Skip to content

Какво НЕ СА рисунките от Магура. И какво са, разбира се

юни 19, 2013

Добре, че четох една статия относно развитието на религиозната мисъл, та можах да видя всичко, което рисунките от Магура НЕ СА.
Сред тях няма тотеми. Следователно, те не са част от представата на първичните общества, че хората произлизат от животните. Един човек, който еволюционно се опитва да осмисли себе си, винаги ще започне, сравнявайки се с околното пространство. Ще търси разликите и приликите си с него, за да разбере същността и мястото си. Това несъмнено ще доведе до времеви отрязъци, в който човекът ще се оприличава с някое от животните. При рисунките от Магура това явление липсва напълно, дори в такава степен, все едно магурската култура никога не е минавала през подобен стадий от развитието си.
Сред тях няма ритуали. Следователно, рисунките не са продукт на плавен преход от несъзнателност към съзнателност. Никое от магурските изображения не изпълнява ритуал, а представя основни състояния. Може би най-точното име за рисунките от Магура е „Наръчник на състоянията“. Липсата на ритуалност означава наличието на пълно съзнание и разбиране.
Изглежда сякаш културата от Магура никога не е еволюирала, а се е появила напълно оформена и с напълно завършено учение.
Интересно е, че там се използват сложни символи, които не са били достижение на паралелно съществували общности. Следователно, тези символи не са част от онова, до което обществата достигат при условия на плавно развитие. В следмагурските времена тези символи обаче намират широка употреба по БЕЛИЯ свят. Какво ще рече това?
Рисунките от Магура не са плод на плавно развитие, не са плод и на обмен на култура с други общности. Те се развиват рязко и бързо в завършен вид и то на много ограничена територия. Това е удивително. Това е в пълен разрез с виждането за еволюцията, което значи, че магурската култура не е плод на еволюция, а на един-единствен колосален преход. Той може да се случи само по два начина: хората са били научени от някого или хората са били научени от мястото.
След това какво става? Учението се оказва толкова добро и приложимо, че неговите символи (а с тях и самото учение) навлизат в абсолютно всички развити култури за последните 6-7 хиляди години. Какво не е учението от Магура? То не е продукт на културата. Точно обратното – то е културообразуващо. То предхожда създаването на култура и цивилизация, а това е наистина удивително.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: