Skip to content

Великият Магистър – първият учител на човечеството

февруари 26, 2013

Българите поне сме учили за Магнаурската школа, която е била най-значимото учебно заведение във Византийската империя, основано в първата половина на V в. от н.е. и просъществувало до XV в. Там са обучавани управленци и най-високопоставени личности. Ясно е, че това учебно заведение е било недостъпно за масовия човек. То е било от закрит тип, където се е преподавало високо знание. Такива са всички окултни школи.

Магнаурската школа се е намирала в двореца Магнаура (Магнавра) в Константинопол. Съвременното езикознание обяснява името Магнаура като Magna Aula, което на латински значи Великата зала. Запомнете това добре.

Все пак езикознанието не обяснява защо името настоятелно съдържа в себе си частта „ура“, а не „ула“, въпреки това препратката към залата е изключително уместна.

Както се показа в предишни статии, първата окултна школа се създава в пещерата Магура от Първия учител – Вликата Дева, т.е. Великата богиня-майка. Тя носи просветлението. Думата „магистър“ значи преди всичко останало „учител“ и „наставник“. Различните трактовки на името „Магура“ са в пълно съзвучие с това твърдение. МАГ-УР значи „градът на маговете (способните)“, т.е. „университета“. МА-ГУРА значи „майката-учител“, като „учител“ идва от гуру, което в румънския е взето за „уста“. Лесно е да си спомним уста Кольо Фичето, а и други усти, за да разберем, че учителят е майстора, а следователно – устата, гуруто, мага и магистъра.

Трите просветлени същества, изобразени на стените на Магура, които правят човека човек.

Изображение 1. Трите просветлени същества, изобразени на стените на Магура, които правят човека човек. Всяко от тях е различен аспект на Великата Ма (майката) Гура (учителка).

Аспектът на промисълта и познанието.

Изображение 2. Аспектът на промисълта и познанието.

На Изображение 2 виждаме аспекта на промисълта, познанието и просветлението. В дясната си ръка това същество държи огън – първообраза на факлата, която символизира просветата и просветлението. Над главата си то има особено силно подчертан знак Т, който означава „промисъл“. Неговата глава е свързана направо с божествената мъдрост, с божественото слово. Символиката на това същество е следната: то посредничи между дълбокото познание и разбиране, което идва чрез него, и човека, когото просветлява.

Тези три същества са изобразени на най-свещеното от всички места в пещерата – в Слънчевата зала, но вече се чудя дали не е по-удачно тя да се нарече „Майчината зала“ или „Утробната зала“. Ето защо: до нея се стига по Галерията с рисунките, която представлява своеобразен коридор, а също и влагалище. Самата „Утробна зала“ е овална и се намира точно под върха на Рабишката могила. Следователно, това е най-свещеното място изобщо. Дори човешкото тяло да е населявало Земята и преди учението от Магура, то това тяло не е било населено от човек, а от животно. Едва с явяването на Ма в Утробната зала човекът бива направен човек, защото бива просветен и издигнат над инстинктите си. Той става висок, т.е. велик. Затова и Иван Вазов казва в стихотворението си „Майка ми“:

Ти ме роди, но ти ми даде
и светлото, що в теб блещеше,
ти и човека в мен създаде –
ти два пъти ми майка беше!

Затова Ма-Гура е Великата майка на човека, не толкова в телесен план. Там е Утробата на познанието и просветлението. Ето това е Великата зала, която човекът бленува през цялата си съзнателна история – така нареченото „завръщане в утробата“. Но името Магнаура е по-скоро Magna Aura (Великото сияние, просветление) или Magna Aurora (Великата зора), отколкото Magna Aula, като най-важното е, че вече знаем коя е тази зала.

Утробната зала (Слънчевата зала) от Магура с една от фелопиевите си тръбички.

Изображение 3. Утробната зала (Слънчевата зала) от Магура с една от фелопиевите си тръбички.

Човешка матка (утроба) - точно подобие на Утробната зала (Слънчевата зала) от Магура.

Изображение 4. Човешка матка (утроба) – точно подобие на Утробната зала (Слънчевата зала) от Магура.

Входът към тази зала е Галерията с рисунките и той е аналогичен с влагалището. Самата зала има вида на триъгълен овал, като в двата предни ъгъла има по-тесни проходи. Пълна аналогия с матката. Там е заченато и родено просветлението, ако не дори и човешкото тяло, защото историята на създаването на човека е разказана по стените на пещерата.

В основата на тези събития е Великият магистър (учител) от Изображение 2. И това изобщо не е забравено от човечеството. Напротив, било е толкова велико събитие, че и до днес магистрите се опитват да се обкичат именно със същите символи.

shapka

Магистърската шапка е копие на Т над главата на божеството, а в ръката си обикновено магистърът държи книги или диплом, които символизират просветлението, както съществото държи в ръката си огън. Тази шапка не спира пътя си тук. Откриваме я и при магистратите и при свещениците от Православието, за което вече се изясни, че е магурско в корените си. Такава шапка съществува и при свещениците от други религии далеч на Изток, както и от царските дворове пак там. Напомням, че Будизмът също е с магурски корен.

Тази шапка означава, че добитата степен на посвещение е резултат от системно обучение. Тя се дава точно за това – за достигната степен в някакво учение. Естествено, първото учение на света е Магурското учение, а всички останали само го наподобяват и по смисъла, и по символиката и дори в ритуалността си.

Живеем в магурски свят и няма да можем да избягваме тази истина още дълго.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: