Skip to content

Бележки върху буквата А

юли 7, 2013

В българския език има огромно множество от думи, започващи с буквата А, но съвсем малко от тях са български. Повечето идват от други езици. По някаква причина българите са се ограничили в това да започват думите си с тази буква. Българските думи, започващи с А, са предимно съюзи – а, ама, ако, ала, ами. Освен тях има само едва десетина други.

Всички тези съюзи представляват препращане към нещо друго. Ако мисълта, поведението или развитието на едно събитие върви в дадена посока, то при срещането на тези съюзи лъчът рязко променя посоката си, както това става при отразяване или при пречупване, а те винаги възникват, когато по пътя си лъча срещне някакво друго построение.

От това може да се заключи, че основната смислова натовареност на буквата А е пречупване, пренасочване, противопоставяне, прескачане към друг обект, друго събитие.

Това дава яснота защо почти няма български думи, започващи с буквата А. Когато се формира една дума, то тя трябва да се отнася до съдържанието си, а не още в началото да има отклоняване на потока на мисълта в друга посока.
По същата причина в нашия език няма думи, започващи с АУ, тъй като У е въвеждане. Не е правилно тъкмо преди въвеждането да се пренасочваме към друго, защото в това няма никакъв смисъл. В напрвата на българския език това е отчетено напълно и това е причината за малкото български букви, започващи с А, и съвсем никакви, започващи с АУ, например.

Една от най-използваните думи, започващи с буквата А, е АЗ. З е наслагване на две или повече С. С е съединяване. Тогава З може да е многопосочно съединяване. Следователно, АЗ е директно насочване към многопосочна обвързаност. Това е истина. Всяко нещо е проекция на цялото съществуване, затова то е обвързано в всичко. Съзнанието, обаче, не приема нещата по този начин, а за него АЗ-ът е отделяне от цялото. Това е егото – отделеност. Истината е, че когато когато имам предвид себе си, то имам предвид всичко, на което съм плод. Имам предвид цялата тази взаимообвързаност, но епохата е такава, че това е добре забравено и заменено в чувството, че сме отделни. Дйствителността е друга –при всеки опит да се отделим ние започвам да боледуваме, което показва, че това действие е неправилно и разрушително.

В Магура има два много подобни символа. Първият е на Аз-а (егото):

ego

Това е знакът вляво. Кръгът е обемът, в който се случват нещата. Правото краче надолу е потокът на събитията, които се пораждат от този обем. Водоравната чертичка през крачето е способността за пресяване и управление на събитията, а двете вертикални чертички от краищата й са ограничаването. Т.е., когато действието е насочено от Аз навън, то това е ограниченост и отделяне от цялото. Ние винаги се опитваме да поставим действията си в един канал, така че да не бъдат смущавани от нежелани въздействия.

В обратната посока трите вертикални чертички представляват съвкупното въздействие на цялото съществуване, което се съчетава в едно единно въздействие върху вътрешният ни свят – при хоризонталната чертичка. Това е големият смисъм на Аз – проекция на всичко, но считащ, че действа само от себе си.

П е ограниченост, отделеност от цялото. Така че егото се получава от другите фигури с добавяне на ограниченост и отделяне. Его има тогава, когато се възприемаме като отделни от света. Но, когато правим това, ние спираме много от идващите към нас потоци, а също и излизащите от нас.

Това създава недостатъчности. Тук идва желанието, което е стремеж за задоволяване на недостатъчностите чрез придобиване на онова, което не достига:

a

То е централният знак горе. При него кръгчето е малко – светът е силно стеснен. Водоравната чертичка не е центрирана, а е изместена в едната посока – няма равновесие, защото АЗ-ът работи избирателно с потоците, като прекъсва нежеланите и насърчава онези, които смята за полезни. От това се поражда неравновесие в страничните вертикални чертички – едни неща не достигат, а други са прекомерно много. Желанието е стремежът да придобием онова, което липсва. То ни води към компенсаторно поведение – като не е налично нужното количество от нещо, ще има много от друго. Това е в основата на комплексите.

В глаголицата буквата А изглежда така:glagolica

Може да се обобщи, че буквата А, която е пренасочване, е свързана с отделянето на обемите един от друг. Затова има и промяна в посоката на лъча на събитията, защото по пътя си той среща преградата на А.

Мъжките фигури от Магура нямат колан:

magura46

Коланът е присъщ на женските фигури, защото означава логическа съвкупност, логическо построение. Жените имат способността да възпроизвеждат логически построения – да зачеват, да износват и да раждат, а това се символизира от „колана” Възможно е заради това в българския език думите от женски род да завършват на А, докато това го няма при думите от мъжки род. Защото мъжът е свързан повече ц началото на силите и със Слънцето, което е техният източник. Докато жените са свързани с Луната, която е началото на построенията. А самото наличие на построение означава, че то трябва да има някаква отделеност от останалия свят, както и вътрешни отношения, символизирани от колана. Чрез това буквата А на края на думите значи, че построението е добило собствено съществуване и е наблюдаемо – чрез излъчванията си.

Когато буквата А е след гласна, тя означава излъчване. РА, БА, КА, НА, ЛА и т.н. означават излъчването от въпросната същност. Там А е лъчението, което се поражда от контурите на построението.

Една от най-големите особености на думите е, че построението се извръшва не толкова в права линия, която е разположена в едно и също равнище на действителността, а е по-скоро отвътре навън, като преминава през различни нейни равнища. Думите по-скоро представят изграждането на конкретни съществувания и поведения от дълбините към повърхността.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: