Skip to content

ЕЛ и богомилите

юли 7, 2013

Четох една книга за учението на богомилите, която е писана по времето на комунизма. Изглежда, че авторът далеч не е предал всичко, с което е разполагал. Какви са били причините за това, не знам. Все пак е показано достатъчно, за да се види връзката между богомилството и прадревната магурска култура, от която изглежда, че цялата ни съвременна култура е произлязла.

Могат да се намерят многобройни връзки между между християнството и философията от Магура. Но, докато в Магура на почит са били разбирането, ясното съзнание и свободният избор, то в християнството се натрапва сериозно изкривяване и догматизъм, които имат една доста мътна и неясна цел.

Едно от нещата, които са твърдели богомилите, е, че Христос изобщо не е бил човек и никога такава личност не е имало. Той бил промисъл. Това съвпада с изобразеното в пещерата, според което Т (символът на промисъла) е стилизиран образ на божетсвеното начало и е само една част от него, но няма никакви телесни изяви сам по себе си. Като част от божественото Т може да се нарече син божи, но той не е телесен, нито е личност от някакъв тип.

За Сатаната богомилите твърдят, че преди да отстъпи от бог и да се противи на волята му, той бил онзи, който карал всичко да действа. Той управлявал и чрез него ставало всяко действие. Като такъв, дяволът очевидно е свързан с действието, силите. И, наистина, всяко действие има последствия и довежда до изменения, което е разрушително и съзидателно, но и нарушава установеното, изважда света от статично състояние. Това нарушаване на установеното винаги се възприема от някого като зло.

За вдъхването на действие в нещата Сатаната използвал подчинениете му ангели. Тях богомилите наричат огньове. Огньове, т.е. сили. Огън, агни, ангел. В магурската философия началата на всичко съществуващо са три – дух (сила), душа (замисъл) и тяло (пространство). Те са равнопоставени и никое няма превес над другите, нито има смисъл без тях.

Когато изгонили Сатаната от небето (според богомилите), той повлякъл след себе си една трета от ангелите. Една трета. Силите са едната трета от всички начала според философията от Магура. Освен това всички сили в пещерата са изобразени като производни на Слънцето, т.е. огъня. Затова ангелите на действието са наречени огньове от богомилите.

Ето какво станало при изгонването на Сатаната от небето:

„…хванал отстъпника, оковал го в дебели и тежки вериги и го затворил в тартара, като му отнел от името сричката „ЕЛ“ като ангелска, защото се наричал не само Самаил, но и Сатанаил, и го нарекъл Сатана.“

Преди това Сатанаил бил почти равен с Бог, но са му отнели божествеността, като са махнали сричката ЕЛ от името му.

Известни са древните богове БАЛ, БААЛ и БЕЛ, които са свързани с прадревната магурска култура. Ето откъде идва божествената сричка ЕЛ – от БЕЛ, което е едно от имената на бог. По-късно църквата обявява Бал, Баал и Бел за дяволи.

А Бел е онзи, който е сияен – който излъчва цялото сияние, което съществува. За да се изгради нещо, в него трябва в втъче това сияние, аз да се строят нещата и да добият съществуване. ЕЛ е това сияние, което оживява нещата. Затова и всички ангелски имена завършват на ЕЛ (ИЛ), защото ангелите стоят зад съществуването на нещата. Ангелите могат да се тълкуват като природни закони или сили.
В езика ни това е показано много ясно и еднозначно. Всяко лице, което извършва действие, добива наставката ЕЛ (ТЕЛ). Строител, деятел, извършител, мислител, писател, приятел, работодател и т.н. ЕЛ показва, че това лице ползва някаква сила, чрез която прави нещата да съществуват. Това е едно към едно с магурската философия и очевидно богомилите са я споделяли, щом са били наясно със значението на ЕЛ.

В езика ни крайният вид на наставката е ТЕЛ, където Т е замисълът, построението, а ЕЛ е оживяващата сила. ТЕЛ е настсвка за онзи, който провежда и вплита силата ЕЛ, за да осъществи замисъла Т.

Езикът ни е безкрайно елегантен и истинен. И изглежда, че има магурски призход.

Богомилите казват нещо много интересно за бог:

„Най-после, като изпълнил поверената му мисия, се завърнал при своя баща и седнал от дясната му страна на престола, от който бил изхвърлен Сатанаил, след това влязъл там, откъдето излязъл, и бил възвърнат в своя баща, в чиято утроба първоначално се намирал. … И сега стоял бог-отец с три лица и бил различен… … След това така бог-отец се преобразил в триличие. Най-напред той бил едноличен.“

Много интересно. Казват, че първо бил едноличен, а след това станал триличен (за бог). Възможно е. Магурската математика, която се занимава с еволюирането на идеите (а от бог идва промисълът Т, значи той е в света на идеите), твърди, че на първия етап има едно. На втория етап нещата стават. Първо същността е една, след това същностите стават три. Такова е развитието в света на идеите (на промисъла).

Значи, богомилите са ползвали някаква версия на магурската философия.
Връзката между тях се допълва и от названието маг. Сред богомилите имало множество магове, а маг е било степен на посвещение в магурската култура.

СНОШЕНИЕТО НА СЛЪНЦЕТО И ЛУНАТА

 

В същата книга за богомилското учение стигнах до един текст, който разкрива част от учението на катарите. В тази книга те са описани като производни на богомилите и павликяните.
Катарите твърдели, че сношението между дявола и Ева, от което се родили гигантите, било в действителност сношение между Слънцето и Луната. Това е описано и в Магура – всеки живот се е родил след оплождането на Луната от Слънцето. Луната е носителят на структурата, а Слънцето – на оживяващата сила.
Катарите твърдят, че Слънцето е самият Сатана. Да, Слънцето е източникът на силите, на огньовете. То е Баал. Като източник на силата, Слънцето е активно, а активността е дяволска. Защото „Дяволът нито оре, нито копа, а само ръчка отзад“, т.е. дяволът е подтикът, движението. Онова, което вади системите от установените им състояния.
За мен вече няма съмнение, че тези учения произхождат от магурската куктура. Самите представители на тази култура са записали за себе си, че са гиганти, които произхождат от единението на Слънцето и Луната.

atlant

Вероятно това са самите атланти, затова и знанията им са били толкова напреднали.
Разликата между павликяните и богомилите се състояла най-вече в типа дуализъм. Павликяните изповядвяли абсолютен дуализъм, според който доброто и злото са изначални и ще съществуват вечно, без никое от тях да вземе превес. Богомилите били умерени дуалисти. Това означава, че според тях злото не е изначално и се е появило на по-късен етап. Според тях накрая ще победи доброто.
Силите сами по себе си не са нито добри, нито лоши. Такива могат да бъдат намеренията. И, в крайна сметка, добро или лошо си е само въпрос на гледна точка. Затова, да заклеймяваме нещо като лошо е глупост. Чиста и вредна глупост.
Сили винаги ще има. От тая гледна точка противоборството между установено състояние и промяна е изначална и ще бъде вечна. Но намерениета и гледните точки могат да се променят, затова е възможно в крайна сметка „доброто“ да победи. Но, ако надраснем зло от едно равнище, то пред нас винаги се открива зло от следващо равнище. Единствено ако престанем да използваме гледни точки, повече никакво добро и зло няма да съществуват.
Злото, разбирано по единия начин е изначално, а разбирано по другия начин – вторично и прекратяемо.
Смятам, че не е полезно за никого да дели нещата на добри и лоши, на ангели и дяволи. Това са едни и същи неща.
Богомилите казват следното: почитайте дяволите, за да не ви навредят. Т.е., разберете същността на дявола. Не се отказвайте от използването на силите. Без тях нищо не е възможно.
Никъде сред рисунките не се намират такива, които могат да бъдат наречени добри, нито такива, които могат да бъдат наречени зли. Там изобщо няма никаква дуалност. Не е ли това един по-съвършен свят? Не е ли това един по-истинен подход към живота? Не е ли това много подобно на будизма?

Advertisements
One Comment
  1. Tеа permalink

    Сега разбирам защо много неща не разбирах. Ако бях родена в друга епоха със сигурност щях да бъда или катар, или павликян(ка).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: