Skip to content

Няколко новости около Магура

януари 28, 2013

Към края на 2012 година посетих пещерата отново. Там имаха нов екскурзовод, който е инженер. Аз също съм инженер и затова имам ред предпоставки да уважавам колегите си. Мисленето на инженера е по-различно, което прави всички негови действия по-особени. Знам, че на разказа на инженера може да се вярва. Много ми хареса какво каза екскурзоводът.

Първото: най-старите рисунки са на възраст от 14 000 години, а най-новите на около 6 до 8000 години. Това отдалечаване на създаването им назад във времето, което междувременно е приела официалната наука, намирам за правилно. Не просто 12 000 години, казано плахо и като извинение при предишно посещение, а 14 000 години, заявено уверено. Това прави още по-вероятно културата от Магура да е първоучител на човечеството. А към това виждане ме навежда всяко следващо звено от разбирането, което успявам да открия.

Месеци, след като стана известно това, официалната наука още веднъж корегира виждането си за възрастта на рисунките. Понеже през 2012 година нови разкопки в пещерата разкриха, че тя е била обитавана от 50 хиляди години назад, вече се твърди, че трудно може да се говори за точна възраст на рисунките. Вероятно е да съществуват рисунки на възраст от 50 до около 5 хиляди години, като твърденията за тяхната възраст са само на основата на размишления.

Второто: три месеца преди въпросното посещение завършили финансирани и ръководени от САЩ разкопки. Не знам подробности за другите открития, защото не ни разказа за тях, но са стигнали в една от изкопаните от тях шахти до река. Това значи, че под сега познатия под на пещерата със сигурност има още неизвестни галерии. Преди години това беше само разумно предположение, сега вече е установен факт.

Третото: течащата под досега познатия под на пещерата река се влива в Рабишкото езеро. Това със сигурност означава, че дълбоките и все още неизвестни галерии на пещерата са свързани с езерото. За езерото съществува легендата за водния бивол, който понякога излизал от водата и завличал вътре хора и добитък. Преди няколко години имах предположението, че Магура е само малка част от подземните пещери, които са се показали при издигането на хълма. Допускам обосновано, че Дунавската равнина трябва да е изпълнена с колосални по размерите си подземни пещери, а ние не знаем какво има там, което значи, че в тях може да има всичко. Факт е, че хората от онова време са се сдобили отнякъде с изключително напреднало познание и може да се предположи, че са го получили при съприкосновението си с пещерата. Ние не знаем какво би могло да живее там. Възможно е водният бивол от легендата да е отзвук или издънка на земноводно подземно същество, което по множеството галерии успява да се явява в някои зали на пещерата. От отвъдното, така да се каже. Там може да е предало знания на хората. Най-малкото, това вече е ясно, че е възможно, тъй като е доказано, че пещерата и езерото са свързани поне с една подземна река.

В тази връзка може да се припомни легендата на африканското племе догон, която то има за своя произход. Според тях те са преселници от Сириус. При приземяването си корабът, с който са дошли, е създал езеро, свързано с пещера, от която наблюдавали космоса. Ако случаят на Рабишкото езеро и Магура е подобен, то е възможно в езерото и галериите на пещерата да живеят извънземни същества, които са пристигнали да участват в създаването на човечеството и неговото просветление.

Допълнително, триединният бог от Магура е изобразен като частично човекоподобно същество, което обаче има крушовидно тяло. Може би такова тяло е удобно за живота в подземните реки и пещери? А, може би, е указание за неземния произход на създателите и учителите на човечеството?

И четвъртото: пещерата е била посещавана и използвана през цялото време, без прекъсвания, освен едно, което се явява като пласт без човешки следи, а само с животински. Намират се следи от хора във всякакви исторически периоди, като това значи много. Означава, че е възможно там да е извършвано продължаващо обучение непрекъснато. И, че магурската традиция на познанието никога не е била губена за продължително време.

Това е много интересно с оглед на няколко факта. Оказва се, че пещерата е била посещавана постоянно в човешката история, което дава възможност рисунките да са правени по кое да е време. Напълно е възможно те да са били периодично възстановявани, защото по стените личат множество следи от изстъргване, които не изглеждат да са съвременни. Възможно е периодично износените стари рисунки да са били записвани другаде, след това да са изстъргвани и записвани наново. Ако това предположение е вярно, то означава, че рисунките са вечни и е некоректно да се опитваме да определим възрастта им.

Последното сведение за посещение през Средновековието е един намерен скелет на обезглавена жена, около който имало множество накити и римски монети от I-VI век от н.е. На основанието на тези монети се заключава, че това е била римска благородничка, но всеки може да си даде сметка, че това не е задължително. Нито по възрастта на монетите може да се каже нещо със сигурност за времето на обезглавя-ването. Те може да са поставени там много по-късно или пък да са изработени доста преди това обезглавяване. По-интересното е друго, защо жената е била обезглавена, но не е била ограбена? Дори напротив, изглежда, че ценностите специално са оставени при тялото като дар, като заплащане. Възможно е това да е била древна магьосница, която е участвала в мним магурски ритуал. Сред рисунките има изобразени множество женски фигури без глави. Напълно е възможно те да са били възприети профански и някой да се е опитал да ги пресъздаде, без да има достатъчно разбиране. Както става ясно от действителни събития, наистина са създавани безглави същества, досущ като тези от рисунките, но навярно технологията за това е съвсем друга и не включва обезглавяване на жив човек. Парите и ценностите вероятно са принасяни като дарове, като отплата за работата, която тази магьосница е щяла да извършва от отвъдното за поръчителя. Но тук виждаме едно ужасно изкривяване на разбирането и смесване с разбиранията на други култури. Жертвоприношението и убийството не са били практики на Магурското учение. Те са внесени от Близкия Изток. Така някой маг-профан е съчетал разни чужди философии с рисунките, които е видял в пещерата, и е решил да се облагодетелства.

За следващите векове няма ясни следи, поне не толкова ясни, като обезглавената жена. Със сигурност идва момент, в който пещерата е затворена и скрита, защото ние я откриваме през 1927 година. Това е изключително странно, тъй като е била посещавана през цялата история, а ние я забравяме. Имам подозрения, че местното население от село Рабиша никога не е забравяло Магура, но е имало големи основания да я пази, все едно не знае за нея.

Това скриване може да се е наложило заради Покръстването, което е щяло да доведе до унищожението на рисунките, тъй като те са най-същественото доказателство за това, че на църковните събори учението е манипулирано безобразно. Може да е направено също и заради Турското робство. Знаем, че ислямът има радикални течения и дори, че като цяло не е много толерантна религия. Има множество случай, при които са взимани решения за унищожаването на „идоли” като Пирамидите в Египет, например. Нетолерантността е присъща и на Християнството. Знаем колко хора са убити заради инакомислие и най-вече по обвинение в магьоничество и сатанинство, което е било много удобен претекст да се затрият онези, които са били наясно с древните знания и философии. При всички положения, работата по опазването е свършена добре.

Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: