се получава ситуацията, в която хората пътуват с часове до Белоградчик, за да видят само една малка част от него – едва за около един час.

Благодарение на работата на „Археологическо дружество Белоградчик“, вече са известни още много интересни обекти и занимания и активно се предоставя информация за тях, така че пътуването до тук да добие още повече смисъл.

Та да дойдем най-сетне до въпроса: Какво още да видя около Белоградчик?

Изображението в началото на тази статия показва една значителна част от интересните места и гледки, но не ги изчерпва. Районът ни разполага със следното:

Вярно е да се каже, че две седмици са минимално необходими, за да видите района. Още повече, че представителите на Археологическото дружество знаем историята на местата и разполагаме и със свои, алтернативни прочити и изследвания, от които се получават великолепни беседи.

За подобрение на условията разработихме и огромна система от Фейсбук страници – по една за всеки интересен обект наоколо, така че да можете да получите информация на място или да се отбележите.

Какво предлагаме на различните обекти, можете да видите ТУК.

Нашите беседи представляват голямо подобрение на туристическото изживяване, тъй като ние обръщаме задълбочено лично, приятелско внимание на посетителите. За нас е гордост и удоволствие да представяме района си и не претупваме беседите. Разходната ефективност е много голяма в сравнение в масовите туристически обекти, където се чудим за какво точно си дадохме парите.

За въпроси: aed_bel@abv.bg; 0896 72 36 75 – Кирил Кирилов, изследовател и разказвач, Член на УС на „Археологическо дружество Белоградчик“.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: