Skip to content

Магурски артефакти все пак има и те казват много

ноември 22, 2013

Край видинското село Майор Узуново е разкрито раннонеолитно селище, т.е. на възраст около 8 000 години. Там са намерени множество артефакти, част от които са изложени във видинския Исторически музей – статия във вестник Конкурент. Какво прави впечатление?

Артефакти от раннонеолитното селищи до Майор Узуново, Видинско.

Артефакти от раннонеолитното селищи до Майор Узуново, Видинско.

Черната фигура най-вляво на седяща жена. Това е единият от трите аспекта на магурската богиня-майка.

Един от трите образа на богинята-майка от Магура.

Един от трите образа на богинята-майка от Магура.

За разлика от други подобни фигури, където ръцете са само загатнати и прилепени към тялото, при фигурата от Майор Узуново ръцете са направени като тези от Магура. По-детайлно и правилно може да пресъздаде нещо само онзи, който по-добре го познава, а това е този, който черпи най-директно от извора. Така разбираме, че изворът е Магура, а близостта на селището предполага познаване на първообраза на богинята-майка.
Фигурата най-вдясно също е магурска. Виждат се добре двойната триъгълност на тялото и вдигнатите в полукръг ръце около главата. Това е магурски стил. Двете „уши“ пък напълно наподобяват елементите от следното изображение:

Изображения от пещерата Магура, които имат сходни елементи с една от фигурите, намерени около село Майор Узуново, които са изложени във видинския исторически музей.

Изображения от пещерата Магура, които имат сходни елементи с една от фигурите, намерени около село Майор Узуново, които са изложени във видинския исторически музей.

Преди някои читатели на първия ми блог много скачаха, че нямало артефакти и това им пречело да приемат насериозно магурската култура. Ето няколко артефакта, които показват и нещо много важно – че по-стилизираните фигури на богинята-майка произлизат от територията на Северозападна България, където само и единствено се намира детайлно подобие на първообраза. Това идва да илюстрира добре, че въобще идеята за богинята-майка тръгва от тези земи. И нормално е оглед на изказваните дотук тези, че първото ограмотяване на човека се е случо тук, в първата школа изобщо – Магурската, а грамотните вече хора са имали за задача да просветляват останалите народи.
При разчетената от мен възраст на рисунките от 14 600 години тези артефакти са късен отзвук на Магурската култура. Преди 14 600 години тя е излизала от епохата Дева, която е най-благодатна от всички и е довела до най-голям подем. Преди 8 000 години човечеството е било навлязло вече в епохата Близнаци, когато започва упадъкът и древните знания малко по малко започват да се превръщат в приказки, легенди, култове.
Представете си само колко велик трябва да е един глас, за да има отзвук в продължение на 6 000 години, а не е само толкова – отзвукът е до ден-днешен. Това може да е бил само един глас – на самия бог, т.е. на учителят на човечеството – богинята-майка.
Снимката с артефактите е предоставена от Красимир Каменов от вестник Конкурент.
Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: