Skip to content

Знакът на богомилите и слънчевият елемент на съвършенството

юли 6, 2013

Не бях обръщал внимание и не знаех, докато един следобед за пръв път видях в една книга какъв е бил знакът на богомилите. Имах някои съмнения, защото не бях чувал да имат знак. Но вечерта, като се прибрах от работа, веднага погледнах книгата за богомилите, която имам. Той бил на корицата, но изобщо не съм му обърнал внимание:

bogomili(1)

Знакът на богомилите

Двете елипси са еднакви, но разположени под прав ъгъл една спрямо друга. Това, според автора на едната книга, било символ на доброто и злото (или, ако предпочитаме, мъжко и женско, положително и отрицателни, ин и ян и ред други в тоя смисъл). Той подкрепя твърдението си така: осите на елипсите са еднакви по дължина, зледователно става дума за подобни по вида и големиата си явления; осите на елипсите са перпендикулярни, което символизира противодействието им.

От опита си с изображенията от Магура знам, че съвременната наука достига до същите изображения, каквито са нарисувани още преди 14 000 (или повече) години по стените на пещерата. Има причина за тези съвпадения и тя е, че става дума за едни и същи явления и знания, затова е естествено и схематичното им представяне да е подобно. Друго, което ми е известно за рисунките, е, че там отношението се представя като линии под прав ъгъл. Прочитът с това разбиране е много подобен. Става дума за отнасяне към себе си на едно и също нещо, като от това отнасяне се пораждат нови неща.

По ред причини считам, че Богомилството е продължение на магурската традиция на познанието. Тогава може би науката има какво да ни каже за този символ, след като магурските знаня имат и съвсем научен прочит?

helium

Това е схематично представяне на атома на химичния елемент хелий. Той се „произвежда“ в звездите при термоядрения синтез, когато се сливат ядра на водорода:

32

Името му значи „слънчев“, а може би дори и светъл, ярък, блестящ. Немската дума HELL означава точно това, а е установено, че германците са част от наследниците на древната и велика Дунавска цивилизация. Това прави възможно те да са наследили много от думите си от нея. Интересно е, че ярък, блестящ, сияен светъл са епитети на бога Бал, който се проявява в света ни чрез слънцето. Той също така е в основата на магурските рисунки, а също и на Балканите. Ако се използва разбирането за българските букви, кето се постига чрез разбирането на рисунките на Магура, HELL се чете по следния начин: Х е превръщане от един краен вид в противоположния, Е е проектирането на това превръщане, Л е равнището на телесното, а двойното ЛЛ следва да се прочеткато Й, което е равнището на действието. Енергията е другата крайност на материята. Вероятно Х показва преобразуването на материята в енергия. Когато енергията не заема материална форма, тя може да съществува само като лъчения. Тук Е е преобразуването на материята в лъчение. То може да е под формата на частици и на вълни, като това се потвърждава от особеното LL. Когато Л е само едно, това са частици, защото Л е телесното равнище. Когато ЛЛ се чете като Й, това са вълни, защото Й  равнището на действието. Германците са направили нещо интересно. Те очевидно са заели тази несвойствена за тях дума, но са я разбирали добре и затова са запазили двойното Л, но без да го четат като Й. С това те показват дройствената природа на лъченията – на частици и на вълни.

Видно е, че става дума за много обширно и дълбоко древно позание, от което са се облагодетелствали и елините, защото освен всичко останало, с което така се гордеят, са си заели и дума за слънце – „хелиос”.

При хелия има съвършен баланс на зарядите на ядрото (+) и на зарядите на електроните (-). Затова атомът на хелия няма напрежения в себе си – той е съвършен. Това го прави химически неутрален. Хелият не участва в химически съединения и съществува под формата на едноатомен газ. Ако има еталон за съвършенство (освен кълбото), то това е хелият.

При богомилите е имало няколко степени на посвещаване. Това говори, че Херметизмът не им е чужд, което е един признак, че тяхното учение действително е наследник на древни старобългарски учения. Най-ниската степен при богомилите е била слушащи. Следват няколко степени, които осъществяват плавно израстване, след това са маговете и най-горе са съвършените. Съвършени.
Съвършен е онзи, който няма вътрешни напрежения. Вътрешните напрежения се проявяват като страхове, страсти, предпочитания и т.н., които постоянно ни подтикват към несъзнателни действия. Съвършеният при богомилите е същото, което е Буда. Затова съвършенството е отиждествявано с хелия, а откъде са знаели за него и за структурата му, не е много ясно. Но не е и прекалено чудно, ако действително са наследници на учението от Магура, защото то е разполагало с тези знания.

За съвършения доброто и злото не са различни неща. Затова той постига равновесие между тях. Затова двете елипси са еднакви – те са в равновесие.

Когато видим доброто и злото като едно, тогава постигаме и знанието за нещо повече – за онова, чиито проявляния ни изглеждат като противоположности – Бог. Сливането на доброто и злото в едно дават истинската цялост:

helii bogomili

Това е представяне на ядрото на хелия, в което по принцип има два протона и два неутрона. Двете наистина много си приличат!

Знакът на богомилите представя едновременно и електроните и ядрото. Когато съзнанието ни е склонно да разделя нещата, то ще вижда орбитите на електроните, ще вижда доброто и лошото. Когато видим доброто и лошото като проявления на едно и също, ще видим и ядрото. Това е същата логика, която се наблюдава при Белоградчишката геометрическа синтеза, от която на геометрия се е учил вероятно и Питагор. Ако умът ни е склонен да поделя, ние ще видим триъгълник, кръг и квадрат. А, ако е склонен да обединява, ще видим първообраза на трите фигури.

Според богомилите целият свят е сътворен от „дявола“, но без Слънцето. Само то е сътворено от бог като форма на състрадание към душите. През него само може да се достигне до бог и до спасение. А хелий значи слънчев. Това навярно значи, че единственият начин за минаване през спасителното слънце е постигането на състоянието на хелия.

А това е един от символите на Баал – квадрат, вписан в друг квадрат:

baal

Добре се вижда, че двата квадрата имат напълно еднаква конфигурация с двете елипси. Това е още едно доказателство, че Богомилството е свързано с Баал, който пък е в основата на магурското познание.

helii bogomili 1

Това добре обяснява и жестокостта, и постоянството, с която са преследвани. Те твърдели, че искат да възстановят загубеното първохристиянство, което било най-правилното учение, а много са връзките между него, Орфей и магурското учение. Но светът на властта, разделението и злоупотребата имали нужда да потопят човечеството в траен мрак. Затова те трябвало да изпратят сияйния Баал и неговите знание и философия в забвение, както и да се постараят да унищожат всяка възможност за завръщането им. Богомилството е най-великото дело на българите от последното хилядолетие. То е самоотвержен опит човечеството да бъде спасено от лъжеученията, целящи да превърнат човека в страхлив роб.

Advertisements
9 Коментари
 1. Анонимен permalink

  Светла им памет. Ние помним, ние знаем…

 2. Анонимен permalink

  Благодаря за информацията! Изключително полезна статия!

 3. Yordanka Hadzhiyska permalink

  °“В Него бе Живота, и Живота бе Виделина на человеците. И Виделината свети в тъмнината, и тъмнината я не обзе….. Без тъмнината не може да се роди Светлината и те в равновесно цяло дават Виделината, Просветлението. Знанието. Проявлението на Бога.

 4. Tеа permalink

  Явно някои добре са поработили щом аз никъде не бях чувала за бог Бал. А дали името Бъ(а)лгария не идва от там? И никога не бях виждала този символ.

  • И аз не бях чувал допреди няколко години 🙂
   Имам си тълкувание, че името ни идва именно от Бал.
   Например, в шумерския език думата gur значи род, потомство. Bal-gur би значело потомството на бог 🙂

   • Tеа permalink

    БЛАГОДАРЯ за труда ви! Между другото доколкото съм чела ние никога никога не сме се назовавали „траки“. Така са ни наричали другите. А също и славяни, нито е имало държава с такова име Това название после ни е „лепнато“ по други причини, между които и политически.

 5. Анонимен permalink

  Baal e vish bogpochitan ot masonite

 6. На български това hell е ИЛИ (IYI). Във фолклора ни, който е синкретизъм между езичество и християнство, Свети Илия е слънчевият колар. Опича се на Илинден кръгла пита (слънце). Коли се петел, който също символизира слънцето (кукуригане, гребен). На кръста Христо уж казал „ИЛИ, ИЛИ (Боже, Боже), лема савахтани (защо ме остави)“. Прави са били древните, това е „Бог“, поне за нашата слънчева система.

  • Благодаря ти, Красимире!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: