Skip to content

Прозрение

януари 25, 2013

По принцип прозрението идва само и не ни е подвластно, но ние можем да му помогнем много.

Съществува нещо като хранилище на всички възможни идеи и знания и ние понякога се свързваме с него. Обикновено имаме само смътно усещане за това знание. Долавяме го, но не можем ясно да го видим и изкажем. Нужна ни е някаква отправна точка, а след това сякаш знанията и идеите сами се построяват около нея. Именно с отправната точка можем да помогнем на прозрението да ни осени.

Като цяло, попадаме на отправните точки случайно. Виждаме или чуваме нещо, прочитаме едно, казват ни друго, сещаме се за нещо, което вече познаваме. В тези моменти все едно прокарваме път между съзнанието и подсъзнанието си. В подсъзнанието се съдржа абсолютно всичкото знание, но то не е във вида, който е използваем за съзнанието ни. Затова е нужен този подтикващ образец, който да придаде форма на знанията от подсъзнанието.

Във физиката тези процеси са добре известни при кристализацията. Тя винаги се случва около някакъв образец. Водата обикновено започва да замръзва около прашинки и други частици, коитосе намират в нея. Известно е, че може да има течна вода, оладена до темеператури много под нула градуса. Тогава е достатъчен само един външен подтик и тя замръзва. Това може да е някакво сътресение, внасяне на частици или най-добре на парче лед.

Това се изпозлва при създаването на кристали. В разтвора или стопилката се внася вече готов кристал и нарастването се извършва около него. Това е и начинът, по който работи прозрението – чрез внасянето на пример, който е в съзвучие с въпросното знание.

При търсенето на смисъла на рисунките от Магура това е най-често изпозлваният от мен метод, въпреки че думата „изпозлвам“ не е точна, защото нямам предварително знание кой точно образец кои знаня и идеи ще доведат до съзнанието. Въпреки това, често и системно наблюдавам образи, чета книги и статии, правя асоциации.

Най-голямото предимство на прозрението е, че то знание „отгоре-надолу“. Това е истинското знание. Всяко знание, което се строи в обратен ред, е винаги криво. Ако прочетем всички книги на света и на тяхна основа се опитаме го разберем, то това никога не е толкова ценно, колкото дори веднъж да бъдем озарени от прозрение.

Advertisements

From → Методи

Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: