Skip to content

Новината за новите туристически маршрути, интерпретирана от радио Фокус и други медии

март 8, 2014

Древна астрономическа обсерватория в Белоградчишко отваря врати за туристи

Публикацията се намира ТУК.

Нови туристически маршрути са разработени в Белоградчишко, заяви пред падио „Фокус“ авторът им Кирил Кирилов.

Той добави, че освен масовите забележителности –крепостта „Калето” и пещерата „Магура”, в маршрутите са включени обекти, които не са известни на широката публика. „Около Белоградчик се намират множество скални групи, които имат интересна история. На някои от тях има останки от светилища, на други – изображения, които са изсечени в скалите. Но те не се посещават, защото туристите не знаят за тях, няма кой да ги заведе и няма обозначение, че те съществуват”, каза Кирилов. Новите обекти са около 30. Те ще бъдат включени в различни туристически маршрути, но ще могат да се посещават и поотделно.

Един от най-интересните обекти е скалният масив на пещерата „Лепеница”, където в скалите е изсечена древна звездна карта, а самата пещера е с изкуствено оформен свод и е служела като астрономическа обсерватория. Друго интересно място са скалите над Белоградчик, където са изсечени група изображения, които досега още никой не е успял да разтълкува.

„Официалната наука изглежда, че избягва да изследва задълбочено тези обекти. Нейното становище за пещерата „Лепеница” е, че тя се е образувала, което очевидно не е така, защото личат следите от нейното изкуствено обработване. Ако е изследвана, то не е задълбочено и доведено докрай”, коментира Кирил Кирилов. Той добави, че скалните изображения изобщо не са изследвани и напълно се отбягват от науката. „Причините за мен са неизвестни, но последствията са, че обектите остават скрити за туристите, от което те губят”, коментира Кирилов. По думите му, неговата цел е обектите да се използват така, че да се създадат условия туристите да пребивават по-дълго в Белоградчишкия край. Всички обекти са напълно достъпни, до всички водят пътища и горски пътеки. Единственото, което трябва да се направи, е да има подготвени водачи, за да водят туристите и да им представят обектите по атрактивен начин. Засега единственият водач е Кирил Кирилов, защото лично е ходил на всички места и ги е изучавал. Новите туристически маршрути са разработени като тематика и ще се предлагат на туристите от новия туристически сезон от месец април.

„Очакваме българите да са по-заинтересовани, но стратегическото ни виждане е, че трябва да се насочим към чуждите туристи, защото те са една неизчерпаема среда от гости на Белоградчишкия край”, добави Кирил Кирилов.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: