Skip to content

Знанието в рисунките от Магура

февруари 28, 2013

Имах възможността да направя нови снимки на рисунките от Магура, така че снимането да е възможно по-перпендикулярно спрямо отделната рисунка. Това позволява снимките да се използват за графичен анализ на рисунките. За сега нямам коментар на това, което се получава, но то е действително странно.

Едно от "шахматните" полета от Магура. Древна рисунка с недокрай изяснен смисъл, като една от възможностите е да се отнася до пространството и времето.

Изображение 1. Едно от „шахматните“ полета от Магура. Древна рисунка с недокрай изяснен смисъл, като една от възможностите е да се отнася до пространството и времето.

Древна рисунка от пещера Магура (Магурата). Осите на елипсата са в отношение 3:5, което е част от Редицата на Фибоначи. Числа от тази редица са представени като пропорци и в други рисунки от пещерата.

Изображение 2. Древна рисунка от пещера Магура (Магурата). Осите на елипсата са в отношение 3:5, което е част от Редицата на Фибоначи. Числа от тази редица са представени като пропорци и в други рисунки от пещерата. От друга страна отношението 3:5 е близко до отношението 1:1.5, което се среща при почти всички елипси от рисунките. Интересно е и изместването на оста на елипсата спрямо крачето. Това е особеност на главата на едно от изобразените там божества, като вероятно тази, а и други подобни елипси, произлизат от главата на това божество. Това се наблюдава при всички рисунки – всяка от тях произлиза от три изначални съвкупни образа.

Символ от пещера Магура.

Изображение 3. Символ от пещера Магура. Виждаме част от елипса с пропорции 3:5, както и типичното краче с хоризонтална черта, което представлява женски аспект. Винаги, когато е налично краче с „колан“, то дължината на крачето е два пъти по-голяма от тази на „колана“, като двете се пресичат в центрите си. Това правило важи при всички рисунки от Магура, който носят женска символика.

Древно изображение от Магура.

Изображение 4. Древно изображение от Магура. Неизвестно математическо послание.

Фигура от Магура с отношение дължината на окръжността към дължината на крачето 1:5.

Изображение 5. Фигура от Магура с отношение дължината на окръжността към дължината на крачето 1:5. Такива отношения изобщо не са рядкост сред рисунките от Магура. Това дава някои основания да се смята, че много от рисунките представляват тонове, ноти, честоти.

Много сложен образ от Магура.

Изображение 6. Много сложен образ от Магура, който е съставен от прости геометрични образи в определени отношения помежду си. Това дава основание да се мисли, че „човек“ е последното и най-повърхностно послание на тази рисунка, а в дълбоката си същност тя предава някакъв природен закон, но в графичен вид.

Рисунки от Магура.

Изображение 7. Рисунки от Магура. Отново наклонени елипси с отношение на дължините на осите 1:1.5, които по всяка вероятност произлизат от главата на едно от трите божества, изобразеи в пещерата. Това значи, че светът на образите произлиза от божествата – от отделното взимане на техни особености. Това може да се нарече божествена промисъл, която взима участие във формирането на законите на съществуването.
Интересно при фигурата вляво е, че цялата дължина на линиите на „колана“ е еднаква с тази на „крачето“. В предишни занимания с тази фигура достигнах до виждането, че едно от нейните значения е „желание“.

Символ от Магура с отношение на геометричните елементи 1:4.

Изображение 8. Символ от Магура с отношение на геометричните елементи 1:4.

Символи от Магура.

Изображение 9. Символи от Магура.

Знаци от Магура. Неизвестно математическо послание.

Изображение 10. Знаци от Магура. Неизвестно математическо послание.

Една от многото зигзагообразни линии от Магура.

Изображение 11. Една от многото зигзагообразни линии от Магура. Изключителната простота представлява почти непреодолима пречка пред тълкуването. Тълкуванията до момента варират от поведение на вълна от физиката до път, включително и жизнен.

Знаци от пещерата Магура.

Изображение 12. Знаци от пещерата Магура.

Сложни образи от Магура, чието построение излиза далеч извън привидните им граници.

Изображение 13. Сложни образи от Магура, чието построение излиза далеч извън привидните им граници. Навярно това се отнася за голяма част от рисунките в пещерата. Считам, че идва да покаже, че конкретните образи са винаги само привидност, а за тях винаги съществува една непозната релност, където е разгърнато истинското им невидимо построение.

Символ от Магура.

Изображение 14. Символ от Магура.

Символ от Магура с неизвестен смисъл.

Изображение 15. Символ от Магура с неизвестен смисъл. Това дава основание такива символи да се определят като драсканици на примитивни хора, но очевидно тези хора са вложили в него числовата редица 3:4:5, което не само, че придава естетика на образа, но и говори за математически познания. Това не се съвместява лесно с идеята за примитивизъм.

Още една фигура от Магура, която привидно е изчерпана сама по себе си, но чието построение далеч надхвърля границите на нейния привиден свят.

Изображение 16. Още една фигура от Магура, която привидно е изчерпана сама по себе си, но чието построение далеч надхвърля границите на нейния привиден свят. Добре е демонстрирано познаването на успоредността, което предполага добри познания по геометрия.

Построението на някои от фигурите е значително сложно и разкрива, че всяко едно петно по стените има своята важна роля.

Изображение 17. Построението на някои от фигурите е значително сложно и разкрива, че всяко едно петно по стените има своята важна роля. Това прави пълното разчитане и разбиране на рисунките много сложно. Дори може да се окаже невъзможно, защото много от подробностите са загубени с времето, а явно всяка точка и чертичка имат знаение.

Изключително сложно построен символ от Магура.

Изображение 18. Изключително сложно построен символ от Магура. Вижда се, че при това полежение вложената в него идея не е никак проста, макар на пръв поглед да прилича на танцуваща жена.

За сега ние не разбираме смисъла на рисунките от Магура, а като гледам колко сложно е построението на някои от тях, едва ли и ще го разберем.

Advertisements
5 Коментари
 1. Готини статий супер си.Много интересни знания имаш близки до моите.има един форум които може да те заинтересува https://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=3&t=288.

 2. Запознат съм с форума „Ти си това“. Има много силни неща там. Знам и за размислите върху магурските рисунки. За мен размислите на Съм по тези въпроси не са много задоволителни. Той си позволява да дорисува детайли, за което едва ли има компетентността. И на тази основа прави твърдения. Просто това не може да е верен подход.
  Убеден съм, че старите жреци са направили рисунките точно така, както е трябвало именно, за да няма място за свободни съчинения. Магура е тема, която не може да се осмисли в поредица от няколко разговора.

 3. Анонимен permalink

  шахматните полета според някои теории означават програмирано съзнание, тоест, че това, което виждаме, е виртуална реалност

  • Мислил съм си подобни неща.
   Че съществуват специфични размерности, в които Творецът изказва идеите си за света и така го създава, което ще рече, че сме в машина, която работи с определени формати на записа.

 4. не знам дали се получи първия път, затова пак ще напиша, квадратчета, наподобяващи шахматна дъска, според някои теории са символ за програмирано съзнаниe, тоест, че това, което виждаме, е виртуална реалност

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: