Skip to content

Магурските корени на Източното Православие. Стенописи и икони

януари 26, 2013

Човечеството не датира от вчера. Пътят му е много дълъг и има хиляди следи по цял свят за това, че в много далечното минало са съществували цивилизации, които са ни превъзхождали в своето развитие. Разбира се, не бива да очакваме, че всички цивилизации са се развивали в една и съща посока и именно в нашата.

Твърде възможно е древните вярвания и философии на съвременното човечество да произлизат от знанията и разбиранията на предхождащи цивилизации. Същото се отнася и за съвременните религии. Вярно е, те твърдят, че са дадени на човечеството от конкретни личности, но това може и да не е истина. Много по-вероятно е да са форма на еволюция или деградация на много по-древни знания.

Вглеждането в рисунките от Магура показва, че навярно те представляват прототип на съвременните храмови стенописи. Знаем, че стенописите разказват поучителни истории, които разкриват пред хората смисъла и основанията на съответната религия. Същото е положението в Магура. По стените й са записани знанията на древен балкански народ. Дали са записвани в процеса на добиването им или като форма на запазване при някакъв катаклизъм, не може да се каже със сигурност. Но това са знания.

При това положение посвещаването в тях е ставало с посещение в пещерата, което навярно е съпровождано с обяснения от запознат с тях човек. Същият подход се наблюдава при съвременните проповеди. Хората се събират в храма, където има множество стенописи, а свещеникът разкрива пред тях смисъла на учението. Вижда се, че е заимствана не само идеята за храм и стенописи, но и за проповедта.

Това е напълно естествено. Каквито и трудности да е имало човечеството, все някой е положил усилия да съхрани разбиранията и знанията. Те със сигурност са били предавани през поколенията, често под формата на тайни учения. В крайна сметка тези учения стават основа на религиите, включително и на Християнството и Източното Православие.

По този начин е разбираемо как древните похвати на Магурската школа с времето са били превърнати в съвременната ни религия. Това твърдение се подкрепя и от друг факт. Християнският бог е триединен, а в Магура още преди 14 000 години или дори преди много повече е изобразено божество, което е изрисувано в три образа. От това става ясно, че Балканите са месторождението на Християнството и поради това то има тук своите много дълбоки традиции. Така че не е никак чудно, че най-древните стенописи и икони са изобразени всъщност по стените на Магура.

"Ловната сцена" от Магура, представяща сътворения човек след дългия му път на превръщане, изминат от дъното на галерията

„Ловната сцена“ от Магура, представяща сътворения човек след дългия му път на превръщане, изминат от дъното на галерията.

Advertisements

From → подобия

Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: