Skip to content

Магията най-добре се прави чрез усещането за обекта на въздействието

ноември 3, 2014

Да правиш магия от една страна е да работиш с обекти, намиращи се отвъд предела на петте сетива. Подобно е на боравенето с всички материални обекти, но за нематериалните нямаме очи, уши, ръце – затова е трудно да се работи с тях. А обикновено нямаме и съзнание за съществуването им.
Човекът има и шесто сетиво – това е изобщо усещането, чувството, представата. Очевидно то се отнася до нематериални обекти и събития.
Може да се твърди, че всички тези нематериални осезания произлизат от собствени интерпретации на телесните ни усещания и сами по себе си са нереални. Това би могло да се приеме напълно, ако не съществуваха явленията, при които няколко души изживяват едни и същи усещания при различни условия. Или тези явления, при които някой се чувства някак, а друг може да почувства това спонтанно, без изобщо да е в пряк контакт с първия. Това показва, че усещанията са обективни и, че изобщо светът отвъд петте сетива е напълно обективен и реален.
Разбираемо е, че в него се работи чрез, да ги наречем за сега, вътрешни изживявания – чувство, интуиция, ум, вглъбение, усет, имена, цветове, въображение и т.н. Човек може да развие всяко от тези си качества и така все едно развива сетивата и крайниците си в нематериалната реалност. Тогава той ще може да работи там, което отвън ще изглежда като правене на магии.
В книгата „Златната клонка“ се дават много примери от следния вид: ако някой иска суша, той не трябва да се докосва до вода и трябва постоянно да изпитва чувството за сухота. Обратно, ако някой иска дъжд, той трябва постоянно да се мокри и да изпитва усещането за мокро.
Авторът на книгата, Джеймс Фрейзър, твърди, че това е магия по подобие – когато правим нещо и то е модел, който да бъде повторен от света. За мен е явно, че Фрейзър не чак толкова разбира от магия, макар да е направил много добре, като е събрал описания на много подходи. Това е ценното, иначе размислите му не носят особена стойност.
Ето какво се случва: можем да боравим с едни или други нематериално обекти, като се отнасяме към тях. Това може да бъде по име, по подобие, по вид, по поведение и т.н. Така си помагаме в това „да хванем обекта в ръцете си“. Всичко тези качества на нематериалните обекти, обаче, са някак външни за тях, както и нашите име, адрес, възраст, цвят и т.н. са някак външни за нас. Да, ние отговаряме на тях, но не докрай.
Остава едно свойство, което е напълно вътрешно – усещането. Всеки човек, всеки обект, включително и нематериален, има усещане – то извира направо от същността им. Затова е най-ефективно да се работи с усещането за едно нещо.
Това го знам от практиката си – най-ефективно е, когато мога да извикам усещането за едно нещо. Обикновено повтарянето на името, вида му, поведението му и т.н. за мен са само път към извикването на усещането за него. 
Тогава, ясно е защо, ако искаме суша, трябва да стоим сухи, и, ако искаме дъжд, трябва да изпитваме мокро.
Това не е магия по подобие, а това е директно боравене с нематериални обекти чрез тяхното най-важно качество – усещането за тях, което извира от същността им. Едно е да ме викат по име – може и да не отговоря, друго е да направо да манипулират душата ми. Ето това е логиката.
Безценно упражнение е човек да извиква усещането за нещата. Практически ние правим това постоянно. Ако се чувстваш успешен, то ще имаш успех. Ако се чувстваш неудачен, ще имаш неудача. Ако чувстваш гняв, ще те нападат и т.н. В нормалното ни състояние ние извикваме усещания напълно безсъзнателно, затова и събитията в живота ни са хаотични. 
Дори школите и гурутата, които проповядват определени начини на мислене, са все още много далеч от сърцевината, защото всъщност са нужни определени усещания. Да, мислите могат да са път към тези усещания.

Advertisements

From → Методи

Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: