Skip to content

Новината за новите туристически маршрути около Белоградчик, излъчена по БНТ

март 8, 2014

http://bnt.bg/news/kultura/novi-turisticheski-marshruti

Белоградчишките скали като светилище и център на древна духовна култура ще бъдат представени чрез нови туристически маршрути. Скални изображения на знаци са открити на поне десетина места, където са извършвани жречески ритуали, описани в току-що излязлата книга на 29-годишния инженер Кирил Кирилов от Белоградчик.

Чудото на природата ще бъде видяно в нова светлина от туристи и гости на малкия град от Северозапада, оказал се център на Балканския полуостров.

Кирил Кирилов започва да проучва феномена на Белоградчишките скали преди повече от 10 години след посещение на пещерата „Магура“. Рисунките на първобитните хора там толкова го заинтригуват, че той търси и чете всичко за древните култури. Обикаля и намира много от знаците на магурските рисунки, изсечени върху скалите. Така открива фигура в крепостта „Калето”.

“То представлява огромен човек с ръце в полукръг около главата. Това е точно стилът на магурските рисунки, който е уникален и лесно разпознаваем. Моето лично предположение е, че това е образът на самия Бог Бел – Бога Слънце като „бел” означава светъл, сияен”, обясни Кирил Кирилов.

Друго енергийно място с древни знаци се намира при т.н. Чачин камък, откъдето гледката е невероятна. Тук Кирилов разказва за фигурата, изображение на Божието триединство, за окото, което наблюдава и променя света.

Туризмът ще бъде различен, когато тези знания стигнат до хората , смята Кирилов.

“Сега вече като се знае, че скалите са били средище на древна и то развита култура, религиозни и култови практики, които са имали огромно значение не само за народите от Балканите , но и за останалите части на света, вече погледът ще бъде съвсем различен и вниманието, което ще им се отделя ще бъде на съвсем ново равнище”, смята Кирилов.

Консултативният съвет по туризъм при общината в Белоградчик ще разгледа и подкрепи идеята за такива маршрути сред скалите през новия сезон.

Advertisements
One Comment
  1. Таня permalink

    Изследванията на Кирил Кирилов ме впечатлиха много, особено за символа на Коледа, както и звездния календар. Без стремеж за ласкателство, намирам ги за гениални. Четох негови мнения за рисунките в пещерата Магура и на други места, а ако успея да намеря и книгата му – ще я прочета.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: