Skip to content

Бележки върху буквата Д

юли 7, 2013

Буквата Д също е много лесна, въпреки че ми отне доста време да я обоснова пред себе си. Имах виждане какво значи, но ми беше нужно да го осмисля добре, за да го приема като правило.
Докато П е отрязъкът, който поставя граница, то Д е нещо като двойно ограничаване, двойно отрязване. Това прави Д онова, което съществува между двата граничещи помежду си отрязъка – това е очертанието, съвкупността от черти. 
Под – отрязъка, достигащ до Д. Това Д винаги е някакво построение, някакъв контур. В света на образите всяко нещо може да се разпростира до достигането до контур, защото самото нещо също има контури – очертания. От двете страни на контурите се създават противоположни напрежения, затова при приближаването на два контура един към друг между тях възниква сила на птблъскване, защото външните напреженения са с еднаква полярност. Колкото по-голямо е приближаването, толкова повече нараства отблъскването. При изключително малко разстояние големината на отблъскването се стреми да нарастне до безкрайност. Поради това всяко очертание може да се разпростира само близката околност на друго очертание. Това е причината светът ни да се основава на всаимодействието между очертанията.
Над, отвъд, зад, пред, до показват все достигането до някаква граница, която не може да се премине. Това е контурът.
Интересна е думата РЕД – подредба, организация. Р е образът, а Е го осъществява. Д е съвкупността от черти, от очертания, чрез които образът се „изчертава“ върху пространството. РЕД е образ, осъществен чрез създаване на система от отношения и поведение. Д може да служи като команда, която значи „изчертай го“. А също може да значи и „изчертаното“, „очертанието“.
Трудна е за обясняване, но иначе е много лесна.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: