Skip to content

Бележки върху буквата Й

юли 7, 2013

Й е пространствена буква и се отнася до равнището на действието. Намиращото се пред нея построение се проектира върху нейното равнище, т.е. превръща се в действие. Затова не е случайно, че Й се намира винаги след съгласна буква, защото за действието неизбеждо е потребно да има поведение на духа (силата), което е в основата на всяко действие и се представя от гласните букви.

На Й завършват много от заповедните форми на глаголите като действай, дай, пей, искай, желай и т.н. Това значи „проктирай тази логика на равнището на действието” – направи това. Така се чете Й във всички случаи.

Тя може да се представи като двойно наслагване на Л, което се отнася до равнището на телесното. В части в Северозападна България Л на края на думата се заменя с Й, което може да е прародител на правилото в испанския и френския език двойното Л да се чете като Й. Това дава възможност за размисли, които водят до извода, че действието е отнасянето на телесното към телесно, а това е много добре проверен извод – както логически, така и чрез жизнения опит.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: