Skip to content

Първото килийно училище в село Рабиша и Белоградчишкото въстание

октомври 14, 2013

Предният ми постинг беше изненада и за мен. Не съм го имал предвид предварително. Той се трупаще парче по парче в продължение на месеци. Правих нещо съвсем друго и през целия ден се добавяха още части и нещата добиваха все по-ясен и цялостен вид. Когато го завърших, и сам не можех докрай да повярвам на изводите. Бях като вцепенен цял ден.
Днес започнах да се сещам и за други неща, а някои от тях прочетох.
Става дума за първото килийно училище в България. Така го определяха в учебниците по история, от които учех преди петнайсетина години. То е създадено в село Рабиша, до което се намира най-древната окултна школа на homo sapiens – в Магура. Търсих информация за него и се оказва, че то започва да работи през 1790 година с идването на учител от Сърбия. Но за неговото основаване интернет посочва годината 1835, защото тогава е завършена новата му сграда, която е постигната като образователна договорка с турската власт. Макар новата сграда да е построена през 1835 година, училището започва да работи през 1790 година.
Друга особеност. В това училище е учил гражданинът на Белоградчик Цоло Тодоров, който е главният инициатор на Белоградчишкото въстание. В предния постинг стигнах до много логически връзки между Магура и въстанието, а сега научавам, че главният му организатор (първият Васил Левски) е учил именно в Рабиша.
След това към друг въпрос, който ме е притеснявал. Защо Северозападна България не участва в Априлското въстание? Толкова ли се били смотани, заспали и безметежни? Не! Първо, при потушаването на въстанието бива ликвидирано белоградчишкото гражданство, което очевидно се явява елитът на България от онова време – в интелектуално и духовно отношение. При това са обезкървени и други части на Северозападна България. След тези събития настъпва Кримската война, при която турската политика е била масово да изселва българите от Северозапада към Крим, а тук да заселва татари. Татарите да обстойно описани в книгата „Ботевите четници разказват“. Северозападна България е била планомерно и почти напълно опустошена и не е имала никакъв шанс да участва в Априлското въстание, но въпреки това доста местни хора намират сили и вяра да участват в Ботевата чета. Имената им са изписани по паметници.
Много е интересен този неистов турски страх от Белоградчик най-вече и от Северозападна България на втори план. Няма случайни неща.
Друг въпрос е защо Цоло Тодоров не е искал останалите части от България да участват във въстанието. Сятам, че е виждал в тогавашна Северозападна България истинското ядро на българщината, тъй като там е било живо учението. Но това са мои размисли.
Когато Освобождението става факт, много български бежанци (но всъщност заточенци) от Одеса (а вижте къде именно е Одеса – там, където са изселвани трибалските българи) се завръщат. Именно такива българи строят и зографисват църквата с магурския стенопис от един по-преден постинг. Това са същите българи, които са знаели и магурското учение, правили са въстанието и са били избивани и прогонени.
После какво се случва? Дори и по времето на соца Северозападна България бива пренебрегвана, а за сегашното време да не говорим. Защо е така? Предполагам, че сегашната българска държава не е истинската българска държава, а е подменена. Това не е държавата, която е искал да възстанови Цоло Тодоров. Вижте колко малко значение и внимание се отделя на това въстание, а колко много се хвали следващото, което е силно одобрено от Великите сили и на което се прави могъщ PR. Това сега е подменената държава. Затова и Родопите не са искали да участват в нея, затова в нея Северозападът една намира място под слънцето. Затова всичко тук се потулва и се омаловажава.
За да разберете този постинг, непременно прочетете и предишния.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: