Skip to content

Великият покровител на Белоградчик – самият Бел

май 13, 2013

Малко хора знаят, дори и от Белоградчик, че на най-високата част на крепостта „Калето“ върху една от скалите съществува толкова древно изображение, че едва личи.

DSCN6910

То е на много висок човек. Не съм го мерил, но на око е поне 2,20 метра, а може би дори 2,50 метра. Застанал е прав, а ръцете му са извити в полукръг около главата. Тази поза е добре позната на читателите на блога. Тя е характерна за рисунките от Магура и може да се определи като тяхна запазена марка. Символното сходство, както и близостта на географското разположение на пещерата Магура и крепостта „Калето“ не оставят никакво съмнение, че древното скално изображение е дело именно на магурската култура и учение.
Какво е това учение и какво ни казва то? То представлява първото просвещение на съвременния човек, което е започнало в района на Белоградчик преди 42 680 години и е дело на просветителския аспект на Великата богиня-майка. В Магура Великата богиня-майка е изобразена в три аспекта, като просветителският има огромен символ Т над главата си, който е проводникът на осъзнатата мъдрост. Този аспект е всъщност Великият магистър, като думата „магистър“ значи „учител“. Въпросният символ Т търпи промени през това дълго време и го намираме в съвремието си представен чрез шапките на магистрите и магистратите, които указват, че въпросните хора са били специално и нарочно образовани – т.е. били са просветени в някакви школи. Затова цялата традиция на просветата и на просветителските школи в действителност произлиза от района на Белоградчик, където е поставено нейното начало. Там е действала най-древната школа – Магурската.
След това първите просветени хора е следвало да се разселят по света и да просветяват останалото човечество. Това начинание е много значимо и сериозно и се е нуждаело от огромно вдъхновение и напътствие.
Тогава най-великият от всички богове – Бел (още Бал и Баал) приема човешки облик и слиза сред древните хора от Белоградчишко. Той е най-висшият от всички богове, като те са плод на неговото въображение. Той е бог от първо равнище, а Троицата (включително и трите магурски богини-майки) са богове от второ равнище – плод на съзнанието и мисълта на Бел. Последният вгражда образа си в най-високата скала.
Този образ е свещен и има силата да напътства, закриля и помага. Затова и първата и най-висока част от крепостта се изгражда около него, а още по-късно и самият град Белоградчик се изгражда около крепостта, т.е. около древното изображение в скалата. Така Бел, отпечатал човешкия си образ в скалите, става покровителят на Белоградчик.

bel-pokrovitelqt

А името на града не е никак случайно. То не идва от това, че градът е бял. Най-малкото, той не е такъв. Белоградчик значи, че градът е на Бел, както Балканите са на Бал, на когото също са и българите. „Град“ значи начинание, създаване. Наставката „чик“ е добавена от турците, затова трябва да се пропусне. Истинското име на града е Белград, което по време на робството е променено на Белогардчик с административна цел, за да не се греши с настоящата сръбска столица.
Така Белград значи начинанието на Бел, а населението от Белогардчишко и до днес нарича града с името Град. Това е дълбоко вкоренена представа за името. Няма други градове в страната, които да се наричат от населението си Град. „От къде си? – От Град“, „Прибирам се у Град“ и т.н. и за всеки е напълно ясно, че става дума за Белоградчик. Това е архетипната представа, че Белоградчик е единственият и изконен град – единственото и изконно начинание. И тази представа не е създадена и утвърдена просто случайно, а това има своите основателни причини. Както се посочи, те са, че това е първото от всички начинания – да се просвети човечеството и то е на Бел.
Бел засвидетелства подкрепата си, като вгражда образа си в скалите. И това място не е никак случайно, защото Белоградчишките скалите са основна част от израстването на човешкото съзнание. Образът му стои там и до сега, за да ни напомня кои сме и за какво сме.
На тази снимка добре личи лявата ръка на изобразеното древно белоградчишко божество. Истинска мъка беше да се направи снимка, на която скалното изображение да личи напълно и добре. Апаратът така и не можа да улови това, което очите видяха. Надявам се тази снимка да покаже малко повече и ръцете. Явно фигурата е много стара и вече не личи много добре.

bal

Тук също се долавя и характерната форма на горната част на тялото като обърнат с върха надолу триъгълник, както е при рисунките от Магура. Няма съмнение, че това е магурско изображение. Също става ясно и, че населението на Белоградчик е най-пряк наследник на магурската култура, което е велико. Търся тази връзка от години.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: