Skip to content

Развитие по възстановката на „Къщата на Боян Магесник“ при пещерата Лепеница

май 22, 2015

Къщата става красива.
Обещах преди да пиша по-често, какво става с къщата, ама не писах, та чак сега показвам. Поне се събра повече за показване 🙂
В тази статия стана дума, че според местна легенда на това място може да е била къщата, в която е живял Боян Мага.На снимката долу почистваме избраното място, на което се оказа, че е имало основи на предишна къща.

Пренесохме и камъни за основата.
Не сме големите майстори по зидовете, ама направихме каквото можахме.
Ходихме да берем и тръстика за покрива. Млако набрахме, беше много по-трудно, отколкото съм си представял, та затова тръстиката ще бъде за най-отгоре, а под нея ще има кори, шума и сено.
Мястото е така разположено, че всичко е на баир и мъките ни са големи 😀
Почвата е плитка и не можем да забием колове. Затова трябва да направим основа от гредови пояс. Всичко е на сглобки – няма никакви пирони.

Временно укрепихме колоните с въженца, колкото да стоят изправени и да можем да нерим нататък. Хоризонталните въженца между колоните служат за определянето на хоризонтали и за разчертаването по колоните на местата, където да се направят сглобките.
Колоните лягат на специални площадки върху гредите. В площадките има квадратни дупки, а на петите на колоните и квадратни зъби, които влизат в дупките. Това пречи на колоните да се хлъзнат.
Прагът е понижен, така че къщата да се направи максимално ниска и все пак обитаема. Искаме възможно най-малко да скриваме изгледите към пещерата.
В горната си страна колоните имат зъби, които влизат в дупки на гредите. Нпаравиха се и част от паянтите, кито са комбинирани. Те са едновременно вътрешни и външни, като по тоя начин една паянта държи съответната колона да не пада навън и навътре. Две такива паянти на една колона ограничават движенията й във всички посоки.
Но са трудни за направа. Над един час е нужен за една паянта и то, ако се работи с моторен трион.
След това конструкцията беше напълно опаянтена. Бяха сложени и вертикални пречки между колоните, така че да може да се изплете плетът.
Направиха се нужните изрези по колоните и по паянтите и започнахме да плетем плета.

Направихме рамки за прозорците от разчепанки.
Къщата е разположена на хубаво място.
Поглед към къщата от втория етаж на пещерата.
Колоните, които носят билото, са разчепанки. В долния им край има правоъгълни зъби, които влизат в правоъгълни дупки на напречните греди.
След това опаянтихме колоните на билото, за да не падат настрани под тежестта на покрива. Въжето между колоните е натегнато и може да се натяга и охлабва. То дърпа колоните навътре и не им дава да падат навън. На опъна на въжето се съпротивляват диагонални паянти, опрени на надлъжните греди.
Продължихме с плета и се заехме и с гредите на покрива.
Гредите на покрива са от клони с чеп, който играе роля на кука. Те просто се закачват на билото.
Вътре в къщата няма централна надлъжна греда между двете колони на покрива. Това прави конструкцията на покрива малко по-сложна, но оставя мястото под покрива свободно и така цялата къща може да бъде максимално ниска и едновременно с това човек може да стои вътре прав. Дори и по-високи хора.
Къщата на Лепеница е първокласно еко.
Животните свикнаха с нас и сега навсякъде кипи живот. При предишните ми ходения имах усещането, че Лепеница е мъртва околност, но животните просто са се криели. А сега свикнаха.

Там има два вида гущери, които не спират да бягат наоколо. Има пепелянки и смокове. Неизброими видове насекоми, включително и Сечко Розария. Има костенурки. В скална ниша над къщата живее ветрушка и пилетата се чуват. Тя през половин-един час долита с плячка. На 200 метра по-нататък, в друга скална ниша живеят гарвани, а някъде по средата – някакви други птици, които не познавам. От гората се чуват кукувици и кълвачи, над нас летят лястовици. Тревите, цветята, храстите и дърветата са много видове.

Пещерата Лепеница има и Фейсбук страница – цъкнете върху снимката, за да отидете там.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: