Skip to content

Основни следствия от възможността да се сътворяват фини същества

януари 28, 2013

Както беше казано по-рано, ние с мислите и емоциите си можем да създаваме фини същества, които дори могат да получат самостоятелен живот. На мен това ми е известно преди всичко от личния ми опит със създаването на такива. Оказа се след време, че с това са се занимавали и други хора, като опитът им е споделен в книги и публикации. Изобщо, напълно е човешката власт и способности да създаде жизнено фино същество, което има своя душа и своя психика. Онова, което по принцип му липсва, е собствен източник на енергия. Това го прави зависимо от хората, които вярват в неговото съществуване.

Тези фини същества могат да ни бъдат много полезни при постигането на житейските ни стремежи, но могат да бъдат и опасни. Разновидност на тези демони са различните състеми от възгледи, които имаме. Те също ни помагат да постигаме стремежите си, също имат самостоятелен живот, но зависят от това дали ние ги подхранваме с вярата и емоциите си. Разликата е, че демоните са конкретни и ние имаме за тях представата, че можем да ги притежаваме, докато системите от въздлеги и моделите на мислене ни изглеждат независими от нас – изглеждат ни като истини, които продължават да се верни, независимо дали признаваме това или не.

На практика, всяка наша мисъл и всяко наше действие зависят и се извършват чрез фините същества, които ние сме създали. Защото преди нещо да се случи в света на материалната проявеност, то първо трябва да се случи във фините светове. А там нашите посредните са тези създадени или възприети от нас фини същества. Разбира се, ние самите също притежаваме фина същност и можем да взаимодействаме със света чрез нея, но почти никога не правим това директно. Както тук изпозлваме всевъзможни вещи, така правим и там. Разликата е само, че ние въприемаме вещите като неодушевени, а фините същества можем да приемаме единствено за живи.

В действителност, вещите ни имат своите образи във фините светове. Те са също толкова живи, колкото сме и ние и но по по-различен начин.

Това са възможностите на нашето съзнание. То може да създава и да вдъхва живот. Но и ние самите имаме характеристиките на вещите и на фините същества. И ние зависим от това дали вярват в нас, дали ни приемат и подкрепят или пък се съмняват в нас и ни игнорират. Следователно, ние също сме построения, която са активирани за живот чрез вярата в тях.

Със сигурност съществува съзнание, което е по-всеобхватно от нас и ни създава, като мисли за нас, представя си ни, вярва в нас. Навярно това е подсъзнанието, а ние сме неговите пособия за действие. Самосъзнанието е само малко връхче, стремящо се да се отдели от цялото. Съвкупността от самосъзнания прилича най-много на бодлите на кактус или на обвивката на кестените. Истината е, че то няма самостоятелно съществуване, а почива на една много по-мащабна основа и е само нейно средство за изява.

Пробуденото съзнание е разбирането за този факт. Това на нас трудно може да ни хареса, защото следствието от него е, че ние имаме доста ясно предназначение – да осъществим волята на нещо много по-мащабно. Както очакваме от клетките на тялото си да действат в интерес на тялото и да пренебрегнат собствените стремежи, така същото се очаква и от нас. И едва ли цялото ще ни предостави ресурсите си, за да постигнем своите дребни стремежи, който просто бледнеят на фона на мащабите на подсъзнанието.

Когато казвам „подсъзнание“ нямам предвид безсъзнателност, а нещо толкова огромно, че не можем да го обхванем с погледа си. Не е реалистично да очакваме от него одобрително отношение, ако настояваме да се впрегне да изпълни желанията и намеренията ни. Представете си клетките на тялото ни да започнат да стремят към собствени цели, да се мразят, да воюват помежди си, да искат да владеят ресурсите. Тези клетки вече са ракови. Те изграждат свое нефункционално тяло в нашето тяло, като често правим ние в целия онзи свят, който не познаваме и не разбираме.

Най-интересната особеност на рисунките от Магура е, че те описват процеса, чрез който ние сме създадени първо като фини същества, а след това сме въведени в телесно съществуване.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: