Skip to content

Последващо развитие по темата с принесените в жертва кучета в пещера над село Върбово

февруари 1, 2013

След като се изясни, че намереното жертвоприношение е свързано с богинята Хекате или с нейните тракийски прототипи и, че въпросното божество се свързва с животните и огъня, се сетих за интересни особености на няколко от магурските рисунки.

Един от трите аспекта на Великата богиня-майка, изобразена в Магура.

Изображение 1. Един от трите аспекта на Великата богиня-майка, изобразена в Магура.

Тук божеството държи огън в едната си ръка. Преди това съм игнорирал този факт, защото не съм го разбирал. Един от аспектите на Хекате държи в ръката си факла, която е символ на знанието и просветлението.

Друг от  трите аспекта на Великата богиня-майка, изобразена в Магура.

Изображение 2. Друг от трите аспекта на Великата богиня-майка, изобразена в Магура.

Тук божеството е свързано с елен (животни). Един от епитетите на богинята е „уцелващата отдалече“, което може да се символизира от стрелеца.
Това е още едно доказателство, че магурската култура не се е загубила, а се е трансформирала чрез поредици от култове, религии и култури до нашето съвремие.

Хекате - богинята на отвъдното според представите на елините.

Изображение 3. Хекате – богинята на отвъдното според представите на елините.

Когато ме насочиха към Хекате и потърсих информация за нея, установих пълното й сходство с изобразеното в Магура божество. Нужно е да е има предвид, че богинята от Магура е изобразена най-малко преди 6 000 години, а може би дори и преди 14 000 години. Поради това тя може единствено да бъде прототип на Хекате, на която са приписани и същите особености.

Това беше дори още по-окуражаващо от намирането на кучетата и отлтара, защото нагледно показа, че магурската култура не се е загубила, а само е била заимствана и частично преобразена. То е и потвърждение, че от дълбока древност поне до преди около 2 000 години народите са се ограмотявали и развивали точно благодарение на познанието от Магура.

Така доби още по-голяма тежест и още по-голям смисъл хипотезата, че магурското знание може да бъде възстановено, защото е дало множество разклонения, всяко от които носи част от първоначалния смисъл. Изследването на приликите и съдържанието на разклоненията има наистина потенциала да ни покаже какво знание се съдържа в древните рисунки.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: