Skip to content

Бележки върху буквата И

юли 7, 2013

Буквата И разкрива смисъла си най-пълно в съюза „и”, който представя добавяе, свързване. Всички съществуващи неща имат контур, който поражда напрежения, като те по всяка вертоятност са противоположни от двете страни на контура.

konturi 1

Заради това контурите се стремят винаги и непрестанно да се одалечават един от друг, защото еднаквите външни напрежения пораждат отблъскване. Възможно е да същестуват и контури, които създават обратно разположение на напреженията. Такива контури следва да привличат останалите.

i

Единственият начин да бъдат събрани два отблъскващи се контура е, като между тях се разположи елемент, който да ги привлича и двата към себе си. Но е нужно да помним, че ние използваме двуизмерни образи на буквите, а е вероятно действителностите, от които те произлизат, да имат повече измерения.

konturi i

И следва да е такъв елемент, който поражда от всичките си страни еднакво напрежение, което е противоположно на външното напрежение на контурите.

ii

По принцип една линия поражда различни напрежения от двете си страни, затова И е не просто линия, а притежава вътре в себе си такова устройство, което прави възможно разполагането на еднакви напрежения от двете съседни страни. Това устройство най-вероятно е изобразено чрез в И чрез наклонената вътрешна чертичка. Потребно е И да има минимална дебелина в този свят, където идеите се построяват.

В Глаголицата са налични четири разновидности на буквата И, като всяка от тях се използва за предаването на определен смисъл. Например, възможно  обединяване само под формата на списък, без това да променя същността на обединяваните части. Възожно е обединяване, при което се променя едната или всичките. Възможно е обединяване, при което едното множество навлиза в другото, а също и такова, при което двете можества навлизат в трето. Но в Кирилицата представянето е опростено, като това поражда някои трудности. Например, в изказа „кола и къща” не става ясно дали двете си влияят помежду си или са иброени само като части на списък. Не става ясно нищо за отношенията между тях, а и с останалите обекти и субекти. Това в Глаголицата е намерило добре решение, като се използват четири различни вида И според предавания смисъл.

Но не бива да съжаляваме за сега за раздялата си с Глаголицата. Тя е много по-сложна от Кирилицата и, ако я изпозлвахме, би имало много повече неграмотни. В същото време Кирилицата е напълно съвършена азбука, но е нужно при тълкуването на построението на думите да се държи сметка кой от аспектите на буквите се изпозлва. Като цяло, всяка буква трябва да се тълкува в рамките на нейния общ смисъл, но е напълно допустимо да се търси подходящия аспект. Получава се така, защото буквите в Кирилицата са сведени до минималния съвршен брой, чрез който може да се направи построението на всяка идея. А буквите са отглас от далечните образи от света на архетиповете, които от своя страна са функциите и начина на работа на по-тънките действителности. Така всяка буква е опростен образ на цял клас от такива функции, а не само на една. Затова тълкуването им в състава на думите е по-скоро изкуство, отколкото занаят, защото е потребен фин усет, силно въображение, а също и системно инженерно мислене.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: