Skip to content

Морфогенетични полета – доразвитие на тезата за света на архетиповете

януари 28, 2013

МОРФОГЕНЕТИЧНИТЕ ПОЛЕТА – НЕВИДИМИТЕ ОРГАНИЗИРАЩИ НИ ПОЛЕТА.
„Не само овладяната енергия и материални фактори регулират нашите вътрешни системи, съществуват и невидими организиращи ни полета.“ – Барбара Ан Бренан

От 1920 г. биолози използват термина „морфогенетични полета“, за да определят полетата, даващи форма на биологичните системи, а в последно време биологът Рупърт Шелдрейк разшири, прецизира и популяризира понятието като „морфологични полета“.
Принципът е прост: формата следва полето. Биологичните структури се моделират от невидими организиращи полета.
Жълъдът носи отпечатъка на дъба не само в гените си, но също и в морфологичното поле. Ще попитате: а нима гените му не носят цялата закодирана информация, необходима за израстване на дървото? Защо да добавяме още понятия? Защото гените създават частите, не цялото. Никой не е открил съществуването на ген, който да сглобява всички части в едно цяло. Няма ДНК код, който да кара жълъда да се трансформира в дъб, поповата лъжичка в жаба, яйцето в щраус. Както казва Шелдрейк „Свойствата се проектират върху гените, с което далеч надхвърлят техните познати химически роли.“ Според заключенията на тези учени ембрионът носи информационно поле, което го насочва, за да достигне зрелост и контролира инстинктивното му поведение. Те са убедени, че формогенериращите полета са толкова съществени за биологичното развитие, колкото и гените.

На база тези данни Робърт Бекер, хирург и Нобелов кандидат, заключава: „Очевидно, химическите носители не могат да предадат тази голяма организационна сложност – вероятно съществува нещо друго – нещо подобно на морфогенетичното поле, което съдържа в себе си цялостния организационен план.“ 
Не е изненадващо, че тази концепция е спорна, но тя очертава някои неизследвани механизми на наследствеността, последствията от които са много дълбоки.

Ако успеете да трансформирате едно организирано в дълбочина поле, което е пагубно за здравето ви, вие ще дадете невероятно мощен тласък на цялостното ви здравословно състояние. Полето на навиците е изградено от природна сила, която е толкова истинска, колкото гравитацията и електромагнитните полета. То обгражда и прониква дълбоко в живата система – тяло, орган, клетка. Това е „зоната на влияние“, която носи информацията, организира енергията и дава форма на живите организми.
Полето на навиците е силно устойчива енергия. То е матрицата, даваща форма на другите енергийни системи и накрая на цялото биологично развитие.

Наричам организиращото поле – поле на навиците, защото то поддържа привичките на тялото, ума и духа. То е устроено така, че да съхранява създаденото от еволюцията. Целта му е да ви пази от промени! Полетата на навиците винаги се съпротивляват на новите неща. Но понеже нашето тяло се развива, адаптирайки се към вече несъществуващ свят, а условията около нас се изменят с главозамайваща скорост, става критично необходимо да променим нашите навици, които ни държат заключени в остарели модели на адаптация.

Полето на навиците всъщност представлява конфигурация от много полета, които влияят върху определени навици. Възможно е да промените полето си така, че да стимулирате всяка промяна, която желаете. Предполагам, дебатите ще продължат още известно време, защото морфологичните полета са твърде фини, за да се регистрират от стандартните измервателни уреди, а цялата теория изглежда в известна степен метафизична от гледна точка на традиционната наука. Всъщност тя е не по-метафизична от теорията за гравитацията – друго поле, което не можем директно да видим, а познаваме само свойствата му.
Изглежда, полетата на навиците взаимодействат директно с информацията, постъпваща от околната среда. Подобно на другите фини енергии те не са локализирани, т.е. тяхното влияние не е непременно ограничено от местоположението им. Много изследвания са доказали, че човешките намерения влияят на отдалечени биологични събития. Вероятно полетата, които организират физиологичните процеси, се променят от мисълта.

Материалът е взет от тук.

Морфогенетичните полета са здраво свързани с рисунките от Магура. Последните представляват явен изказ на праобразите, съдържащи се в света на архетиповете. Като такива, те са характерни естествени етапи от разитието на самия живот и показват образите, които той заема в отделните моменти.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: