Skip to content

Устойчиви мисловни структури – из „Истината за живота след смъртта“

януари 27, 2013

Психичните вълни, излъчвани от живите същества, не се разсейват в пространството. Те остават в средата на другата реалност за дълго, може би завинаги. Тези мисли като че се запечатват в пластичната среда на другата реалност, оставяйки следа в нея. Когато много хора мислят за едно и също нещо, те излъчват психични вълни с еднаква честота на колебанията. Тези вълни се наслагват една върху друга и създават устойчива мисловна структура – егрегор. Подобни структури с времето могат да започнат да съществуват самостоятелно и обикновено траят дотогава, докато хората ги подхранват с мислите си.

През 70-те години на XX век канадски парапсихолози провеждат интересен експеримент. Осем от членовете на Дружеството за психични изследвания в Торонто решили да създадат виртуален човек и да се опитат да влязат в контакт с него. Те нарекли бъдещата си рожба Филип и му измислили биография. Според замисъла на участниците в експеримента Филип бил английски дворянин от XVIII век, починал от мъчителни угризения на съвестта. В продължение на една година участниците от групата се събирали всяка седмица и работели над създаването на образа. В хода на груповата медитация те визуализирали неговата външност, представяли си характера, темперамента, начина му на мислене – с една дума, целия комплекс от черти, характеризиращи личността на Филип. По този начин участниците в експеримента мислено изграждали образа на Филип, изпълвайки го с факти, сведения, мисли. Но тези усилия не довели до нищо – Филип не желаел по никакъв начин да се прояви. През лятото на 1973 г. създателите на образа на Филип разбрали, че подобни експерименти били проведени още през 1964 г. по съвсем различна методика. Вместо мълчалива медитация, се създавала атмосфера на веселие – с песни, шеги и призиви към създавания дух да не се стеснява в проявите си. Канадските парапсихолози решили да използват този начин и скоро започнали да стават странни неща.

От материала на масата започнали да се разнасят почуквания, отначало едва доловими, а след това все по-силни и по-силни. Започнали да ги използват като отговори на задаваните въпроси – едно почукване означавало „да“, а две – „не“. В хода на преговорите станало ясно, че човекът, който влязъл в контакт с парапсихолозите, се казва Филип. Личността му съответствала на създадения образ, а сведенията, които той съобщил за себе си – на биографията, която му били измислили.  И това не било неочаквано за членовете на групата. С времето проявите на Филип ставали все по-активни. Той изразявал присъствието си не само с почуквания, а и с бързи премествания на масата из стаята. Веднъж тя се понесла из въздуха като птица и се преобърнала, като изпълнила пълно салто.  В началото на експеримента „психиката“ на Филип напълно зависела от мислите и настроенията на хората, които го били създали. Ако участниците в опита съгласувано променяли мнението си по някой въпрос, променял го и Филип. Неговите прояви ставали по-интензивни и той укрепвал като личност, когато изразявали вярата си в него, и обратно, посървал от скептицизма дори когато не бил изказан на глас. Към края на експеримента обаче Филип придобил увереност и започнал да демонстрира независимо съществуване от хората.

Това е откъс от книгата „Истината за живота след смъртта“. Представям я на вниманието ви, за да илюстрирам и подкрепя статиите, в които разказвам за личния си опит със създаване на фини същества. Това беше преди 14-15 години и тогава още не бях чел никакви книги по въпроса. От къде знаех как да го направя, не ми е известно. Тогава това ми изглеждаше по-скоро като фантазия, но съм доволен, че намерих потвърждение.

По-нататък книгата продължава с описание на още няколко случая, включително и такива, в които създаденото същество добивало собствена воля и понякога ставало опасно.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: