Skip to content

Къщата, в която е живял Боян Мага – един от най-важните хора в човешката история?

април 1, 2015

Миналата година учредихме „Археологическо дружество Белоградчик„, чрез което възнамеряваме д аизвършваме ред дейности, които са ни интересни, включително археологически разкопки, провеждане на лекции и беседи, водене на туристи и други проекти. Преди да учредим дружеството, често ходехме из района да оглеждаме местата, а през 2014 често ходехме и да почистваме.
Така се наехме и миналата година почистихме храстите и дърветата пред пещерата Лепеница. Преди това пещерата изглеждаше така:
Едвам личеше, че има пещера – всичко тънеше в храсти. След това пещерата доби този вид:
Направихме и две пейки и маса на един крак, които по чудо все още не са строшени, ама може би хората да не са толкова лоши.
Пещерата е просто великолепна с нейните два етажа. Вторията е като огромна и много приятна веранда. Излюжението е югоизточно и мястото е топло и тихо.
Пещерата и площадката пред нея са ползвани за жилище от хиляди години. Много артефакти се намират там. А на първия етаж стоят няколко пласта от подови настилки – вътре е имало къщи.
От това ни дойде идеята да правим реконструкция на праисторическо жилище на първия етаж. След това намерихме една програма за финансиране на екопроекти на „За Земята“ и кандидатствахме по нея за 1 000 евро, но не ни одобриха. Обърнахме се към заможни хора от Белоградчик, които живеят в София и те веднага ни намериха дарител – „Топливо-2“ ЕООД, които дариха 3 000 лева за проекта.
Но решихме, че няма да правим реконструкцията вътре, защото процедурата за разрешение щеше да е твърде тежка. Затова решихме да е отвън до пещерата и така опряхме до горското и до няколко техни дирекции, после ни пратиха за становище и главния архитект на общината, но всички много ни съдействаха и вече имаме и разрешението.
Първоначалните скици на реконструкцията изглеждат така:

Нашата къща ще изглежда по подобен начин – не се сърдете, ако не стане точно същата 🙂 Навесът може да го направим и следващата година.
Ще се радваме, а това е и идеята, да привлечем доброволци за раличните етапи на изграждането й. Ще се прави само с естествени материали. В конструкцията няма да има пирони, а само сглобки и въжета. Покривът ще е от тръстика.
Къщата ще е атракция, ще водим там туристи, ще правим занятия по експериментална археология, ще има хромел, пещ и т.н. За желаещите ще показваме как са живели хората едном време, какви пособия са имали и как са ги правили. Ще печем питки, ще варим боб в гърнета и т.н.
Ето как си представяме местоположението й спрямо пещерата:
Уредихме всички документи, пари и разрешително получихме, та остана да започнем и в първия слънчев ден отидохме. Това беше вчера, на 31.03.2014.
На избраното място имаше едни големи храсти:
Заехме се да ги чистим
и след два часа вече всичко беше готово:
А после пренесохме и една част от камъните за основата
С това първата копка е факт 🙂
Като се махнаха храстите, се видяха следите от основата на по-стара къща:
Тя е била построена точно на същото място, което ние избрахме за реконструкцията. И логично – това е най-доброто място за къща и хората в миналото са го избрали по същите причини, по които и ние го избрахме. Но ние не знаехме, че именно тук е имало къща. Това стана ясно чак след почистването.
Гледах основите, помотвах се и едни тръпки започваха да ме побиват. Взех да си припомням събитията и ми стана ясно, че нещо не е съвсем наред. От всички дейности, с които можехме да се захванем, избрахме точно тази. Отказахме се от варианта да е вътре и решихме да е отвън. Мислехме за други места, а като правих предварителните скици, разположих къщата точно на това място. След това всичко вървеше много гладко – даваха ни пари, съдействаха ни за разрешения.
Ясно е, че на това място са живели хора от едно време. Седях и гледах основите – топло място, хубаво, завет. От него държиш и пещерата. Трябваше да е било на по-богати хора, къщата няма да е била на голтак, ами напротив – на чорбаджия.
Мислех за това, как духовете на тоя род са и накарали да строим къща там и ни помагат. Искат след толкова време къщата отново да я има.
Прибрах се вечерта у нас и започнах да се сещам, че тия земи в миналото са били на село Върбово, от което съм. Стана ясно, че последните къщи на пещерата са били на върбовляни. Още повече ми стана странно – толкова години по-късно строя къща по стара технология върху същите основи, на които са строили хора от моето село, които дори може да са ми роднини.
Без всякакво съмнение ми стана ясно, че с тая къща съм се захванал не по случайност, а по предопределеност. Но предстои да видя каква е тя.
А чак днеска един приятел ме подсети за историята, че в тази пещера е живял Боян Магът. Напълно е възможно – пещерата има силни медидативни свойства, чудесна е за отшелници, част от светилищен комплекс е, а недалеч е Боровишният светилищен комплекс. В него има оброчен кръст, за които няколко интересуващи се от Богомилството ми казаха, че е богомилски. А в Магура намирам основни разбирания на богомилите. Мисля, че Боян Магът може да е бил в района, за да прочете от сигурен източник – рисунките от Магура, какво точно е било старото учение.
Магура е създавала магове, а висшите посветени на богомилите са били магове, също както и Боян.
Чудел съм се как точно е живял Боян Магът в Лепеница, ама сега разбрах – в къща до пещерата – елементарно е!
И дори знам къде са били основите й 🙂 Знам, защото една след друга на това място са строени къщи – през век или повече – едната се събаря, идва друг и строи нова. Но това винаги става на същото място, защото това е най-хубавото място.
Мисля, че строя къща не само върху къщата на мои сравнително преки предци, но и върху дома, в който е живял Боян Магът.А Археологическото дружество продължава да набира средства за все по-обстойното изпълнение на проекта, както и приветства доброволци да се технологията за строеж със сглобки, въжета и кал.

Advertisements
2 Коментари
  1. Anna permalink

    До къде стигнахте със строежа? Има ли нови снимки?

    • Готова е. Ето страница за нея със снимки от всички етапи https://m.facebook.com/profile.php?id=1620637318201059

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: