Skip to content

Бог – действие първо

февруари 7, 2013

При Петроглифа от Белоградчик се намира и геометрическата синтеза, която породи много размисли относно смисъла си. Със сигурност смисълът на синтезата не е разбран докрай, но до момента се оказва, че тя представя получаването на три основни геометрически фигури от някакъв геометрически родител чрез едно действие от страна на този родител. Всички дъщерни фигури са построени около един и същи размер, зададен от зеницата на Окото, което е изсечено на това място. Навярно това значи, че Окото подтиква света да добива форми от следващ порядък, като задава основния размер. Оказва се, че в квантовата физика това действително е факт. Елементарните частици съществуват вероятностно и само и единствено наблюдението, което се извършва върху тях, ги заставя да заемат едно или друго положение, да проявявт едни или други техни свойства.

Не е ясно какво е било първоначалното разположение на отделните фигури, защото към момента те се намират на отделни каменни блокове, но към днешна дата Окото гледа към Синтезата. Дали това не е указание, че първоначалното наблюдение е накарало безформието (пустотата) да породи от себе си образи и, че броят на родените образи е именно три? Възможно е още повече с оглед на последните размисли върху подобия на магурските фигури. Тези подобия се пораждат от интерференцията на светлината – сама със себе си. Получават се всевъзможни разпределения на падовете и върховете на светлинните вълни, който очертават многожество фигури, подобни на тези от Магура. Възможно е светлината да е Бог, който според богомилите в началото е бил едносъщностен и имал един образ, но извършил първото си действие и се върнал в себе си – отнесъл се е към себе си. Тогава станал трисъщностен и придобил три образа. Напълно е възможно това да е светлината, която интерферира сама със себе си и така от едното създава три.

Оказа се в процеса на обмисляне, че това е едно познато вече от магурските рисунки действие, което е свързано със следствията от магурската математика. Тя се отнася до развитието на света на идеите. Рисунките казват нещо, което е напълно ново за съвремието ни: в началото съществува една идея; една идея, отнесена сама към себе си, поражда три напълно нови идеи; три идеи, отнесени към себе си, пораждат напълно нови осем; редицата е 1, 3, 8, 15, 24, 52 и т.н. Това е именно онова отнасяне на първоначалното към себе си, което поражда три нови неща. За това говори и Синтезата от Белоградчик. Поради това, навярно тя описва първото действие на Бог.

Ние сме добри в анализа: вземаме нещо и го разглеждаме вътре в него – от какво се състои, как са подредени нещата и донякъде как си влияят едно на друго. Но много често можем да видим по улицата да вървят родители с детето им. Подсъзнанието ни ясно долавя, че детето е синтез на родителите си. Можем дори да кажем коя черта от кого е. Но как се извършва този синтез? Как образите се сливат, въздействат си и взаимно се оформят? Ето в това е мистиката на синтеза, затова той е толкова труден, затова не може просто да се изучи. В него се проявява някаква вероятностност, а не точно и неизменно линейно задължение.

А светът синтезира непрестанно, затова ние не го разбираме добре.

Така, докато вече имах в ръцете си Белоградчишката геометрическа синтеза. Тя позволява варианти на изпълнението си, точно както това се случва в действителност и именно това е, което толкова много затруднява проумяването й.

В нея е записано може би най-удивителното нещо на света: първото действие на Бог. Тя показва три различни геометрични фигури, но построени върху едни и същи размери, които произлизат от една предходна, която е отнесена сама към себе си. Това са трите деца на един родител, в които ние можем да видим проявени различни негови черти. Можем да синтезираме чертите на децата обратно, за да видим лицето на родителя.

Това е силата на синтеза. Магурската култура е била добре развита в тази насока, като това е причината да е толкова трудно да разберем рисунките. Те произхождат една от друга и всичките заедно – от три начала чрез невероятна поредица на комбиниране и синтезиране. Ако ние разберем тази поредица, то ще разберем света. А ето това вече е източник на мощ.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: