Skip to content

Древен гроб, недалеч от Белоградчик. Вероятно на светец от преди Християнството.

март 17, 2013

Думата гроб по принцип не се харесва на човека, защото му напомня за собствената му смърт и го плаши. Но в случая не става дума за гроба на кого да е, а на древен светец от преди Новата ера. Да, в това няма нищо смущаващо, защото светците не са изобретение на съвременните религии. Хората и преди са имали и душа, и духовен живот и са полагали грижи за тях, навярно дори много повече от нас сега.
Пример за древна духовна школа и традиция е Магурското учение за отвъдния строеж на света. Вероятно е този древен светец да е бил един от учениците или учителите на същата тази школа.
Бях заведен на мястото, което е много спокойно и приятно. Има вид и създава усещане, че е подреждано и оформяно. Намира се на върха на едно възвишение. До група от малки скали се вижда оградено с камъни и плочи място, което има размери 2.20м на 1м.

DSCN4274

DSCN4266

DSCN4267

DSCN4268

DSCN4269

DSCN4270

DSCN4271

DSCN4272

DSCN4273

 

От другата страна има дъга от камъни, за които не може да се прецени лесно дали са естествено или нарочно подредени. Това е композицията.
Отначало нямах особени впечатления, освен това за подреденост и оформеност. Не точно по нашия начин, а по някакъв друг. След това, може би след около десет минути, започнах да изпитвам усещане за гроб, за погребение. Все едно няма какво повече да се каже, смирение, тъга, липса на време. Тогава осъзнах, че това е гроб. Понеже не се виждат други подобни наоколо (из Белоградчишката околност), предполагам, че това не е бил обичайният начин за погребване, а е специално погребение. Дали има тленни останки, не знам. Мисля, че не трябва да се копае там. Поради единичността на явлението смятам, че погребаният човек е бил много специален. Такива са били светците, водачите. От коя школа е бил, може само да се гадае. Но най-силната школа наоколо от древността и до сега е Магурската духовна традиция, която дава множество разклонения – Орфизъм, Херметизъм, Будизъм, Първохристиянство, Богомилство. И до сега хората от Северозападна България си имат стари обичаи, а не зачитат новата религия. Приемат я, тя не им пречи особено, но не я почитат. Тук хората си имат други виждания – следи от една древна школа, която никога не е преставала да действа. Затова предполагам, че там е бил погребан магурски светец.
По едно време ме обхвана желание да легна в това заградено място. Тогава не мислих за това, но по-късно допуснах, че навярно на това място се ляга, за да се получат някакви изживявания. Не го направих, за сега.
„Леглото“ е ориентирано в посока север-юг, като затворената дъга е на север, а отворената част е на юг.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: