Skip to content

Повтори, Цено!

януари 25, 2013

Събитието се е разиграло в село Върбово преди стотина години. Цено бил музикант и в този ден, както често се случвало, бил на сватба в съседно село, където свирел. Сватбата се проточила, както си му е ред, и Цено стигнал до Върбово по тъмно. В селото вече всички били налягали да спят. Пътят към дома му минавал през дола, в който тече малка река. Над нея имало нисък дървен мост.

Когато музикантът наближил моста, видял, че във вирчето под него имало две гъски. Цено вече се качвал на моста, а гъските му проговорили:

– Цено, къде си бил?

– На сватба – отговорил.

– Какво прави там? -попитали го гъските.

– Свирих – отговорил той.

В това време гъските скочили към него да пият от устата му. Той бързо се усетил, че изпиват живота му и той не можел по никакъв начин да се противопостави, докато им отговарял. Осъзнал това, той спрял да им отговаря, а гъските започнали настоятелно да го молят и дори да му заповядват:

– Повтори, Цено! Повтори, Цено!

Но Цено не проговарял, а наместо това скочил в реката и започнал да ги млати с музикалния си интрумент и ги убил. Те се превърнали в млади жени от селото, които Цено разпознал и занесъл телата им пред домовете им.

В тази приказка има няколко особености. Най-важната е, че разкрива начина, по който се въздейства на психиката – като човекът бъде въвлечен в разговори и още повече във спорове с нечистите сили. Тогава той им се предоставя, предоставя им съзнанието си, а с това и жизнените си сили. Такива провокации, прикрити под формата на най-безобидни и дори добронамерени разговори, трябва да бъдат игнорирани. Тогава злото няма власт над съзнанието ни.

Втората важна особеност на тази приказка е, че тя действително се е случила. Героят наистина е съществувал, бил е музикант и често свирел по сватби, също и в други села. Често се прибирал от сватбите вечер.

По онова време в селото наистина имало млада жена от богата фамилия, за която се говорело, че нощно време върши дяволски неща. Тя била известна с това. Една сутрин я намират гола и мъртва пред дома й. Била е пребита.

Тук за пореден път се потвърждава известният на психологията факт, че хората не могат да си измислят сценарии. Ние можем да ги украсяваме и донагласяме, но не и да измисляме сюжета. Всички приказки и истории в основата си почиват на действителни събития.

Веднъж за мен се оказа много полезно да знам тази върбовска приказка.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: