Skip to content

Пътят на познанието – минималното знание и разбиране, което стига за всичко

януари 28, 2013

Изясни се фактът, че Магурската култура е предлагала на света някакво знание и разбиране, което винаги се е оказвало много полезно и винаги плавно и леко е представяно като доразвиване на собствните тези на местните народи, но не с цел да ги отклони от техните пътища и да ги обсеби, а наистина за да ги доразвие и извиси. Това по всяка вероятност означава, че магурското знание е било универсално и е давало вярно тълкувание във всеки случай.

Това е възможно само, ако Магурската култура е притежавала ядрото на познанието, което може да се тълкува според конкретния случай и да даде вярно решение на конкретната задача. Очевидно е много по-ценно да се познава ядрото, отколкото конкретните проявления, защото то може да се прилага на момента според случая. Това ядро на познанието дава основното разбиране за връзките между нещата, а това разбиране, на свой ред, може да се отнася към конкретните случаи.

Да се знаят множество неща сами за себе си е полезно, но не много. Много по-полезно е да се знаят малко на брой неща, но добре да се разбират връзките между тях. Защото всяко нещо във Вселената е построено по аналогичен начин на всяко друго, понеже всичките неща имат общ произход и, следователно, общо устрой-ство. Поради това между всеки две неща съществуват аналогични връзки, които няма нужда всеки път да се изучават поотделно и да се откриват наново, а само да се приложи добитото вече разбиране към тях.

Съвременната наука се задълбава в различни области на познанието, като изследва конкретни обекти често пъти, без да обръща голямо внимание на връзките помежду им. Това разпилява силите и прави знанието фактологично и в много случаи неразбрано като част от целостта. То е като да се изпият всичките океани глътка по глътка и за всяка глътка да се отчете, че е солена. Най-голямата предпоставка за този подход и тези резултати е отричането на всичко, което не може да се пипне и измери, а именно то е коетосъдържа причините за видимото и измеримото.

Пътят на познанието е напълно различен. Той използва онова минимално знание и разбиране за света, което може да се приложи за всеки отделен обект според случая. Всеки отделен обект има признаци, които показват как да се тълкува универсалното познание и разбиране в неговия случай. Това е като да имаме една особена призма на ясното виждане и според особеностите на ситуацията да гледаме към нея през различните стени на призмата, за да добием вярно тълкувание и знание в тази конкретна ситуация. Пътят на познанието е най-висшата форма на разбиране на връзките между нещата, той е най-бързият и ефикасен начин да се опознае което и да било конкретно проявление.

Ако в училищата не се преподаваше фактологично, а с търсене на общото между науките и конкретните проявления, то обществото би се състояло от свръхспособни индивиди, можещи почти всичко – владеещи пътя на познанието. Разходите на усилия и време за образоването на хората биха намалели многократно.

Знанието е преди всичко винаги енциклопедично и мъртво поради тази причина – всяко явление, всеки обект са вписани в някаква рамка от представи и факти и сложени като на рафт, където се настоява да стоят винаги. От друга страна е разбирането, което е живо. То се състои в познаването на връзките между различните части от знанието. Не е случайно, че всички древни учения съветват едно и също нещо: за да разберем, първо трябва забравим това, което знаем. Всеки може да бъде научен, само всезнаещият – никога.

По всяка вероятност Магурската култура е владеела пътя на познанието и затова е била способна винаги да предложи пълноценно продължение на разбиранията на всеки народ и в крайна сметка да ги доведе до най-задълбоченото разбиране.

Разбиращият е винаги по-ценен от знаещия.

По-нататък тълкуването на рисунките от Магура ще покаже нагледно, че по всяка вероятност точно в тях е записана тази най-съкровена мъдрост. Кратко, но ценно сведение за техния смисъл можете да прочетете тук.

Advertisements

From → изводи

Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: