Skip to content

Белоградчишка туристическа парадигма – До Малки печ на Върбово – пикник версия

юли 5, 2013

Често се случва човек да реши да посети Белоградчик и да му се иска да поостане още малко, обаче да не знае какво друго да види и къде другаде да отиде, освен до пещерата Магура, крепостта Калето и… това е, което се предлага от масовия туризъм. За щастие, вече е налична туристическа услуга, която може да отведе по-любопитние посетители и на по-малко познатите места.

skali i glami

На преден план – Скалите. На заден план – гламите от южната стена на Белоградчишкия разлом

Скалите са ядрото на посещението, но също така интересна е и тяхната обвивка – както в преносен, така и в буквален смисъл. Стените на Белоградчишкия разлом са се образували от отдръпването на земната кора, изпод която са се показали Скалите. Отдръпналата се земна кора образува стените на разлома. Южната стена  е поделена на дълга права редица от варовикови хълмове, които в този район се наричат глами. Случайно или не, тази редица сочи право в посоката, от която изгрява Слънцето при зимното слънцестоене.

glami-redica

Вляво – гламите. Вдясно – Балкана (Стара планина)

Гламата над село Върбово се нарича Върбовска глама и приютява няколко наистина интересни обекта, един от които е пещерата Малки печ. Тя, и съседните й пещери, както и дола, в който се намират, са останки и разклонения от огромна древна пещера, лежала в утачените скали на дъното на древното море.

varbovska glama

Върбовската глама

Сега Малки печ се намира на сравнително голяма височина – почти до върха на хълма. Това прави стигането до там сравнително трудно още повече поради стръмния наклон и множеството скални отломки с различни размери. При трениран посетител и бързо ходене изкачването отнема около един час, а при нормално ходене и средно или под средното подготвени посетители изкачването може да отнеме до два-два и половина часа с почивките. Но това не е проблем, защото за никъде не трябва да се бърза.

dolove_i_hrebet

Изглед към част от Върбовската глама. В средата – хребет между два дола. Вляво – долът, в който се намира Малки печ.

Посетителите могат да се изкачат до пещерата по два пътя – или през дола, в който се намира тя, или по хребета между двата дола.
Долът е много интересен. В него има огромни скални обелиски – някогашни колони в древната подземна пещера, а също и скални огледала – останки от гладките стени на същата. На места след дъждовни дни има карстови потоци и водопади със силно заредена вода. Неудобството е, че през дола съвсем липсва път и изкачването от там е значително трудно. Въпреки това напълно си заслужава усилията.

obeliski_dol

Обелиски в дола.

ogledala_dol

Скални огледала.

По дола се стига почти пред входа на пещерата Малки печ, която в дълбока древност е била светилище, а по-късно е служела като подслон за овце.
Изкачването по хребета е значително по-лесно, като на места се забелзяват останките на стар коларски път. Те стават особено различими точно на най-нужното място – когато пътят се отбива встрани и слиза в дола, за да ни отведе до пещерата. Пътят преминава в изкуствена тясна пътека с панорамен изглед към дола. Пътеката е вълнуваща, тък като виси над пропастта, но не е опасна, защото е достатъчно широка и през нея са преминавали волски коли. Въпреки това някои хора, които изпитват страх от високото, отазват да минат по нея.

puteka

Част от пътеката.

Който и път да бъде избран – залужава си и довежда до входа на Малки печ. Трябва само да се отбележи, че при изкачване по дола е доста трудно пещерата да бъде намерена по случайност. При този вариант е добре в групата да има и местен водач.

malki_pech

Входът на Малки печ.

malki_pech_otvatre

Малки печ отвътре.

Пещерата е оформена така, че разполага с много приятно „предверие“, където може да се устрои почивка с пикник, като единствено трябва да се съблюдава мястото да не се замърсява и уврежда. От нея след това може да се продължи нагоре към Големи печ, към края да дола, който е много живописен със своите скални форми, а също и към Портата, Градището и Кръга – според останалите сили, желание и интерес.
При изкачването до върха, който се намира не много по-нагоре, посетителите могат да се насладят на изключителна панорамна гледна към изключителния Белоградчишки разлом, а също и на цялата територия от Стара планина, та чак до Карпатите, ако времето е ясно и има такава видимост.
Изкачването, разнообразните гледки, приятните разговори, а и слизането след това действат много отпускащо на психиката, а също и на тялото. Тази разходка зарежда човека с ентусиазъм за няколко месеца.
Ако направим разходката си с местен гид, той може да ни разкаже много интересни истории за района.
На добър път!

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: