Skip to content

Магурските корени на Източното Православие. Ореол

януари 28, 2013

Ореол в действителност има всяко живо същество, включително и кристалите. Това е тяхната аура – енергетично излъчване около конрутите на съществото, което е свързано с неговия жизнен тонус, емоционално състояние, чистота. По принцип сиянието на това излъчване е слабо и може да се наблюдава само от хора с развити екстрасензорни способности, а също и с подходяща апаратура.

Понеже сиянието около контура на съществата е свързано с техния дух (тяхната жизнена сила) и равнището на неговото зрастване и развитие, то е възможно около силно развитите духовно същества да се наблюдава съвсем видимо сияние. То се дължи на тяхната огромна енергия, която не е впрегната във всевъзможни желания, намерения, страсти и ежедневни дела, а е на тяхно разположение в чист вид.

Сред видунките от Магура съществува една съвкупност, която произхожда от едно от началата – това на силата, импулса, духа. Основен представител на това начало е „Слънцето“, изобразено в пещерата.

"Слънцето" от Магура - основен представител на началото на духа

„Слънцето“ от Магура – основен представител на началото на духа

От него произлизат ред фигури, които представляват различни по честотата и особеностите си лъчения, т.е. носители на сила, на дух. Това са основните състояние на духа.

Изображения на различни сили от Магура

Изображения на различни сили от Магура

Изображения на усложнени сили от Магура

Изображения на усложнени сили от Магура

Съществуват и още много техни разновидности, но основната логика се вижда добре.

"Слънцето" от Магура съдържа различните тонове - състояния на духа

„Слънцето“ от Магура съдържа различните тонове – състояния на духа

„Слънцето“ се състои от множество такива „лъчи“, които представляват силите. Техният идеалистичен представител има следния вид:

Идеалистично изображение на тон - носител и излъчвател на енергията

Идеалистично изображение на тон – носител и излъчвател на енергията

Заемките, които Християнството прави от Магурската култура, не се изчерпват само със стенописите и иконите. В тях виждаме ореоли. Ореоли имат онези, които са постигнали голямо извисяване на духа. Това е показател за тяхната висока степен на духовно развитие, защото означава, че човекът е овладял основното си сияние – основния си тон. Този тон вече не е вплетен във всевъзможни дребнави занимания.

Духовното развитие минава през овладяването на страстите, емоциите, желанията и през пречистването на духа от тях, така че повече да не им е подвластен. Това е част от магура-йога, която се занимава с въвеждането на ума и духа в различни състояния, както и с постигането на тяхното чисто състояние. Когато тези различни разновидности на поведението на духа се „укротят“ и духът се пречисти, остава само основното сияние, чийто символ е този на основният тон, показан по-горе.

man oreol

Когато човекът овладее своя дух и постигне основното сияние, той на практика вече е светец и има ореол. Това се дължи на поставянето на контрола над основното сияние в възнанието, което насочва съзнателно поведението му и участието му в делата.

В Магура са представени множество човекоподобни фигури, чиито ръце са сключени в кръг над и около главата.

Мъж от Магура с първообраз на ореол

Мъж от Магура с първообраз на ореол

Жена от Магура с първообраз на ореол

Жена от Магура с първообраз на ореол

По този начин е представено древното разбиране за ореол, не просто като едно съпътстващо сияние, ами свързано с поведението. Духовното усъвършенстване се изразява в крайна сметка чрез поведението на човека, затова то в Магура е представено чрез въцете, който са символ на човешките дела, също и помисли и намерения. Човек с вдигнати нагоре ръце е символ на липса на тайни и лоши намерения.

Интересно при Магура е, че жените също имат ореоли – нещо, което е недопустимо в съвременните религии. Както се вижда, жената е изобразена без глава, като с това се има предвид, че това е едно отказване от личността и подтиците, които следват от нея. Истината е, че в природата на жените е да направляват делата на хората, затова за тях е по-трудно да постигнат святост – те трябва да надделеят над това у себе си. За мъжете също има трудности и основната е духът да бъде овладян в неспирния си стремеж да следва моделите на сексуалното желание и зависимото от него поведение.

svNikolaj_G

Можем нагледно да видим, че Християнството не е отишло далеч от извора си. В действителност, при него е направено едно-единствено нещо. Въведени са догми, които осакатяват истинското познание. Иначе всичко останало е заето от много по-древни учения и конкретно от Магурската школа, която обаче няма за цел да пороби съзнанието на човека.

Голяма злоупотреба е това, че на множеството църковни събори догматиците решават да прикрият следите към древното учение, като заклеймяват вички древни учения като езически и варварски, което идва да значи „лоши“. Целта на това занятие е много проста – кой ще има нужда от поученията на Християнството, ако познава самия извор? Отговорът е никой. А в една борба за власт над умовете и съзнанията хората трябва да имат нужда от това, което им се предлага. То трябва да бъде представено като спасение на фона на „мрачните и зли“ учения.

Advertisements

From → подобия

Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: