Skip to content

Мегалитът / пещерата Лепеница в светлина и звук. Много силно пробно шоу

август 31, 2015

Понеже сме доста луди – казваме „да направим това“ и го правим, дори с някакво забавяне да е, правим го. Лудите сме ние от Археологическо дружество Белоградчик, където сме се събрали почти всички склонни и готови да се занимаят с по-странни неща, от които няма и пряка полза. Ние имаме ентусиазъм.
Като наближи да завършим къщата на Лепеница, си рекохме да си направим едно малко шоу с осветяване и озвучаване.
Мен ме няма на снимката, снимам.
Първо трябваше да пренесем много багаж – хладилна кутия, генератор, бензин, кабели, разклонители, озвучение, палатка, чували, дюшеци, посуда и т.н. – навярно към 100 кг общо. Едни неща като генератора, тубата и хладилната кутия ги купихме с пари от спонсорите на Дружеството. Други са лични. Миналата година влагат парите от туристи в закупуването на елементарно оборудване – палатка, дюшеци, чували и т.н. Сега имаме възможност да правим такива неща.
На тая снимка съм със синята тениска.
Бая време опъвахме кабели.

Лепеница радва много с втория си етаж.
По едно време луната изгря. Нарочно избрахме 29.08.2015, защото беше пълнолуние. Пък Лепеница гледа право на изток и затова пълнолунието винаги се появява срещу входа й, над скалите. Тук вече работеше и цветната дискотечна лампа.

После отидохме и на отсрещните скали, за да снимам и от там. В Лепеница и около къщата запалихме 100 чаени свещи. Само паленето и разполагането им отне един час на един човек.

За мен беше много впечатляващо, че всичко осветено изглеждаше като храм, в който обитава Бог. Първа къщата, в която запалихме свщи и газени лампи, а след това и пещерата.
По едно време бях в такъв екстаз от красотата и усещанията, че започнах да тичам и да крещя.
Чудесна находка беше да окачин една газена лампа до ръба на къщата. Провесихме я от стрехата – достатъчно ниско, че да не запали покрива, който е от шума и тръстика.
Тази лампа даде много чар на къщата.
В чашките има свещи. Сложени са вътре, за да не гаснат от вятъра. Случи се такова време, че почти не духаше.
На втория етаж нещата бяха брутални – в добър смисъл. Румен така подбираше музиката, че мистиката и религиозния екстаз бяха силно насърчавани.
Лепеница управлява звука много добре и по особен начин. Много зависи къде е разположено озвучението и къде се намира слушателят. Например, при нашето разположение, музиката се чуваше добре на втория етаж и отвън пред пещерата. А на първия етаж се губеше напълно, все едно горе не се случва нищо.
Мисля, че създадохме нов жанр във фотографията. Стана случайно – докато си говорехме горе, видях че сенките стоят много добре на стената.
Ето тук спахме – едни в къщата, а други през нея в палатки или направо на открито върху дюшека.
Радвам се, че с времето развихме способност да правим много неща. На мястото можем да сготвим ядене, да покажем особеностите на пещерата, да разкажем истории, а заведен хората да я видят фронтално, да предложим палатки, дюшеци и спални чували. Да направим фотографско и видео заснемане на посетителите и дори да създадем екстазно звуково и светлинно шоу.
Имаме даже и идеята за разказване на страшни приказки и истории.
В района на Белоградчик сме най-добрите в това. Нищо чудно и в целия Северозапад.
Можем да направим това за ценителите. Естествено, ще ни е нужно едно добро дарение, защото трудът е много, а има и консумативи. Но го можем :)В профила ми можете да видите повече снимки от преживяването.

https://www.facebook.com/kiril.k.kiko

Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: