Skip to content

Магура – името на пещерата

януари 25, 2013

„Маг“ означава лице, което владее тайните на магията. В древността думата магия не е имала същото значение, каквото има днес. Днес магията се възприема като правене на чудеса, като нещо свръхестествено, способно да ни облагодетелства с малко усилия от наша страна. А в онези времена магията е било умението да се правят нещата изобщо. Т.е., магът е онзи, който е умеел да прави, да предизвиква и да осъществява – който е имал знанията и уменията за това. Хората не са се раждали магьосници (но може би са се раждали предопределени да бъдат такива), а са учили за такива, както и сега учим за различни професии. Маговете са били умелата и образованата част на обществото, те са били жреческото съсловие.

Както и сега, така и в древността е имало средища, където са били изучавани тези знания. Пещерата Магура е билa едно от тях, като известността и въздействието ѝ в миналото са били огромни.

Ур, Урук, Нипур и Шурупак са били първите мегаполиси в Месопотамия. Не е случайно сходството на имената им, защото „ур“ е означавало град или по-общо – някакво организирано начинание. А, както е известно, цивилизацията възниква в Месопотамия хиляди години по-късно от културата, която е оставила рисунките от Магура, а също и много други древни и подсказващи за висока степен на нейното развитие следи. На науката е известна Дунавската цивилизация, наричана още Староевропейска, която е била високо развита, вижяла в мир и блаженство преди между 12 000 и 5 000 години на Балканите.

Първоначален магурски учител и аспект на Богинята-майка

Днес наричат пещерата с името „Магурата“ – членувано от Магура, което говори, че „Магура“ не е име, а е съществително. Магура се нарича самото средище като университета, общината, полицията и т.н. Но „Магура“ вероятно е членуваната дума „маг – ур“ – градът (начинанието) на магьосниците (умелите) или там, където са били знаещите и можещите, където те са се обучавали и просветлявали. Имам основа-ния да смятам, че „маг – ур“ също е значело и градът на мъртвите (на вглъбените). Не става дума за мъртвите, които са умрели, а за онези, които са станали мъртви за привидния живот. Тях ги пазят могъщи асури, които могат да се видят в пещерата и днес.

Твърди се, че думата „маг” идва от персийски и това към днешна дата е истина. Но персите са наследници на цивилизациите от Месопотамия, по-конкретно на Вавилон, кой-то пък е плод на много по-ранния Шумер. Напълно естествено е персите да са наследили знания, традиции, умения, а също донякъде и езика си от шумерите. А, понеже е неизвестно откъде идват шумерите, то е напълно възможно истинската им родина да е била на Балканите като тритория на много по-ранна и високоразвита цивилизация. Защото няма никакви сведения Магура някога да е имала друго име, а след това да е била кръстена така поради близкоизточни Най-съкровен магурски учител и аспект на богинята-майкавлияния.

Вероятно е персийската дума „маг” да има много древен балкански произход. Българите днес имат думата „мога”, която смислово е много силно свързана с думата „маг”. Това значи, че на Балканите вероятно е съществувала древна дума, от която про-излизат и „маг”, и „мога”.

Официалното тълкуване на името Магура, обаче, е чрез румънския език. Там „магура” значи хълм, възвишение. Но тази дума изобщо не е румънска. Да, румънците имат думата „гура”, която значи уста. Но ние много добре знаем, че българите преди са наричали майсторите „усти”. Тогава е много вероятно думата „гура” да идва от думата „гуру” – учител, което е вид майстор, т.е. уста. А в едно учреждение за разпространение на знания със сигурност е имало и учители. Разбираемо е тогава защо майсторът (учителят) е бил наричат уста.  Освен това, румънците не са чужд по отношение на българите народ. Това са много близки народи, като само преднамереното влияние на чужди държави и местният стремеж за разделение и власт ги разделят по-съществено. В дълбоката древност те са били едно семейство.


 Моята теза е, че днешните румънци в древността са били под силното впечатление на познанието и просветлението от Магура и затова името за тях е станало нарицателно за хълм, възвишение, извисяване. Защто Магура се намира в Рабишката могила, която е самотно възвишение в Дунавската равнина. Това я прави да изпъква и да се откроява добре като величествно достижение сред еднообразна равнина. Затова предполагам, че тръгвалите от тук древни даки по пътя си са разнасяли името Магура и са го илюстрирали, като са посочвали хълмове. Така в езика им е влязла думата Магура със значение на хълм.

Те понастоящем не използват думата „магура” за хълм. Тя е много древна и вече излиза от употреба, както това се случва много често във всички езици, особено с думите, които са заети отнякъде и които не се разбират добре чрез собствения език. Румънците имат думата „deal” за хълм и това е действителната тяхна дума. Към днешно време в Румъния има стотици местности, населени места и възвишения с името Магура, което идва да покаже, че в миналото те са почитали това име. То, всъщност, има много древен техен произхо още от преди времето на Дунавската цивилизация, далеч преди народите да се разделят, но това е румънска дума. Съвременният румънски език е много странна смесица от романска и стара българска реч. Понеже те са приели да преминат към романската езикова група, думата „Магура” за тях губи значението си.

Прави голямо впечатление, че в Бъл-гария няма други възвишения с това име, което добре показва, че думата „Магура“ изобщо никога не е значела „хълм“. Такова красиво име добре би подхождало на някой и друг връх или местност, но в българските традиции на познанието това е име на институция, на средище, затова с него е наречено едноединствено явление.

Рабишката могила - в нея се намира пещерата Махгра Ясно е, че никой не почита неща, които са му безполезни и които не са го впечатлили положително. Предполагам, че именно епохалното значение, което е имало магурското учение за северните ни съседи, е причината за огромната им почит към това име.

Понеже минава време и езиковедите сами разбират абсурда на твърдението, че името Магура идва от румънския език, то в последно време са се насочили към твърдението, че това е славянска дума. Но едно такова твърдение е толкова общо, колкото да кажем, че водата е химическо съединение. То само по себе си не може да бъде невярно, но и не дава никакво знание, а е само едно ловко измъкване от объркващата ситуация, която изисква да признаем съществуването на някакъв много древен балкански език, а също и цивилизация. Едно такова признание ще доведе до това да се признае също, че рисунките са много повече от това, което сега им се приписва. С това всичко става много сложно, така че спасението е старателно да се избягва тази тема чрез разнообразни похвати.

Ясно е според последни данни, че рисунките от Магура, а навярно и името на пещерата, са с повече от 12 000 години по-древни от славяните и техните езици. И, ако Магура наистина е била толкова мащабен и значим просветителски център от миналото, значи, че славяните просто са заели името и са били оформяни под нейното въздействие, а не обратното.

Изобщо, науката полага неистови усилия да държи очите си затворени, защото това, което предстои да види, излиза извън линейното човешко развитие, извън теорията за еволюцията. А господстващата научна теза е, че човечеството постоянно се развива от някакво състояние без разум към това, което сме ние сега – „апогеят” на развитието. Това, според нея, става благодарение на въвеждането на системи от правила, които с времето стават все по-сложни и поради това спомагат за все по-вярното изграждане на представи за света.

Обаче съществуват хиляди следи по цял свят, че преди нас са живели далеч по-развити цивилизации от нашата, но всичко това тихомълком се смита под килима и не се разглежда задълбочено, защото нарушава доктрината за праволинейното ни развитие. В крайна сметка всичко опира до контрола на съзнанието, а няма по-ефективни средства за това от изградените представи, тъй като хората сами действаме според представите си и обикновено никога не си позволяваме да ги подлагаме на съмнение. В днешно време парадигмата ни внушава следното „човекът няма упование и водач сам в себе си, а се нуждае от институции, правила и външни водачи”, като тази парадигма всячески се подкрепя с всевъзможни средства, особено с изграждането на представите, че развитието е единствено еволюционно, а връх на тази еволюция са институциите (дори не човекът), без които човешкият живот е жалък. Казаното от тях се счита за най-светла и безспорна истина. А те имат изключителен мотив да твърдят това – така укрепват собствените си позиции.

Но днес ние като общество вече сме значително готови да видим и да признаем, че цялото ни съвременно знание е само повторение на много по-древни знания. И онова, което престои да узнаем, вече е било известно. Това е страшно за съвременната парадигма, защото отрича ролята ѝ на единствен и изконен предводител. Затова е ясно, че Магура и нейните рисунки, а също и целият район на Белоградчик са много опасни за изградената система от представи – те показват съвсем друго развитие на човечеството. Заради това на нас ни се предлагат такива витиевати тълкувания на името „Магура” като дошло от румънския, но в никакъв случай не и очевидното – че в корена на името е думата „маг”. Та това е толкова недопустимо!

Advertisements
3 Коментари
  1. ..... permalink

    А защо да не идва от Ма – майка?

  2. ..... permalink

    На уелски думата „magu“ се превежда като „breeding“, което може да означава „развъждане“ или „образование“, „възпитание“. Следователно, ако това място има нещо общо с келтите, възможно е от техния език да произлиза тази дума.

  3. ..... permalink

    На каталонски думата, който е романски език, както и на италиански, „Гура“ означава „фигура“. Ако „ма“ се приема като означаващо „майка“, то тогава Магура ще означава „фигура на майката“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: