Към съдържанието

14 000-годишна грижа за душата

ноември 22, 2013

Днес (13.10.2013) научих повече за една магурска фигура и за магиите, които се правят с нея. Не помня дали съм казвал преди. Когато искам да науча повече за някоя фигура, или много я наблюдавам и си я представям, или редя свещи на пода със същата форма и ги паля. Преди два дни подредих квадрат с кръст.
Днес бях в Рабиша – селото до пещерата и имах среща с дългогодишната и много компетентна магурска екскурзоводка Анка, която ми показа паскурник (просорка) – с него се отпечатват изображения на питки за погребения и помени.

Пскурник / просорка. Този обреден печат за питки ми показа Анка Йорданова.

Пскурник / просорка. Този обреден печат за питки ми показа Анка Йорданова. След това майка ми си спомни за наши съседи, които са имали такива, а след още няколко дни и познати ми казаха, че на времето такива е имало едва ли не във всяка къща.

Това отгоре е паскурникът, който е похристиянчената версия на това отдолу.

Квадратът с кръст от Магура - първообразът на паскурника / просорката.

Квадратът с кръст от Магура – първообразът на паскурника / просорката. Тази магурска фигура е част от изображенията, които се отнасят до душата и познанията за нея. Затова ен е чудно, че печат с подобна форма се използва за обредните хлябове, с които душите се изпращат от този свят.

Това древно българско пособие не само е още едно безценно указание колко сме древни и откъде произлизаме, но и ми показа къде и как да разполагам символите в този квадрат с кръст.
Значи, само за два дни паленето на свещите в тая форма ми разкри важно познание за магурската рисунка.
Това е само малка част от огромната сила на Магура и нейното учение. Представете си и колко полезно трябва да е едно нещо, за да се ползва 14 000 години, че и повече.
Не е чудно, че тази фигура, която дава основата на паскурника, се ползва точно за изпращането на душата на покойника. В Магура квадратът с кръст е разположен именно сред фигурите, които се отнасят до построението на душата и равнищата на съзнанието.

Сцената от Магура, която дава познания за душата и нейното устройство.

Сцената от Магура, която дава познания за душата и нейното устройство. Квадратът с кръст е част от нея.

Квадратът с кръст и паскурникът / просорката са принципът и приложението на изключително висшето магурско познание по тези теми. Това е грижа за човешката душа на 14 000 години или дори на 40 000 години. Не може да се опише колко сме велики.

Допълнение

Когато се хармонизираме в някаква степен с Магура, започва се проявява много силна синхроничност – събитията сами се подреждат, сякаш чудодейно, и ни водят към това, което ни е потребно. Вчера, след като видях паскурника (или както се нарича на различните места), се замислих, че сигурно има и с друга форма – кръг с кръст в него. Днеска виждам, че са ми изпратили точно това, за което мислех.

Паскурник / просорка с форма на други магурски фигури.

Паскурник / просорка с форма на други магурски фигури. Пратиха ми го почти веднага, след като се замислих, че може да има просорки и с други магурски форми.

Вътре в него няма грам християнство, а това е българско обредно пособие. Значи, християни ли сме ние?
Вътре има, обаче, магурски символ на силата в горната част, където се пресичат вертикалната черта и окръжността.

Една от амгурските рисунки, чието подобие се вижда върху кръглия паскурник / просорка.

Една от амгурските рисунки, чието подобие се вижда върху кръглия паскурник / просорка.

Самата окръжност е Слънцето, което е магурският бог Бел, още Бал, на когото са кръстени българите и Балканите.
След това идва сцената в средата на кръглия печат.

Просветителят Бел (Бал, Баал) - богът на българите, на когото са кръстени и Балканите. Това е Покръстителят.

Просветителят Бел (Бал, Баал) – богът на българите, на когото са кръстени и Балканите. Това е Покръстителят. Тук става дума за времена преди 14 000 години и повече.

Тя също е налична в Магура и означава просветляването на безпросветния, което може да се нарече и кръщение.

One Comment
  1. Анонимен permalink

    Името „паскурник“ идва от паска, което означава Възкресение, Великден

Вашият коментар