Skip to content

Феба – имала ли е културата от Магура месеци или е била твърде примитивна за това прозрение?

януари 31, 2013

Докато се занимавах с полетата от Магура, излезе статия от българския учен Тодор Стойчев, който заявява, че магурската култура е имала примитивен календар, в който не е имало седмици и месеци, нито сезони.

Да, разделянето на дните от годината по седмици и месеци може би е по-трудно за прозрение, но пък сезоните са нещо съвсем очебийно – не по-малко от смяната на деня и нощта. Хората от онези времена са могли да знаят орбиталните периоди на планетите, както ще стане дума малко по-надолу, но пък не са забелязали смяната на годишните времена? Имали са обсерватории, с които са очитали четирите годишни положения на слънцето, но не са имали понятие за сезон? Това не е много убедително.

Положението не е много различно и за месеците. Какво е Месецът? Това е Луната, но името си е българско. Пълнолунието определено е нещо, което привлича вниманието дори и в сегашната епоха, която предлага безкрайни развлечения и занимания. Или пък онези хора не са могли да забележат, че пълнолунието е нещо, което периодически се повтаря? Такова твърдение няма как да се приеме сериозно.

Седмицата е нещо съвсем различно, защото продължителността й може да се основава на множество естествени процеси или пък да няма общо с тях. При всички положения е за предпочитане да е удобна за работа (да хармонира с други периоди) – нашата не е пример за удобство, но вероятно е била много подходяща, когато месецът е бил с продължителност от 28 дни и една седмица е отговаряла на една фаза на луната.

Както се вижда от рисунките от Магура, Луната определено е била наблюдавана и хората (или поне астрономите) са били наясно с нейните цикли:

Знае се, че едно от всичките наименования на Луната е Феба. Сред четирите знака – символи на Луната – определено виждаме аналози на съвременните ни букви Ф и Б. Сред рисунките има поне 11 символа, който напълно отговарят на букви от съвременната ни азбука. Не мисля, че в това има някаква случайност. Все пак живеем на същата територия и, макар и рядко, е имало посещения в пещерата. Още по-вероятно е тези посещения да са били от просветлени или от търсещи просветление, които са донесли азбуката ни от там.

И не само че символите са същите, но и звуците са еднакви. Затова ФБ се е чело като Феба – Луна. А сега помислете за месец февруари. February. Месецът на Луната. Това е и причината да има 28 дни – далечен отзвук от календара на магурската култура, който е имал 13 месеца. Или тринадесет феби (луни). Все едно и също е. И корените му са там.

Минаха повече от две години след тези размисли и стигнах до изводи, които потвърждават, че Магурската култура наистина е имала месеци.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: