Skip to content

Възможна употреба на голямата ритуална щерна с утробна форма

ноември 3, 2014

Извадка от книгата „Златната клонка“ на Джеймс Фрейзър от пасаж, където се описват ритуали за връщане към живота на човек, който погрешка е обявен за мъртъв.

В предишна публикация, без да съм чел нищо по въпроса, а само по усет, логика и вдъхновение направих почти същото, но доста по-смело предположение за употребата на тази ритуална щерна от светилището на Чачин камък над Белоградчик. След това останах доволоен, че в книгата намерих почти същата идея, ако не и съвсем същата.

„При подобни обстоятелства в Древна Индия предполагаемият мъртвец трябвало да прекара първата нощ след завръщането си във вана, пълна със смес от вода и мазнина. Той стоял там с притиснати към гърдите юмруци и пазел пълно мълчание като дете в майчина утроба, докато в същото време над него извършвали всички свещени ритуали, които следвало да се извършат с бременна жена. На следващата сутрин той отново преминавал през всички свещени ритуали, в които е участвувал от раждането си до момента и особено важно било да се ожени при пълна тържественост за предишната си съпруга или за някоя друга жена.“

Така, така  Ето едно подобие на това, което смятам, че се е правело в големите ритуални щерни с утробна форма.
Намирам, че е възможно човек ритуално да умре като неудачник, болен и т.н. и ритуално да бъде роден по нов, желан от него начин.

shterna

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: